Windows 10 -päivitysten jakelu ja Windows Insider -ohjelman toiminta muuttuu

Windows Insider -ohjelma on jaettu kolmeen ryhmään. Microsoft on muuttamassa ryhmien funktiota ja samalla Windows 10 -päivitysten kokoa ja tahtia.

Heinäkuun alussa julkaistussa blogipostauksessa Windows Insider -ohjelman johtaja John Cable kertoi, kuinka Windows 10 -päivitysprosessi on muuttumassa. Päivitysten luvataan jatkossa asentuvan nopeammin ja häiritsevän vähemmän käyttäjiä. Uusi päivitysmalli koskee toukokuun 2019 päivityksen asentaneita (versio 1903).

Nyt ArsTechnica spekuloi, että käytännössä päivityksiä jaettaisiin jatkossa kaksi vuodessa, yksi isompi keväällä ja yksi pienempi syksyllä. Tähän päätelmään on tultu tarkkailemalla Windows Insider -ohjelmaan jaettuja päivityksiä. Windows Insider on Microsoftin testausohjelma, joka mahdollistaa Windows 10:n uusiin ominaisuuksiin tutustumisen ennen niiden julkaisua.

Windows Insider -ohjelman ryhmien nimet ovat Fast Ring, Slow Ring ja Release Preview Ring. Tähän asti uusi versiopäivitys on jaettu ensimmäisenä Fast Ring -ryhmään. Tämän jälkeen sama päivitys on jaettu korjausten jälkeen Slow Ring -ryhmään. Release Preview -ryhmään jaetut päivitykset ovat jo hyvin lähellä tuotantoversiota.

ArsTechnica kirjoittaa, että tänä vuonna on käynyt toisin. Heinäkuun 1. päivä Slow Ring -ryhmään jaettiin aivan uusi versio syksyn 2019 päivityksestä (19H2), jota ei oltu lainkaan jaettu ensin Fast Ring -ryhmään. Vastaavasti Fast Ring -ryhmään jaettiin jo aiemmin kevään 2020 versio (20H1), eli Fast Ring -ryhmä hyppäsi syksyn päivityksen yli.

ComputerWorldin Gregg Keizer analysoi jo heinäkuun alussa, että kyseeessä ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan uusi malli päivitysten jakelussa. Microsoft ei ilmeisesti käsittele 19H2-päivitystä uutena ”isona” versiopäivityksenä, eikä sitä näin jaeta korvaavana käyttöjärjestelmänä. Sen sijaan Windows 10 -käyttäjät voivat ladata sen joukkona päivityksiä, paljolti samoin kuin kumulatiiviset päivitykset.

On siis mahdollista, että jatkossa Microsoft ei jakelisi kahta isoa Windows 10 -päivitystä vuodessa. Sen sijaan päivityksistä toinen olisi edelleen usean gigatavun kokoinen ”uusi käyttöjärjestelmä” ja toinen hieman kevyempi päivitys, joka saattaa silti tuoda muutoksia käyttöjärjestelmän ulkoasuun tai käyttökokemukseen.

Muuttuneen tahdin oletetaan alkavan jo syksyllä ilmestyvässä 1909-päivityksessä, joka olisi Extremetechin mukaan huomattavasti kevyempi kuin nyt jakelussa oleva 1903-päivitys. Seuraava isompi usean gigatavun päivitys, joka muokkaa ulkoasun lisäksi myös käyttöjärjestelmän perustaa esimerkiksi ytimeen, ajureihin tai rajapintoihin tehtävien muutosten myötä, olisi ensi keväällä ilmestyvä päivitys.

Insider-ohjelman uudistus ei ilmeisesti ole mennyt kuin Strömsössä. Muun muassa ZDnet uutisoi tällä viikolla, että Microsoft sähläsi Windows 10 -päivitysten kanssa, kun kaikkiin Windows Insider -ryhmiin jaettiin sama päivitys. Päivitys vedettiin takaisin tuntia myöhemmin, mutta virhe oli jo ehditty huomata Twitterissä.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/tietotekniikka/windows-10-paivitysten-jakelu-ja-windows-insider-ohjelman-toiminta-muuttuu/

Aiheeseen liittyvät artikkelit