OnePlus 8 on tavallaan tehnyt paluun juurilleen. Se tarjoaa juuri ja juuri siedettävään hintaan kaikki ominaisuudet, joita suurin osa puhelimen käyttäjistä osaa kaivata juuri nyt – tai vielä hetken päästäkään. Uusimpien mallien myötä tarjolla on aina myös 5G-yhteys. Valitettavasti tämä tarkoittaa perushinnan nousua kohtuullisen kovalle tasolle eli aina 699 euroon.
OnePlus julkaisi tänään, 14. päivä huhtikuuta, kaksi uutta puhelinmallia. Näistä otimme heti pikatestiin edullisemman vaihtoehdon eli OnePlus 8 -version. Puhelimesta tulee myyntiin kaksi eri versiota, jotka poikkeavat toisistaan niin muistin kuin tallennustilan suhteen.
Perusversiossa on kahdeksan gigatavua muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Sen hinta on 699 euroa. Muropaketin testissä olevassa variantissa muistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua. Hintaa tällä versiolla 799 euroa.
Suomessa OnePlus 8 on ensin saatavilla OnePlussan omassa online pop-up -myynnissä sekä Telian yhteisön pop-upissa 14. huhtikuuta kello 19.00. Puhelimien varsinainen myynti alkaa 21. päivä huhtikuuta. Värivaihtoehdot tulevat olemaan musta helmi, jäätävän vihreä sekä tähtienvälinen hehku.
Saimme laitteen käyttöön ennen sen julkaisua, mutta käytännön testiaika rajoittui selvästi alle viikon jaksoon. Malliston huipulle asettuva OnePlus 8 Pro on sekin jo otettu täysiveriseen testiin. Artikkeli julkaistaan Muropaketissa näillä näkymin huhtikuun lopussa.
OnePlus 8 seuraa selvästi valmistajan 7T-mallin jalanjäljissä. OnePlus 7T ehti syksystä asti edustaa sitä, missä OnePlus on ollut parhaimmillaan: järkevästi hinnoiteltu puhelin monipuolisin ominaisuuksin. Nyt OnePlus 8 yrittää tehdä saman, mutta vieläpä 5G-ominaisuuksin.
OnePlus 8 edustaa olemukseltaan uusista tehomyllyistä kompaktimpaa osastoa. Mikään pieni laite sekään ei suinkaan ole, sillä näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa. Ulkomitat ovat sen myötä 160,2 x 72,9 x 8 millimetriä. Painoa on kertynyt suhteellisen maltillisesti, vain 180 grammaa.
Näillä ulottuvuuksilla puhelin mahtuu vielä taskuun, ja tuntuu kädessä tasapainoiselta ja käyttömukavalta. Oman osansa tekee näytön pitkulainen 20:9-kuvasuhde. Etukameralle on nyt kohtuullisen pieni näyttöreikä. Näyttö kaartuu maltillisesti reunoille, ja siihen on esiasennettu miellyttävän sormituntuman tarjoavat suojakalvo.
Runko on riittävän ohut, joten laite tuntuu senkin puolesta miellyttävältä käsitellä. Painikkeet löytyvät tutuista paikoista: äänenvoimakkuus vasemmasta kyljestä, virtapainike ja hälytysten liukusäädin oikealta. Kaikki painikkeet toimivat erittäin jämäkästi ja tarjoavat selkeän vasteen. Tyylittelynä myös painikkeet ovat takakuoreen sävytetyt. Tämä antaa miellyttävän kuvan viimeistelyn laadusta.
Taustan mattapinta edustaa sekin hienoa viimeistelyä. Poikkeuksellisen näyttävä pinta ei tunnu mitenkään erityisen liukkaalta, eikä siinä näy sormenjäljet niin hyvin kuin peilinkirkkaassa pinnassa näkyisi. Puhelimen metallirunko on kulmista pyöristetty.
Mediatoisto-ominaisuuksiinkin on kiinnitetty huomiota. Puhelimessa on kohtuulliselta kuulostavat stereokaiuttimet sekä tuki Dolby Atmos -äänelle. Puheäänet toistuvat selkeän tasapainoisina, ja äänenvoimakkuus riittää sisätiloissa isompaankin huoneeseen.
Takakameran kyhmy on nykymittapuulla jo suorastaan maltillinen ja perinteisesti sijoitettu. Yläosan keskellä sijaitseva kamera ulkonee rungosta vain vähän, ja reuna on siinäkin sävytetty takakannen mukaisesti.
Näytön alle sijoitetulle sormenjälkilukijalle voi antaa erityiskiitosta, se kun toimii oikeastaan niin nopeasti kuin pitäisikin. Vain kasvojentunnistus on hyvissä valaistusoloissa nopeampi, mutta samalla myös vähemmän luotettava vaihtoehto.
OnePlus kertoo valmistajana pistävänsä paukkuja erityisesti näyttöön ja sen käyttöominaisuuksiin. Valmistajan Fluid Amoled -nimeä totteleva näyttö onkin jälleen mainio esitys. Sen 2400 x 1080 pikselin tarkkuus (402 PPI) on ruudulle vielä täysin passeli, eikä tarkkuus tunnu liian alhaiselta.
Jo edellisistä malleista tuttu 90 hertsin päivitystaajuus tekee näytöstä sujuvan vieritettävän. Missään oloissa ruutu ei tunnu käytössä mitenkään tahmailevalta – päinvastoin.
Amoled-näytöille tuttuun tapaan näytön dynamiikka ja katselukulmat ovat erinomaiset. Myös näytön värisävy osuu omaan makuun hyvin kohdalleen, tosin oletuksista käyn mielellään valitsemassa käyttöön lisäasetuksista sRGB-väriavaruuden. Erityistä tarvetta värilämmön säätöönkään ei oikeastaan ilmennyt.
Aivan kaikesta ei hienokaan näyttö selviydy: HDR-laajasävyvideotoisto kirkkaassa auringonpaisteessa oli jo hieman liikaa, sillä tummimmista sävyistä ei tässä käytössä saa enää selvää.
Näytössä on käytettävissä tuttu, sinistä valoa leikkaava yötila, mutta myös paljon tekstiä sisältävän materiaalin lukemista mukavoittava lukutila.
Käyttöjärjestelmä on Android 10 -versioon pohjautuva OxygenOS. Testilaitteen ohjelmistoversio päivittyi heti aluksi versioon 10.5.1.
Valmistaja on tehnyt vain hienovaraista tuunausta perus-Androidiin. Oletusnäkymä on selkeä ja graafinen ilmekin ihan miellyttävä. Käyttöjärjestelmän eleohjaus toimii sujuvasti pyyhkäisyillä, valmiita teemoja on käytössä kolme (kankeasti käännetyt: Eloisat sävyt, valaistus ja Värivivahdetumma). Dynaamisia tauskuvia on tarjolla useampia. Kokonaisuutena käyttö sujuu perus-Androidiin tottuneelta ilman mitään ongelmia, eikä käyttöliittymä tahmaa tai töki.
Uusimman Snapdragonin myötä langattomat yhteydet ovat jälleen kehittyneet. Nyt langattoman netin saa toimimaan uusimman WiFi 6 -standardin mukaisesti. Myös Bluetooth on päivittynyt versioon 5.1.
5G-yhteyksistä tuetaan Euroopassa niin NSA (n1, n3, n7, n28 & n78) kuin SA (n78) -verkkoja. LTE-yhteyksissä latausnopeuksissa päästään cat 18 -tasolle eli 1,2 gigabitin sekuntinopeuksiin, ja lähetysnopeudessa 150 megabittiin sekunnissa (cat 13).
Testijakson aikana puhelin ei päätynyt aivan nopeimpien 5G-verkkojen alueella, mutta siitä huolimatta sillä päästiin tasaisesti 300 megabitin sekuntinopeuksiin latauksessa. Puhelin vaihtoi lisäksi 4G- ja 5G-verkkojen välillä nopeasti ja luotettavasti.
Osansa kehityksestä on saanut myös kameravarustus. Tällä kertaa kolmoiskamera koostuu pääkameran lisäksi ultralaajakulmasta ja makrosta.
Pääkamerassa käytetään nyt useammassa puhelinmallissa nähtyä, ja varsin toimivaksi todettua Sony IMX586 -kennoa. Sen objektiivin valovoima on hyvä eli f1.75. Pääkameran käyttöä helpottavat niin optinen kuin sähköinen kuvanvakautus.
Toinen monella ahkeraan käyttöön päättyvä kamera on 16 megapikselin kennoon perustuva ultralaajakulma, joka kykenee taltioimaan kiitettävän 116 asteen kuvakulman. Valovoimakin on täysin kelvollinen f2.2.
Kaksikon lisäksi käytössä on kahden megapikselin makrokamera, joka tarkentuu jopa noin kolmen sentin etäisyydelle kohteesta. Tarkkuuden lisäksi valovoima on merkittävästi vaatimattomampi f2.4. Heikko tarkkuus näkyy kuvissa, joten makro on selkeästi kamerakattauksen heikoin lenkki.
Etukamerassa käytetään 16 megapikselin Sony IMX471 -kennoa. Etukameran valovoima on mukava f2.0, ja siinä käytetään sähköistä kuvanvakautusta.
Kun kyseessä on vain muutaman päivän mittainen pikatesti, ei myöskään kameraa kyetty testaamaan kovin monipuolisesti. Yleisvaikutelma oli kuitenkin ehdottomasti positiivinen – aina OnePlus ei ole kyennyt vakuuttamaan, varsinkaan hankalammissa kuvausoloissa.
Tällä kertaa ei tullut vastaan kuvaustilannetta, jossa kuva olisi ollut täysin epäonnistunut. Hyvin hämärässä kuviin ilmestyy toki kohinaa, ne ovat pehmeitä ja väritoisto kallistuu kalseaan suuntaan. Kuvien ottaminen kuitenkin onnistuu, ja kuvattavasta kohteesta saa tolkkua. Makrokameraa ei kylläkään on ole mielekästä käyttää vähässä valossa.
Mikäli valoa on edes hieman enemmän, tilanne helpottuu huomattavasti, ja jopa ultralaajakulma selviytyy tehtävästään mukavasti, vaikkakin kuvissa näkyy helposti luonnotonta yliterävöitystä. Värisävytoisto jää selvästi jälkeen pääkamerasta, sillä valkotasapaino keikahtaa herkästi kylmän puolelle.
Erityisesti pääkamera tuntuu hyvin käyttökelpoiselta. 48 megapikselin enimmäistarkkuus tuntuu tarpeettomalta, sillä pikselien yhdistäminen ja 12 megapikselin kuvaustila tuottaa luontevampaa ja dynaamisempaa jälkeä.
Videokuvauksessa on käytössä parhaimmillaan 4K-tarkkuus 60 FPS:n nopeudella. Valittavissa on myös 4K Cine -kuvaustila, joka mahdollistaa leffamaisen 21:9-kuvasuhteen videotallennuksen. Hidastukset ovat tarjolla 720p-tarkkuudella 480 kuvan sekuntivauhdilla ja 1080p-tarkkuudella 240 kuvan sekuntinopeudella.
Videokuvassa OnePlus saa plussaa hyvin toimivasta vakautuksesta, nopeasti toimivasta tarkennuksesta ja miellyttävästä väritoistosta hyvässä valaistuksessa.
OnePlus 8 on varustettu järeällä tekniikalla. Muistia on peräti 12 gigatavua (LPDDR4) ja tallennustilaakin riittävät 256 gigatavua. Jälkimmäistä ei tosin voi kasvattaa edes muistikortilla.
Laitteen ytimenä toimii kahdeksanytiminen Snapdragon 865 -mobiilialusta, joka tarjoaa yhden yhdellä ytimellä 2,84 gigahertsin kellotaajuuden. Kolme ytimistä saavuttaa hieman alhaisemman 2,42 gigahertsin taajuuden ja neljä muuta jäävät 1,80 gigahertsiin. Grafiikan kiihdyttämisestä vastaa Adreno 650.
Näillä eväillä sopii odottaa erinomaista suorituskykyä, ja sitähän OnePlus 8 todellakin tarjoaa. Verrokeiksi otettiin Samsungin uusin lippulaivamalli eli Galaxy S20 Ultra. Toisena verrokkina toimii mallin edeltäjä eli OnePlus 7T, jonka myynti on jatkumassa. Ensituntumissa ollut Huawei P40 Pro on mukana niissä graafeissa, joiden osalta sen suorituskyky on mitattu tuossa vaiheessa.
Geekbench 5 -testissä OnePlus 8 on selvästi nopein useamman ytimen mittauksessa. Eroa toiseksi nopeimpaan eli Huaweihin syntyy kymmenisen prosenttia. Samsung on selvästi hitain. Tilanne on kuitenkin yhden ytimen osalta toinen, sillä siinä Samsung kirii juuri ja juuri OnePlus 8:n edelle.
Graafista suorituskykyä mittaava Antutu-testissä niin Samsung kuin OnePlus 8 loistavat. Kumpikin saavuttaa erinomaisen tuloksen, mutta tässäkin tapauksessa OnePlus 8 on edelleen selvästi edellä. Uutuuksista Huawei jää selvästi peränpitäjäksi.
Graafista suorituskykyä mittaava GFXBench-testi jatkaa tutuksi käyvällä kaavalla. Samsung Galaxy S20 Ultar ja OnePlus 8 suoriutuvat tasatahtiin. Ero edelliseen OnePlus-malliin on olemassa, muttei muodustu erityisen merkittäväksi.
Yleistä suorituskykyä mittaava PCmark-testi on kuitenkin Samsungin heiniä. Ero jopa OnePlus 8 -malliin on selvä, mutta Huawei P40 Pro jää jo merkittävästi kummastakin. Viimevuotinen OnePlus pärjää edelleen aivan mainiosti.
Muistin nopeutta mittaava AndroBench ei sekään yllätä, vaan kärjessä keikkuvat jälleen OnePlus 8 ja Samsung Galaxy S20 Ultra.
Myös käytännössä puhelimen suorituskyky on juuri niin hyvä kuin mittaukset antavat ymmärtää. Missään vaiheessa ei ilmennyt tahmailua tai hidastelua. Puhelin onkin kuin tehty pelaamiseen riittävän nopeine näyttöineen ja stereoäänineen.
Käytännön akkukestosta ei ehditty pikatestin aikana saada täyttä kuvaa. Pahimmillaan akusta kului päivässä noin 80 prosenttia, mutta tuolloin laitteella oli ajettu esimerkiksi testisovelluksia ja näyttö oli ollut päällä tunteja.
Geekbench-akkutestin perusteella akku kuitenkin kestää hienosti käytössä. Jo mallin edeltäjä eli OnePlus 7T saavutti hyvän tuloksen niin testissä kuin käytännössä – OnePlus 8 pistää kuitenkin vielä paremmaksi. Merkittävää on kuitenkin havaita, että näytön virkistystaajuudella on selkeä vaikutus akkukestoon.
Näytön 60 hertsin käyttötilassa puhelin saavutti lähes 13 tunnin tuloksen, jota voi pitää erinomaisena suorituksena.
Myös 90 hertsin tilassa akkutulos on erittäin hyvä, mutta jää silti lähes kahdella tunnilla alemman virkistystaajuuden tuloksesta. Sama ilmiö, mutta lievempänä, nähtiin Samsung Galaxy S20 Ultran kanssa. Tiputuksesta huolimatta pesi OnePlus 8 kuitenkin koko joukon myös käytettäessä 90 hertsin taajuutta.
Akku myös latautuu todella vauhdikkaasti myyntipakkaukseen kuuluvalla 30-wattisella Warp Charge -latauslaitteella. Tyhjä akku täyttyy vartissa 35 prosentin lataukseen, ja puolessa tunnissa akusta täynnä on jo kaksi kolmasosaa. Ihan tunnissa akku ei ole aivan täynnä vaan siihen kului tunti ja neljä minuuttia.
OnePlus 8 jatkaa siis valmistajan kunniakkaita perinteitä tehokkaiden puhelimien tuomisesta myyntiin. Mitään valtavaa harppausta 7T-mallista ei kuitenkaan nähdä, mutta tuki 5G-verkoille on selkeä ja merkittävä lisä. 5G-valmius on vähintään pieni etu niillekin, jotka eivät heti sen tarjoamia nopeuksia ole ottamassa käyttöön. 5G-verkot laajenevat kohtuullisen ripeästi, joten houkutus tähän voi syntyä myöhemmin.
Huolimatta riittävän isosta 6,55 tuuman näytöstä, istuu hieman pitkulainen laite edelleen mainiosta käteen. Puhelimen käyttäjää miellyttää varmasti myös näyttävä viimeistely, joka antaa laitteesta modernin ja jopa arvokkaan vaikutelman.
Puhelimen suorituskyky riittää käytännössä kaikkiin tarpeisiin, ja sen näyttö on mainio. Myös kamera on peruskäyttöön täysin pätevä. Näillä eväillä OnePlus 8 on mainio puhelin, mikä valitettavasti näkyy myös hinnassa. Edullisinkin 8-versio maksaa jo 699 euroa ja testilaite vielä satasen enemmän. Mikäli vain 128 gigatavun tallennustila suinkin riittää, edullisempi malli antaa hyvän vastineen rahalle. Jos taas tietää, ettei 5G-ominaisuuksille ole käyttöä ja pelaaminen ei ole yksi pääkäyttötarpeista, OnePlus 7T on edelleen erittäin pätevä vaihtoehto.
Hyvää
- Akkukesto
- Kameran peruskäyttö
- Hieno viimeistely
- 5G-yhteyden vakiona
Huonoa
- Hinta kohoaa korkeaksi
- Niukasti uudistuksia edellismalliin nähden
Tekniset tiedot OnePlus 8
- Hinta: 699 / 799 € (8+128 / 12+256 Gt)
- Suoritin, GPU: Snapdragon 865, Adreno 650
- 5G-modeemi: Qualcomm X55
- Muisti, tallennustila: 8/12 Gt (LPDDR4), 128/256 Gt (UFS 3.0 kaksikanavaisena)
- Näyttö: 6,55” (Amoled, 2400 x 1080 pikseliä, 90 Hz, 20:9-kuvasuhde)
- Takakamerat: 48 MP pääkamera (f1.75, OIS, EIS, Sony IMX586), 16 MP ultralaajakulma (f2.2, 116 asteen kuvakulma), 2 MP makro (f2.4)
- Videokuvaus: 4K-tarkkuus 30/60 FPS (käytettävissä myös 21:9-kuvasuhde)
- Etukamera: 16 MP (f2.0, EIS, Sony IMX471)
- Akku: 4300 mAh
- Lataus: 30 W (Warp Charge)
- Liitäntä: USB-C 3.1 Gen 1
- Käyttöjärjestelmä: OxygenOS (Android 10)
- Yhteydet: LTE (4×4 mimo, Cat. 13/18), 5G (NSA ja SA), WiFi 6 (2×2 mimo), Bluetooth 5.1 (AptX, AptX HD, LDAC ja AAC), NFC, GPS (dual Band), Glonass, Galileo (dual band), Beidou, SBAS, A-GPS
- Mitat, paino: 160,2 x 72,9 x 8 mm, 180 g
- Muuta: Sormenjälkilukija näytön alla, kasvojentunnistus, stereokaiuttimet, Dolby Atmos -tuki
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/mobiili/pikatesti-oneplus-8-puhelin-edullisempi-huippumalli-5g-ominaisuuksin/