Arvostelu: Puhtaasti Breaking Bad -faneille tehty El Camino -elokuva antaa Jesse Pinkmanin tarinalle onnistuneen lopun

Vince Gilliganin luoma, palkittu Breaking Bad julkaistiin viiden kauden mittaisena vuosina 2008-2013. Sarjan ystäville suunnattu El Camino: Breaking Bad -elokuva jatkaa suoraan hittisarjan loppukohtauksen tapahtumista. 


Ensi-ilta Netflixissä: 11.10.2019
Alkuperäisnimi: El Camino: A Breaking Bad Movie
Ohjaus: Vince Gilligan
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Pääosissa: Aaron Paul, Jesse Plemons, Matt Jones & Charles Baker
Pituus: 122 minuuttia
Ikäraja: 16


Vince Gilliganin luoma Breaking Bad on heittämällä yksi tämän vuosituhannen parhaita rikosdraamasarjoja ja se myös voitti aikoinaan lukuisia Emmy- ja Golden Globe -palkintoja. Vuosina 2008-2013 viiden tuotantokauden ajan julkaistu sarja kertoo syöpää sairastavasta kemianopettajasta, joka ryhtyy entisen oppilaansa kanssa tekemään metamfetamiinia ja kasvaa lopulta todelliseksi huumekeisariksi.

Sarjan sydämenä nähtiin Bryan Cranstonin ja Aaron Paulin näyttelemä, epäsuhtainen kaksikko Walter White ja Jesse Pinkman. Alun perin sivuroolissa nähty Jesse kasvoi viiden kauden aikana Walterin tasoiseksi päähahmoksi, sillä hänen kasvutarinansa onnistuttiin kirjoittamaan niin vaikuttavan monitasoiseksi. Alkuaikojen koominen sivuhahmo muuttui traagisten tapahtumien kautta koskettavaksi keskushahmoksi.

El Camino: A Breaking Bad Movie jatkaa Jessen tarinaa suoraan siitä, mihin tv-sarja vuonna 2013 jäi. Sarjan dramaattisen loppukohtauksen jälkeen Jesse nähdään ajamassa El Camino -merkkisellä autolla pakoon, ja tästä hetkestä lähtee myös uusi elokuva käyntiin kuusi vuotta myöhemmin.

El Caminosta tai sen juonesta ei pahemmin hiiskuttu julkisuuteen etukäteen. Edes sen näyttelijäkaartia ei Paulia lukuunottamatta kokonaisuudessaan paljastettu. Eikä sitä paljasteta tässäkään arvostelussa, sillä elokuvassa suuri osa viehätyksestä syntyy uuden ja vanhan yhteentörmäyksestä.

Olisi väärin sanoa El Caminon seisovan elokuvana omilla jaloillaan. Se on Deadwood-elokuvan tapaan suunnattu sataprosenttisesti sarjan faneille, eivätkä muut katsojat siitä varmastikaan samanlaisia tunnelmia saa irti, koska menneisyyden tapahtumat tai hahmot eivät ole tuttuja. Sen nimen lisämääreenä oleva “Breaking Bad -elokuva” on juuri sitä – El Camino on taattua Breaking Badia. Se ei ole pelkästään hittisarjaan pohjautuva, kuten vaikkapa spinoff-sarjana erotettu Better Call Saul, vaan se on juuri sitä itseään.

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Vince Gilligan itse, joten luvassa on kaikin puolin totuttua Breaking Bad -laatua visuaalisuudesta, värimaailmasta ja ovelista kuvakulmista lähtien. Myös maisemat, joihin on helppo kadota (tai vastaavasti hävittää todisteet), ovat jälleen keskeisessä roolissa. Elokuva onkin kuin western, mistä erityisesti muistuttaa Sergio Leonen länkkäriklassikkoa imitoiva kohtaus.

Varsinaista toimintaa elokuvassa on kuitenkin vähän, samoin tarinallisia huippukohtia. El Camino puurtaa eteenpäin tasaiseen tahtiin, tarjoaa toiminnan sijaan nostalgista ja paikoin hykerryttävän koomista tunnelmointia tuttujen hahmojen parissa, ja muutamia lakonisen toteavia, mutta samalla trillerimäisen jännittäviä kohtauksia.

Elokuva kerrotaan kahdella aikajanalla – nykyisyydessä ja menneisyydessä. Molemmissa aikalinjoissa nähdään ennestään tuttuja hahmoja, joista osa avaa kiinnostavalla tavalla menneisyyden tapahtumia ja niiden vaikutuksia nykyisyyteen, osa taas ei varsinaisesti vie kokonaisuutta eteenpäin, vaan on mukana pääasiallisesti faneille tehtävänä palveluksena.

El Caminon näyttelijäkaarti on kuitenkin yllättävänkin suppea. Kokonaisuus lepää Paulin harteilla, sillä Jesse nähdään kuvassa kaiken aikaa. Jo sarjassa Paul osoitti olevansa erinomainen näyttelijä, jonka hahmo kasvoi lapsenkasvoisesta hulttiosta vastuunsa tuntevaksi aikuiseksi lopulta yllättävän lyhyessä ajassa. Nyt hän on paljon kokenut, likainen ja arpinen ihmisraunio, jonka tehtävänä on sitoa sarjan omalta kohdaltaan auki jättämät langanpätkät. Ilmeikkäine silmineen, joista kuvastuu eletty ja koettu, fyysinen ja henkinen tuska, Paul kannattelee elokuvaa suorastaan erinomaisesti.

El Caminon tehtävänä on antaa myös Jesselle mahdollisuus pelastautua Breaking Badin tapahtumista. Jesse oli sarjassa tärkeä hahmo, mutta hänen tarinansa jäi harmillisesti kesken vaikka Walterille päätös myönnettiinkin. Elokuva vetää hänen kokemuksensa yhteen ja tarjoaa sarjan faneille vihdoin jonkinasteisen pisteen myös paljon kokeneen Jessen tarinan osalta.

Breaking Bad -elokuva ei ole sinänsä tarpeellinen, mutta se on miellyttävä ja erinomaisesti tehty paluu rakastetun sarjan hahmojen pariin.

EL CAMINO: BREAKING BAD -ELOKUVA

4/5

”Alkuperäisen tv-sarjan henkeä kunnioittava, alkuperäisten tekijöiden elokuva antaa myös sarjan toiselle keskushahmolle mahdollisuuden tarinalliseen päätökseen. Sataprosenttisesti sarjan faneille suunnattu El Camino on Breaking Badia itseään.”

El Camino: Breaking Bad -elokuva julkaistiin Netflixissä perjantaina 11. lokakuuta.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-el-camino-a-breaking-bad-movie/

Aiheeseen liittyvät artikkelit