Pikavilkaisu: Sony Xperia 5 -puhelin – Huippuominaisuudet hieman pienemmissä kuorissa

Tämän vuoden IFA-messuilla todelliset uutuuslaitteet ovat olleet harvassa. Sony piti kuitenkin linjansa, ja julkaisi puhelinmallistoonsa jopa odotetun uutuuslaitteen. Uusi Sony Xperia 5 -puhelin vastaa hyvin pitkälti isompaa Xperia 1 -mallia, mutta on kooltaan selvästi kompaktimpi.

Sony Xperia 5 -puhelin pitää sisällään liudan ominaisuuksia, joita odottaa lippulaivaluokan mallilta. Olemuksessa on paljon samaa kuin Muropaketin ensituntumissa olleessa Xperia 1 -puhelimessa. Leimallista kummallekin on 21:9-kuvasuhde, joka tekee puhelimesta tavallista pitkulaisemman. Tämä on lähinnä etu, sillä riittävän kokoinen ruutu mahtuu kapeampaan runkoon. Näin puhelin istuu miellyttävästi käteen.

Puhelimen ytimenä on Snapdragon 855 -mobiilisuoritin ja puhelin saa päivänvalon Android 9.0 -käyttöjärjestelmällä, joskin Android 10 -päivityskin on työn alla. Puhelimen akulla on kapasiteettia 3140 milliampeerituntia, eli vai noin 200 milliampeerituntia vähemmän kuin isoveljellä.

Uutuusmallissa on siis 21:9 -kuvasuhdetta noudattava, 6,1 tuuman Full HD+ OLED -näyttö. Pitkulainen kuvasuhde mahdollistaa Xperia 1:n tavoin kahden sovelluksen yhtäaikaiseen käytön.

Siinä missä isoveli nauttii 4K-näytöstä, on pikkuveli saanut tyytyä alhaisempaan resoluutioon. Käytännössä tämäkin tuntuu riittävän, sillä muut ominaisuudet ovat kunnossa. Pikkuveli tukee sekin HDR-remasterointiteknologiaa, ja näytön väritoisto onkin hyvällä tolalla. Näyttö tukeekin BT.2020:a, DCI-P3:a ja D65:ä. Messuoloissa nähtynä, ei näytössä ollut valittamista. Väritoisto on luonteva, joskin huippukirkkaus ei yltänyt aivan nykypuhelimien kärkipaikoille.

Xperia 5 sisältää kolmoiskameran, jossa jokaisessa kamerayksikössä on 12 megapikselin kenno ja kuvanvakain. Puhelimen 16 millimetrin kameralla voi ottaa laajakuvia, 26 millimetrin kamera on hyvä yleiskäyttöön, ja 52 millimetrin telekamera tuo kohteet hieman tavallista lähemmäksi. Jo Xperia 1:n kanssa käyttökelpoiseksi todettua kameratekniikkaa on nyt myös Xperia 5:ssä, joka on saanut vielä lisääkin Sony Alpha -sarjan kameroista tuttuja ominaisuuksia.

Uudella Xperia 5:llä voi ottaa jopa kymmenen ruutua sekunnissa Auto Focus ja Auto Exposure -seurannalla. Vähässä valossa f1.6-aukon ja 1,4 mikrometrin pikselien voi odottaa auttavan miellyttävän tarkkojen kuvien saamisessa.

Jo Xperia 1 -mallin myötä esiteltyjä CineAltan Cinema Pro -elokuvaominaisuuksia on edelleen parannettu, sillä nyt käyttäjä voi luoda useita eri projekteja, joilla on eri asetukset. Puhelin taipuu myös paremmin valkotasapainon, manuaalisen tarkennuksen ja äänitallennustasojen säätämiseen.

Xperia 5 sisältää valmistajan ”Smart connectivity” -toiminnon, joka analysoi WiFi-signaaleja ja ennustaa mahdollisia lähitulevaisuuden yhteysongelmia Sonyn Neural Network Libraries -toiminnon avulla. Älykäs yhteys kytkeytyy automaattisesti LTE-verkkoon, kun WiFi-yhteys on epävarma.

Puhelimen metallikehys on saanut molemmille puolille Gorilla Glass 6 -lasin. IP65 / IP68-sertifioitu vedenkestävyys takaa suojan komponenteille.

Xperia 5 tulee myyntiin neljässä elegantissa värissä: mustana, harmaana, sinisenä ja punaisena. Puhelin on kaupoissa lokakuussa 2019 suositushintaan 799 euroa. Ennakkotilauksia Sony Xperia 5:sta voi tehdä jo ensi viikosta alkaen paketoituna yhteen WF-1000XM3-vastamelukuulokkeiden kanssa.

Tekniset tiedot Sony Xperia 5

 • Hinta: 799 €
 • Muisti: 6 / 128 Gt (UFS, laajennettavissa microSDXC-kortilla enintään 512 Gt)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie
 • Suoritin: Snapdragon 855
 • Näyttö: 6,1″ FHD+ (HDR, OLED, 1080 x 2520, 21:9)
 • Etukamera: 12 MP (26 mm, f1.6, OIS/EIS) + 12 MP (16 mm, f2.4, OIS) + 12 MP (52 mm, F2.4, OIS/EIS)
 • Etukamera: 8 MP (f2.0)
 • Liitännät: USB-C (3.1)
 • Yhteydet: 802.11a/b/g/n/ac, GSM, GPRS/EDGE, LTE (4G) Cat19/Cat13, GPS + GLONASS, Bluetooth 5.0, NFC
 • Akku: 3140 mAh (USB PD -pikalataus)
 • Mitat, paino: 158 x 68 x 8,2 mm, 164 g

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/mobiili/pikavilkaisu-sony-xperia-5-puhelin-huippuominaisuudet-hieman-pienemmissa-kuorissa/

Aiheeseen liittyvät artikkelit