Kokeilu | Android 12 beta -käyttöjärjestelmä (MIUI) – Käyttöliittymä päivittyy käytännöllisempään ja näyttävämpään suuntaan

Xiaomi Mi 11 5G on yksi niistä laitteista, joilla on mahdollista betatestata Android 12 -käyttöjärjestelmää jo nyt. Kokeilimme millaisia muutoksia uusi päivitys tuo mukanaan ja kuinka ne vaikuttavat laitteen arkikäyttöön.

Android 12 -betaversion asentaminen Xiaomin puhelimiin pitäisi periaatteessa olla kohtuullisen suoraviivainen operaatio, jonka viralliset ohjeet löytyvät täältä. Aivan vaivattomasta toimenpiteestä ei silti ole kyse, eikä MIUI-käyttöjärjestelmän betaversiota kannata välttämättä asentaa sellaiseen puhelimeen, joka on aktiivisessa arkikäytössä.

Asennusprosessin helppous tai vaikeus riippuu vahvasti siitä, onko puhelimen bootloaderin lukitus avattu jo aiemmin. Bootloaderin avaaminen pyyhkii puhelimesta kaikki tiedot, joten varmuuskopiot on syytä pitää ajan tasalla.

Mikäli bootloaderia ei ole avattu aiemmin, tulee oma Mi-tili liittää kehittäjäasetuksien alta löytyvään Mi Unlock -kohtaan. Sen jälkeen on odotettava 168 tuntia ennen kuin bootloaderin voi avata Xiaomin omalla työkalulla, jonka voi ladata täältä.

Puhelin liitetään USB-kaapelilla tietokoneeseen fastboot-tilassa painamalla virtanappia ja äänenvoimakkuus alaspäin -nappia käynnistyksen yhteydessä. Avaustyökaluun kirjaudutaan Mi-tunnuksella ja toivotaan, että ohjelma ja puhelin löytävät toisensa ja kaikki sujuu hyvin.

Kun bootloader on avattu, tulee Android 12:n ROM-päivitystiedosto ladata Xiaomin sivuilta. Päivityspaketti puretaan omalle tietokoneelle ja asennetaan puhelimeen MiFlash-ohjelmalla.

Testilaitteen kohdalla asennuksessa oli omat haasteensa, sillä MiFlash ei suostunut yhteistyöhön ja asennusta koskevat virheviestit olivat kiinaksi. Pitkäksi venyneen selvitystyön jälkeen selvisi, että ROM piti purkaa tietokoneelle kahteen kertaan, sillä se oli jostain syystä pakattu kahteen otteeseen.

Uurastuksen jälkeen Android 12 -beta suostui kuitenkin asentumaan puhelimelle ja lopputulosta päästiin kokeilemaan kunnolla.

Android 12 vertailukuva alasvetovalikko

Android 12:n (vasemmalla) alasvetovalikon näppäimet ovat huomattavasti aiempaa suurempia

Android 12:n keskeisin uudistus on sen uusi ulkonäkö, joka seuraa Material You -nimistä tyyliä. Muutokset näkyvät käyttäjälle selvästi heti kun uuden käyttöjärjestelmäpäivityksen on onnistunut asentamaan puhelimeen.

Esimerkiksi yläpalkista alas vedettävä pika-asetuksien valikko on saanut aivan uuden ulkonäön ja toiminnallisuuden.

Siinä missä aiemmin yläpalkista vetämällä sekä pika-asetukset että ilmoitukset ovat näkyneet samalla sivulla, on ne nyt jaettu eri sivuile. Vetämällä puhelimen yläreunan vasemmasta nurkasta esiin saa ilmoitukset, kun taas keskeltä ja oikealta vetämällä näkyviin tulevat pika-asetukset. Sivujen välillä voi hyppiä myös sivulle pyyhkäisemällä.

Suuriin painikkeisiin on kyllä helppo osua ja uudella järjestelyllä ruudulle mahtuu kerralla hieman enemmän ilmoituksia. Alasvetovalikkoa käyttää kuitenkin helposti vanhasta tottumuksesta siten, että sekä pika-asetuksia että ilmoituksia etsii samasta paikasta. Näin oikean sivun löytäminen voi vaatia kosketuseleen verran lisätyötä, kunnes muutokseen tottuu.

Graafisesti muutos on huomattava, mutta ei loppuviimeksi mitenkään maailmaa mullistava. Tyylien muokkaaminen ei vaikuta olevan mahdollista vielä betatestin aikana.

Kotinäytöllä Android 12:n (vasemmalla) muutokset rajoittuvat lähinnä uuteen vakiotaustakuvaan

Pika-asetusvalikon näppäimet ovat aiempaa isokokoisempia ja valikkoa voi muokata omaan makunsa mukaiseksi. Pikatoiminnot ovat säilyneet ennallaan.

Koska ilmoitukset on eriytetty omalle sivulleen, mahtuu niitä jatkossa ruudulle enemmän. Ilmoituslaatikoiden kulmat ovat myös aiempaa pyöreämpiä, niin ilmoitusvalikossa kuin lukitusnäytölläkin. Myös musiikin hallintaan käytettävä paneeli on saanut uuden pyöristetyn ilmeen.

Android 12 esittelykuva

Android 12:n uusia ominaisuuksia ovat myös pyöristetyt ilmoituslaatikot sekä mahdollisuus antaa sovelluksille käyttöoikeuksia vain kerraksi

Android 12 tarjoaa myös uusi yksityisyyteen liittyviä ominaisuuksia. Mikäli esimerkiksi Facebook-sovellus käyttää puhelimesi mikrofonia tai kameraa, laitteen pitäisi ilmoittaa siitä selkeästi ruudun yläreunassa. Testissä ilmoitusta ei kuitenkaan näkynyt, joten voi olla, että ominaisuutta ei ole vielä lisätty testattuun betaversioon.

Lisäksi Android 12:n myötä sovelluksille voi antaa luvan esimerkiksi kameran käyttämiseen vain yhdeksi kerraksi. Tämä ominaisuus oli jo käytettävissä tavalliseen tapaan. Sovelluksille annettuja oikeuksia voi hallita tuttuun tapaan asetuksista.

Noin yleisesti Android 12:n käyttäminen tuntuu nopealta ja valikkojen välillä liikkuminen sujuvalta. Toki Xiaomi Mi 11 5G on tehokas puhelin, joten on luonnollista, että valikkojen selaamisessa ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

Kokonaisuudessaan Android 12:n selkein uudistus käyttäjälle on sen uudistettu käyttöliittymä, joka näyttää hienolta ja tuntuu ainakin testin perusteella toimivan hyvin. Päivityksen ja sen ulkonäköä ja yksityisyyttä painostavien yksityiskohtien myötä Android 12 tuntuu ottaneen vaikutteita Applelta. Android ja iOS muistuttavatkin jälleen hieman enemmän toisiaan.

Kuvakaappauksia Android 12:sta voit nähdä alta.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/mobiili/mobiiliuutiset/kokeilu-android-12-beta-kayttojarjestelma-miui-kayttoliittyma-paivittyy-kaytannollisempaan-ja-nayttavampaan-suuntaan/

Aiheeseen liittyvät artikkelit