Testissä Xiaomi Pad 5 -tabletti – Laatuluokan laite erityisesti mediakäyttöön

Monet käyttävät tablettia nimenomaan erilaisten viihdesisältöjen nauttimiseen. Juuri siihen on omiaan nyt testattu Xiaomi Pad 5. Alle 500 euron laitteeseen on pakattu kelpo näyttö, toimiva äänentoisto ja jopa käyttökelpoinen kamera. Perusainekset ovat siis kunnossa, eikä suuren suuria heikkouksiakaan tullut testijakson aikana vastaan.

Hieman yllättäen vuosien laskusuunnan jälkeen tablettien myynti kääntyi viime vuonna kasvu-uralle. Syynä voi olla esimerkiksi laitteiden puhelimia pidempi elinkaari, tai sitten kotitoimistoille on kaivattu kannettavien rinnalle muitakin viihdelaitteita. Lopputulema on kuitenkin se, että laitevalmistajatkin ovat aktivoituneet ja tuovat myyntiin uusia tablettimalleja.

Yksi syksyn kiinnostavimmista uutuuksista tulee Kiinan suunnalta. Xiaomi Pad 5 on tuore tuttavuus, sillä se julkaistiin syyskuun 15. päivä ja kauppoihin laite ehti hieman sen jälkeen. Suomessa myynnissä on versio, jossa käyttömuistia on kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei kuitenkaan tabletissa ole. Laitteen suositushinta on 389 euroa, mutta kirjoitushetkellä hinta vaihteli hieman 400 euron kummallakin puolella.

Hintaluokka on siis sama kuin Apple iPadin 64 gigatavun versiolla, joka edustaa malliston hintahaarukan alinta luokkaa. Android-tableteissa samaa hintaluokkaa edustaa esimerkiksi Samsungin mallistosta Galaxy Tab S6 Lite. Edullisempia Android-malleja saa kuitenkin jo alle kahden sadan euron, mikäli on valmis tinkimään ominaisuuksista selvästi. Vastaavasti kalleimmat Android-täppärit, kuten Samsung Galaxy S7+, sijoittuvat malliversiosta riippuen alle tai yli tuhanteen euroon. Xiaomi Pad 5 lukeutuukin hinnaltaan keskiluokkaan, mutta ominaisuudet lähestyvät ylempää luokkaa.

Myyntipakkauksen varustukseen kuuluvat itse tabletin lisäksi USB-A – USB-C -kaapeli, latauslaite ja ohjevihkonen.

Pad 5:n ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi 11-tuumainen WQHD+ -tarkkuuden näyttö, joka yltää 120 hertsin päivitysnopeuteen sekä 13 megapikselin kamera ja mahdollisuus käyttää Xiaomi Smart Pen -kosketuskynää. Jälkimmäistä ei kuitenkaan testin aikana ollut käytettävissä.

Tablettien kanssa on olennaista, että rakenne on jämäkkä – muussa tapauksessa laitteet eivät kestä vähänkään huolimattomampaa käsittelyä. Tämä asia on Xiaomi Pad 5:n kohdalla hyvin kunnossa. Runko on jäykkä, ja sitä saa väännellä ihan tosissaan, ilman että mitään varsinaista joustoa saisi siihen aikaan.

Näyttöä kiertää tasaisesti noin seitsemän millimetriä paksut kehykset. Sormet eivät siis peitä näyttöalaa kovin herkästi, mutta toisaalta reunukset eivät näytä liian hallitsevilta – toimiva kompromissi siis. Laitetta kiertävät tasaiset reunat, joissa on pieni viiste takakantaan, mutta selkeämpi porrastus näytön puolella.

Tablettia on pääosin mukava käsitellä, mutta eriteisesti yhden käden käytössä kulman nojatessa kämmeneen, tuntuu laite pureutuvan käteen. Tässä laitteen 511 gramman massa tulee parhaiten esiin. Kahden käden käytössä tilanne on heti helpompi. Noin seitsemän millimetrin paksuus on käytössä ihan mukiinmenevä, mutta yhtään enempää paksuutta ei tarvitsisi olla.

Kun tabletti on kädessä pystyasennossa, asettuu virtakytkin oikeaan yläkulmaan ja äänenvoimakkuuspainike oikean kyljen yläosaan. USB-C-liitäntä on alalaidassa. Kaiuttimia on neljä kappaletta, kaksi ylhäällä ja kaksi alhaalla.

Laitteessa ei ole sormenjälkilukijaa, mutta valittavissa lukituksen avaamiseen on kasvojentunnistus. Tämä onkin kätevä ja nopea, erityisesti jos tablettia pitää pystyasennossa. Vaakatasossa kamera saattaa jäädä vähän sormen taakse piiloon, jolloin tunnistus ei tietysti toimi. Sormenjälkilukija olisi kuitenkin luotettavampi ratkaisu, joten sen jättäminen pois on yllättävä ratkaisu.

Kalliimmista tableteista poiketen Xiaomi Pad 5 -mallissa ei käytetä OLED-näyttöä, vaan sen 11-tuumainen paneeli perustuu IPS-paneelitekniikkaan. Se yltää siis 120 hertsin päivitysnopeuteen, vaikkakin on oletuksena 60 hertsin tilassa, eikä näyttö tue taajuuden mukauttamista käytön perusteella. Näytön tarkkuus on 2560 x 1600 pikseliä (WQHD+). Tarkkuus on näyttökoolle täysin riittävä, vaikka 275 pistettä tuumalle voikin kuulostaakin nykypäivään matalalle luvulle.

Näyttö on myös Dolby Vision -tuettu, joten HDR-sisällöt näyttävät sillä oikeinkin mainioilta. Kirkkaus riittää tähän käyttöön ihan hyvin, kuten myös vähän kirkkaampiin katseluolosuhteisiinkin, vaikkei näyttöä mitenkään järisyttävän kirkkaana voikaan pitää. Tabletissa on käytettävissä myös True Display -ominaisuus, jonka myötä näytön väritoistoa säädetään vallitsevan valon mukaiseksi. Tämäkin toimii hienovaraisesti, joten näyttö on kokonaisuudessaan oikein mainio niin media- kuin työkäyttöön.

Yksi käytössä ikävä piirre tässäkin näytössä on, nimittäin kirkkauden automaattisäätö vaihtelee ikävästi kirkkautta itsekseen, useimmiten nimenomaan liian himmeäksi. Tämä taas pakottaa rukkaamaan asetuksia manuaalisesti.

Xiaomi Pad 5 eroaa esimerkiksi puhelimista siinä, että laitteessa on peräti neljä kaiutinta. Äänentoistoratkaisu tukee Dolby Atmos -tilaääntä. Käytössä tabletti osoittautuikin ihan miellyttäväksi toistolaitteeksi. Useamman kaiuttimen ratkaisu antaa mahdollisuuksia laajentaa äänikenttää, mutta auttaa myös siihen, ettei käyttöjä helposti onnistu peittämään ainakaan kaikkia kaiuttimia.

Äänentoistoa leimaa kirkkaus ja sitä myötä selkeys – keski- ja ylä-äänistä on varsin helppo saada selvää. Vaakakäytössä stereokuva on mainio, ja tilaäänet sisältävä materiaali leviää hieman laitteen ympärille. Matalat äänet ovat mobiililaitteiden tapaan tutun ponnettomat. Äänenvoimakkuus riittää tämän kokoluokan laitteelle vähintäänkin hyvin, ja ilahduttavasti se ei ala herkästi särkemään edes kovempaa kuunneltuna.

Vuosien saatossa on nähty monia kohtuullisen tehottomia Android-tabletteja, mikä on ollut heikentämään käyttökokemusta. Tämä ei onneksi päde Pad 5 -malliin, sillä siinä käytetään kahdenksanytimistä, seitsemän nanometrin tekniikalla valmistettua Qualcomm Snapdragon 860 -mobiilialustaa. Sen tehokkain ydin yltää enintään 2,96 gigahertsin kellotaajuuteen. Grafiikkaa kiihdyttämässä on Adreno 640. Vaikka kyseessä on jo vuonna 2019 esitelty mobiilialusta, sen tehot riittävän tänäkin päivänä hienosti kaikkeen peruskäyttöön, mutta myös vielä tällä hetkellä käytännössä kaikkeen mobiilipelaamiseen.

Muropaketissa ei ole hetkeen testattu vastaavan luokan tabletteja, joten suorituskyvystä poimitaan pari esimerkkiä puhelinpuolelta, ja verrokeiksi valittiin saman hintaluokan OnePlus Nord 2 -puhelin ja nykytehoja suhteuttamaan Snapdragon 888 – mobiilialustalla varustettu Xiaomi 11T Pro -puhelinmalli:

Geekbench (single / multi core)

 • Xiaomi Pad 5: 715 / 2756
 • OnePlus Nord 2: 799 / 2593
 • Xiaomi 11T Pro: 780 / 3188

PCmark

 • Xiaomi Pad 5: 11277
 • OnePlus Nord 2: 8222
 • Xiaomi 11T Pro: 13615

Antutu

 • Xiaomi Pad 5: 494971
 • OnePlus Nord 2: 579364
 • Xiaomi 11T Pro: 589879

Suorituskyvyn voi todeta riittävän hyvin myös pelikäyttöön, eikä puhelinpuolellakaan samalla rahalla saa juurikaan sen enempää tehoa tällä hetkellä, kuten OnePlus Nord 2 havainnollistaa. Ero uusimpaan Snapdragon 888 -mobiilialustaan käy silti verrokkien tuloksista hyvin selville, vaikka Geekbenchissä ero jää yllättävänkin pieneksi.

Mobiilialusta on riittävän moderni, jotta se osaa olla myös tarpeeksi virtapihi. Tabletissa on iso näyttö, joka syö virtaa, mutta onneksi tabletissa on myös iso akku, jonka kapasiteetti on 8720 milliampeerituntia. Käytössä kuin käytössä sillä pärjää ainakin päivän verran, mutta iso näyttö haukkaa esimerkiksi HDR-leffakäytössä akkua kuitenkin varsin kohtuulliseen tahtiin. Tätä testattiin toistamalla WiFi-verkon kautta 4K-videota. Näyttö oli automaattisäädöllä ja vaihteli päivänvalon melko kirkkaasta aina iltahämärän himmeämpään. Näillä eväillä Xiaomi Pad 5 ylsi vain muutamaan minuuttia vaille 20 tunnin toistoon. Akku kestää siis käytössä oikein mainiosti, vaikkakin kirkkaampi asetus rokottaisin muutaman tunnin tästä poiskin.

Akku latautuu myyntipakkauksen latauslaitteella tyhjästä täydeksi vain hieman yli kahdessa tunnissa. Puolessa tunnissa saa akun 25 prosentin tasoon, ja puolillaan se on tunnissa. Nopeampikin lataus voisi olla, mutta tälläkin nopeudella tulee toimeen.

Käyttöjärjestelmänä on Android 11 -pohjainen MIUI 12.5. Puhtaaseen Androidiin tottuneelle käyttöjärjestelmä vaatii pientä totuttelua, mutta se ei tunnu mitenkään liiallisen muokatulta. Tyylittelyssä on hieman pyöreyttä ja pehmeyttä, mutta pääosin tyyli on riittävän hillitty.

Useimmista muista nyky-Androideista poiketen ilmoitukset ja pikavalikko eivät ole yhden pyyhkäisyn takana, vaan ne löytyvät eri kohdista tehtävän eleen avulla: Oikealla puolella suoritettu alaspyyhkäisy paljastaa pikavalinnat ja vasemmalla sama avaa ilmoitusikkunan. Tähänkin tottuu, mutta siihen että asetukset löytyvät vain omana pikakuvakkeena kotinäytöltä, ei. Se ettei asetuksiin pääse käsiksi esimerkiksi pikavalinnoista on harvinaisen ärsyttävää. Oletuksena myöskään sovellusvalikko ei ole käytössä, mutta sen saa asetuksista otettua käyttöön, samoin kuin eleohjauksen.

Tablettiin ei ole myöskään asennettu tolkutonta määrää ylimääräisiä sovelluksia, näistä ehkä WPS Officen voi joku sellaiseksi lukea.

Xiaomi kertoi uusien 11T-puhelinmalliensa myötä päivityslupauksen nousseen kolmeen Android-versiopäivitykseen ja tietoturvapäivitysten neljään vuoteen. Tämä on erittäin hyvää kehitystä, mutta valitettavasti tablettia tämä ei vielä koske, eikä mitään selkeää lupausta muutenkaan ole kerrottu. Tämä jättää siis käyttäjän hieman epävarmoiksi, vaikka juuri tablettien elinaika voi olla helposti useita vuosia. Tällöin pitkälle ulottuvat päivitykset olisivat selkeä valtti.

Takakameraan pätee vanha totuus, kannattaa tehdä vähemmän mutta paremmin. Käytössä on nimittäin vain yksi kamera, mutta se on jopa yllättävän laadukas. Nykymittapuulla ”vain” megapikselin kennossa ei käytetä mitään pikselinyhdistämistekniikkaa tai muita vastaavia hienouksia, mutta se hoitaa hommasta oikein hienosti. Harva käyttää tablettia varsinaisena kamerana, joten erityisesti muistiinpanojen tai muiden vastaavien räpsyjen ottaminen onnistuu hyvässä valossa ilman ongelmia. Esimerkiksi valoisassa otetuissa ulkokuvissa on hyvät värit ja mukavasti yksityiskohtia.

Valon vähetessä tilanne kuitenkin heikkenee: perustila jättää kuvat aivan liian tummiksi, ja käytettävissä oleva yötila taas tekee hyvin pehmeää, joskin miellyttävän sävyistä jälkeä. Etukamera on kiinteätarkenteinen, ja tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä. Myös tämä kamera ajaa hyvin asiansa valoisassa, jolloin selfiet ja videopuhelut onnistuvat ongelmitta. Valon vähetessä myös etukameraa vaivaa pehmeys ja kohina.

Vaikka Android-tabletit eivät edelleenkään ole käyttökokemukseltaan yhtä viimeisteltyjä kuin Apple-leirin tuotteet, on Xiaomi Pad 5 hyvä esimerkki täysin käyttökelpoisesti laitteesta. Parhaimmillaan tämä tabletti on viihdekäytössä, jossa sen hyvinkin kohtuullinen äänentoisto toimii edukseen, samoin kuin Dolby Vision -yhteensopiva laajasävynäyttö. Myös nettiselaaminen ja lukeminen onnistuvat ilman ongelmia. Some- ja puhelukäyttöön on tarjolla myös järkevä kameravarustus, ja erityisesti valoisassa miellyttävästi toimiva takakamera.

Vaikka Snapdragon 860 -järjestelmäpiiri ei edusta aivan uusinta uutta, siitä huolimatta tehot riittävät mainiosti, eikä käyttö tahmaa tarpeettomasti. Käyttöjärjestelmä on kohtuullisen helposti lähestyttävä, mutta mitenkään loppuun asti tablettikäyttöön optimoituna ei sitä voi pitää.

Xiaomi Pad 5:n rakenne on tukeva. Ominaisuuslista on kohtuullisen hyvä, mutta joitain tarpeettomasti käyttöä rajoittavia puutteitakin laitteessa on. Ensinnäkään tallennustila ei ole laajennettavissa, mikä voi striimauspalveluista sisältöä laitteelle ladattaessa käydä ahdistamaan. Tabletissa olisi puhelinta helpommin tilaa 3,5 millimetrin kuulokeliitännälle, mutta sellaista ei laitteessa myöskään ole. Yksi outo puute on myös se, ettei GPS-ominaisuutta löydy –  mihinkään navigointikäyttöön tätä tablettia ei voi siis käyttää.

Puutteistaan huolimatta Xiaomi Pad 5 tarjoaa erityisesti mediakäytössä mainion vastineen rahalle.

Hyvää

 • Laadukas näyttö
 • Mobiililaitteeksi miellyttävä äänentoisto
 • Riittävästi tehoa
 • Jämäkkä ja laadukas rakenne

Huonoa

 • Reunat eivät kannusta pitämään laitetta pitkään kädessä
 • Näytön automaattisäädön takkuilut
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitäntää

Tärkeimmät tekniset tiedot Xiaomi Pad 5

 • Hinta: 389 €
 • Näyttö: 11” (2560 x 1600 pikseliä, 275 PPI, 120 Hz, Dolby Vision -tuettu)
 • Mobiilialusta, grafiikkasuoritin: Qualcomm Snapdragon 860, Adreno 640
 • Muisti, tallennustila: 6 Gt, 128 Gt
 • Kamerat: 13 MP (takakamera automaattitarkennuksella), 8 MP (etukamera)
 • Liitännät: USB-C
 • Käyttöjärjestelmä: MIUI 12.5 (Android 11)
 • Yhteydet: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
 • Akku, lataus: 8720 mAh (22,5 watin latauslaite)
 • Mitat, paino: 254,69 x 166,25 x 6,85 mm, 511 g
 • Muuta: 4 kaiutinta (Dolby Atmos -yhteensopiva)

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/mobiili/testissa-xiaomi-pad-5-tabletti-laatuluokan-tabletti-erityisesti-mediakayttoon/

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Testi: Kingston HyperX Fury RGB DDR4 3600 MHz -mui...
Kokeilu |
Nokia Streaming Box 8000 -mediatoistin –...
Vuoto: AMD:n Zen 2 -prosessorit saavat DDR4-3200 -...