Ensivaikutelmat | Huawei Mate 40 Pro 5G -puhelin – Näyttävä tehopakkaus lupaavalla kameralla

Huawein uusin huippumalli näki päivänvalon. Valmistajan uusi lippulaivamalli edustaa kaikilta osin Huawein nykyosaamista. Erityisesti kamera ja kehittyneet video-ominaisuudet herättävät mielenkiinnon. Valmistajan Mate-huippumallien tapaan myös uusi puhelin sai myös uuden ytimen, joka on odotettu Kirin 9000.

Muropaketti sai uutuusmallin käsiinsä aivan hetkeä ennen varsinaista julkaisua, joten kattavaa testiä ei laitteesta vielä päästy suorittamaan, mutta joitain ensimmäisiä havaintoja oli helppo tehdä.

Uutuusmallin muotoilussa huomiota kiinnittää taustalöytyvä kamerakokonaisuus, jota valmistaja kutsuu lennokkaan ”Space Ring” -muotoiluksi. Mate 40 Pro 5G -puhelin ei sen myötä keiku pöydällä oikeastaan ollenkaan, toisin kuin monet kulmaan sijoitetulla kamerayksiköllä varustetut mallit.

Satiininhimmeä, hieman kameleonttimainen hopeanharmaan (Mystic Silver) taustalasin viimeistely on näyttävä, eikä suinkaan liukkain mahdollinen. Puhelin tuntuu käteen erittäin jämäkältä ja näyttää kameraratkaisua lukuun ottamatta tutulta, mutta myös lippulaivamaiselta. Ensimmäisiä selkeitä muutoksia edellismalliin on havaittavissa painikkeiden myötä, nimittäin äänenvoimakkuuden säätimet ovat tehneet paluun.

Uuden mallin 6,76-tuumaisen OLED-näytön reunat kaartuvat selkeästi reunoilta. Kaarevuudeksi valmistaja ilmoittaa 88 astetta. Näyttö on huippumallille sopivan tarkka eli 2772 x 1344 pikseliä.

Näytön päivitystaajuus on 90 hertsiä, joten aivan samalle tasolle ei ylletä kuin parhaissa lippulaivamalleissa. Käyttäjä voi valita myös 60 hertsin tilan tai dynaamisen vaihtoehdon, joka vaihtaa näiden kahden välillä. Näytön kosketusanturi on kuitenkin 240-hertsinen muiden nykyisten huippumallien tapaan.

Lisäksi puhelimen AOD-näyttö kehittynyt – Se osaa näyttää dynaamista sisältöä, eikä sitä enää ole pakko pitää aina päällä, vaan vain puhelimen tunnistaessa lähellä olevan ihmisen. Tällä hetkellä viivettä tuntui olevan, joten helpommalla pääsee pitämällä AOD jatkuvasti päällä. Äänet toistuvat riittävällä voimakkuudella stereokaiuttimista.

Käyttömuistia on uutuuspuhelimessa kahdeksan gigatavua. Tallennustilaa on 256 gigatavua. Kumpikin on täysin riittävä määrä, mutta ei yhtään liikaa huippumallille.

Kirin 9000 -mobiilialusta on viimeinen, jonka sopimusvalmistaja TSMC on näillä näkymin valmistanut Huaweille. Yhdysvaltain hallinnon kauppasota ei siis tältä osin vielä ehtinyt vaikuttamaan Mate 40 Pro -puhelimen ytimeen. Uuden piirin myötä 5G-modeemi on yhdysrakenteinen.

Viiden nanometrin prosessilla valmistettu Kirin 9000 -mobiilisuoritin koostuu kahdeksasta ytimestä, joista yksi yli on 3,13 gigahertsin kellotaajuuteen yltävä tehoydin, kolme keskikokoista ydintä vielä neljä vähävirtaisempaa ydintä. Graafisesta suorituskyvystä vastaa uuden sukupolven Mali-G78 -GPU, joka koostuu peräti 24 ytimestä. Suorituskyky tuntuisikin olevan erittäin hyvällä tasolla, sillä Antutussa päästiin lukemaan 617533, ja Geekbench-testi antoi yhden ytimen tulokseksi 936ja useammalle ytimelle 3392 pistettä.

Pääkamerassa käytetään 50 megapikselin RYYB-kennoa. Valovoima on f1.9. Kennolla on kokoa kiitettävät 1/1,28 tuumaa, mikä merkitsee 2,44 mikrometrin pikselikokoa. Ensimmäiset otokset vaikuttivatkin oikein lupaavilta.

Telekamerassa on 12 megapikselin kenno, mutta sen valovoima on niukahko f3.4, mutta käytössä on optinen kuvanvakain, mikä onkin omiaan optiselle 5x-zoomille. Kameroiden käyttöä avittaa lasertarkennus.

Ensimmäiset koeotokset herättivät lupauksia. Kuvissa toistui syksyinen värimaailma tasapainoisesti ja optisen zoomin tarkennus toimi lupauksia herättävästi. Myös lähes pilkkopimeästä porraskäytävän nurkasta löytyi yksityiskohtia, joita silmä ei erottanut.

Ultralaajakulmakamera on erityisesti videopainotteinen, 20 megapikselin ”Cine Camera”. Sen myötä voi suorittaa esimerkiksi kuvattavan kohteenseurantaa kameran pysyessä paikallaan, esimerkiksi jalustalla.

Video tallentuu 4K-tarkkuudella. Yksi kameran videotallennuksen erityispiirteistä on sen kyky tallentaa HDR-videoita erillisen piirin avittamana. XD Fusion HDR Video -nimeä tottelevassa ratkaisussa jaetaan kennon taltioima valo kolmeen eri valoisuustasoon, jotka käsitellään omalla piirillään. Tämän pitäisi mahdollistaa näyttävämmät, reaaliaikaiset HDR-laajasävyvideot.

Syksyisen sadepäivän pikavideokokeilussa esimerkiksi lätäkköjen heijastukset toistuivat hienon sävykkäänä harmaasta taivaasta huolimatta. Muutenkin videotallennuksen ensivaikutelmat olivat hyvinkin positiiviset.

Huawei on puhelimessa hionut videotallennukseen liittyviä ominaisuuksia. Perusominaisuuksiin kuuluu videon tallentuminen 4K-tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa, myös etukameralla. Kummankin puolen kamerat kykenevät vähintään 240 kuvan sekuntitallennukseen Full HD -tarkkuudella, joten hidastuksetkin onnistuvat.

Äänien tallentamisessa voidaan valita vaihtoehto, joka pyrkii vahvistamaan puhelimelle puhuvan ääniä, tai valmistajan omia langattomia kuulokkeita voi käyttää Bluetooth mikrofonina. Myös videoeditori on uusittu.

Erityisesti etukameran ominaisuuksiin on pistetty paukkuja, sillä kamera hyödyntää nyt syvyysanturia ja sen kuvakulma on laaja, peräti 100 astetta. Kamera osaa vaihtaa automaattisesta kapeammasta kuvakulmasta laajempaan myös käytännössä.

Myös etukameran videon voi tallentaa 4K-tarkkuudella. Kameraa voi tulevan ohjelmistopäivityksen myötä käyttää yhtäaikaiseen tallennukseen takakameran kanssa, jolloin lopputulokseen saa fiilikset molemmilta puolin. Puhelimen yksi käyttäjäryhmistä ovatkin selvästi vloggaajat.

Puhelimen 4400milliampeeritunnin akku voi odottaa latautuvat vauhdikkaasti, sillä käytössä 66 watin langallinen lataus, myös langaton lataus toimii 50 watin teholla.

Mate 40 Pro -puhelin tukee luonnollisesti edelleen Huawei Share -toimintoa , jonka myötä monia sovelluksia voi käyttää yhdessä PC:n kanssa.

Puhelimen käyttöjärjestelmä on Android 10 ja käyttöliittymänä toimii Huawei EMUI 11. Huawein nykymallien tapaan Googlen palvelut eivät ole käytössä, vaan ne on korvattu HMS (Huawei Mobile Services) -palveluilla. Sovellusten ensisijainen latauspaikka on AppGallery, jossa on ohjelmistotarjonta kasvaa jatkuvasti, mutta suomalaisittain monia tärkeitä palveluita puuttuu edelleen.

IP68-luokitellun Huawei Mate 40 Pro -puhelimen värivalikoima on nykymittapuulla hieman väritön, vaihtoehdot ovat musta ja hopeanharmaa. Puhelinta odotetaan myyntiin myös Suomessa, mutta ajankohta on vielä julkaisuhetkellä tarkentamatta. Julkaisutilaisuudessa puhelimen hinnaksi ilmoitettiin 1199 euroa.

Muokattu 22.10.2020 klo 15:42. Lisätty testilaitteen kuvaesimerkit.

Muokattu 22.10.2020 klo 16:01. Lisätty hintatieto.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/mobiili/ensivaikutelmat-huawei-mate-40-pro-lippulaivapuhelin/

Aiheeseen liittyvät artikkelit