Destiny 2 Shadowkeep esittelee Guardianien tähän mennessä suurimman uhan ja kehittää pelin palkitsemismallia entistä hövelimmäksi.
Alun perin vuonna 2017 julkaistu Destiny 2 on käynyt läpi melkoisen myllerryksen. Ensimmäisen vuoden sisällöt eivät ehkä olleet parhaimmasta päästä, mutta tilanteen korjasi viime vuonna julkaistu Forsaken-lisäosa. Sen massiivinen määrä lisäsisältöä ja tarina tempaisivat ainakin allekirjoittaneen mukaansa. Destiny 2:een kohdistuneeseen myllerrykseen voidaan laskea myös se, että Bungie irtautui pelin julkaisija Activisionista vuodenvaihteessa. Selkeimmin muutos näkyy PC-pelaajille siinä, että Destiny 2 siirtyi Blizzard App -launcherista Steamiin. Samalla ristitallennus tuli mukaan kuvioihin eli työllä ja tuskalla rakennetulla hahmolla pelaamista saattaa jatkaa toisella alustalla.
Ehkä kaikkein suurin juttu on kuitenkin se, että nyt miltei kaikki Shadowkeep-lisäosaa edeltävä sisältö on kaikkien saatavilla, veloituksetta. Destiny 2:n kokeilukynnys ei voisi siis juuri matalammaksi mennä.
No entä se Shadowkeep?
Lokakuun alussa julkaistu Shadowkeep vie Guardianit takaisin kuun kamaralle, missä oltiin edellisen kerran ensimmäisessä Destinyssä. Kuussa alkaa tapahtua kummia ja paljastuukin, että siellä piilee tuntematon uhka. Täysin vieras asia ei ole, sillä ”uudesta tulokkaasta” on vinkkailtu useaan otteeseen. Mysteeriä selvittämään lähetetty Eris Morn ei yksin kykene ratkomaan ongelmaa, joten pelaajan tehtäväksi tulee tehdä käytännön selvitystyö kentällä.
Shadowkeepin tarinankerronta poikkeaa viime vuoden Forsakenista melko rajusti. Kun juonitehtävät ovat pelattu läpi, ilmassa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Forsakenissa kostotarina vietiin verrattain tyydyttävään loppuun kerralla. Shadowkeepissä uuteen uhkaan liittyvää tarinaa syvennetään oletettavasti lisää tulevien kuukausien aikana. Aiemmin uhat ovat olleet lähinnä ulkoisia, tällä kertaa tulilinjalla ovat Guardianit ja heille voimansa antavan Travellerin valo.
Ei myöskään pidä unohtaa, että isossa kuvassa tarjolla on useita muitakin juonilankoja, joita voi halutessaan lähteä jatkamaan. Bungielle pitääkin nostaa hattua siitä, että se osaa kylvää erinomaisesti juonitärppejä, joihin voi palata varsin loogisesti myöhemmissä laajennuksissa. Shadowkeep toteuttaa samaa kaavaa. Uhka, jolla on kiusoiteltu useampaan otteeseen, realisoituu viimein.
Destiny 2:n aiempien laajennusten tapaan myös Shadowkeep tarjoaa uusia aktiviteetteja. Yksi niistä on Vex Offensive, joka heittää pelaajat Black Gardeniin. Siellä nahistellaan Vex-aaltoja ja aikarajaa vastaan. Loppuhuipennuksena on tietenkin pomovihollinen, joka tarvitsee reilusti kuritusta. Toisena uutena aktiviteettina on Nightmare Hunt -jahdit. Nämä eivät eroa juurikaan Strike-tehtävistä, joissa tapellaan tie kliimaksina toimivalle pomoviholliselle. Kirsikkana sisältökakussa toimii Garden of Salvation -raidi. Se edellyttää pelaajan aseistukselta ja panssarilta sen verran kovia arvoja, että puutarharetkeä varten joutuu grindaamaan melkoisesti.
Grindauksen uudet tuulet
Shadowkeep tuo mukaan muutoksia pelin palkitsevuuteen. Vanha tuttu lootin grindaaminen ei ole kadonnut mihinkään, mutta se saa rinnalleen kokemuspisteisiin perustuvan palkitsemismallin.
Tasoja on yhteensä sata ja se nollautuu seuraavan kauden alkaessa. Uuden kokemustason saavuttaessaan pelaaja saa ennakkoon määriteltyä tavaraa. Aiemmin tasonousujen palkinnot olivat lähinnä kosmeettista tavaraa, joka arvottiin. Nyt kokemustasojen palkinnot ovat selkeämmät alusta saakka ja pelaaja tietää, minkä eteen pyristellä. Uudistus on varsin tervetullut, kun pelaamista palkitaan selkeämmin kokemuspisteiden saralla. Ilmaisena vinkkinä voi sanoa, että päivittäisiä ja viikottaisia palkkiotehtäviä kannattaa tehdä aina kun vain mahdollista. Niistä saa mukavasti kokemuspisteitä ja niiden sisältämät tehtävät tulevat täytetyksi usein tavanomaisella pelaamisella.
Yksi pakkaa sekoittava uudistus on Armor 2.0. Uudistuksen myötä panssareihin on mahdollista liittää enimmillään neljä eri modia aiemman yhden sijaan. Käytännössä modit korvaavat aiemmin arvan varassa olleet panssareiden parannusominaisuudet. Toki arpaonnella on yhä roolinsa. Mobility, Resilience ja Recovery ovat saaneet rinnalleen Disciplinen, Intellectin ja Strenghtin. Jälkimmäisten arvot vaikuttavat siihen, miten nopeasti esimerkiksi superkyky ja kranaatti latautuvat. Nämä arvot arvotaan joka kerran, kun panssareita sattuu löytämään. Uudistus antaa pelaajalle kuitenkin enemmän päätösvaltaa siihen, mihin käyttöön minkäkin panssarin haluaa jalostaa.
Modeista puheen ollen, Shadowkeep esittelee myös kausiluonteisen artifaktin (Seasonal Artifact). Ensimmäisellä kaudella artifaktina on The Gate Lord’s Eye. Sillä pelaaja pystyy haalimaan itselleen haluamiaan aseita tai panssareita parantavia modeja. Modien avaaminen edellyttää kuitenkin pelaamista, joten pelaamisen palkitsemisessa on voimassa toinenkin taso.
Pelaamista elämöittämään tulivat myös Finisher-liikkeet. Nimensä mukaisesti lopetusliikkeellä vihollisen maallinen matka lopetetaan napakalla nyrkiniskulla tai potkulla. Yhtenä havaintona lopetusliikkeen käytöstä oli se, että viholliset tuntuivat tiputtavan tavanomaista paremmin panoksia. Silkkaa ylistystä lopetusliikkeelle ei voi jakaa, koska se keskeyttää toiminnan muutamaksi sekunniksi ja altistaa pelaajan muiden vihollisten tulelle. Finisher-liikkeet ovat kiva lisä ja joillekin epäilemättä hyvä syy grindaamiseen, mutta liikettä on vaikea nähdä mitenkään mullistavana toimintona.
Kuun pimeällä puolella
Jos Shadowkeepiä pitää jostakin erityisesti kehua, se on kuun miljöö ja tunnelma. Painostava tunnelma hiipii päälle nopeasti, varsinkin kun pinnalta sukelletaan luolastojen syvyyksiin. Yleisestikin laajennuksen myötä tunnelma on synkempi ja siitä kiitos kuuluu uuden uhkan langettamalle pimeydelle. Koon puolesta kuu ei ole mahdottoman suuri, mutta illuusiota suuruudesta saadaan kasvatettua luolastotehtävistä. Lisäksi mielenkiintoa pitää yllä sinne tänne ripotellut mysteeriesineet, joihin liittyy jos jonkinlaista pulmanratkontaa.
Destinyn kovassa ytimessä on aina ollut huippuunsa hiottu räiskintä. Se ei muutu Shadowkeepin myötä. Räiskintä ja toiminta ovat yhä täyttä timanttia. Epäilemättä se on yksi syy, miksi pelin äärellä viihtyy kymmenistä satoihin tunteihin. Jatkuvuutta ylläpitää samalla myös ehtymätön himo uutta loottia kohtaan. Se voi olla juuri se seuraava kerta, kun kaivatun aseen saa toivomillaan ominaisuuksilla. Visuaalisesti eroavaisuuksia parin vuoden takaiseen on vaikea nähdä. Kuun maisemat ovat kaikesta huolimatta erinomaiset ja animaatio sulavaa. Nämä lienevät standardeja, joita Bungielta sopii odottaakin.
Äänimaailman suhteen ei myöskään löydy moitittavaa. Ääninäyttelijät suoriutuvat työstään kiitettävin paperein. Se, mistä Destinyä joutuu aina ylistämään on pelisarjan musiikit. Musiikkiraita miellyttää omia korvia siinä määrin, että sitä kuuntelee mielellään myös ”siviilissä”. Tähän mennessä Shadowkeep on jatkanut samalla korkealla tasolla. Erityistä korvamatoa ei ole toistaiseksi kuulunut, mutta jo kuullut kappaleet sopivat erinomaisesti kuun tunnelman luomiseen.
Destiny 2:n massiivinen sisältömäärä jatkaa kasvamistaan. Jos tekoälyn ohjastamia vihollisia vastaan nahistelu alkaa maistua puulta, voi aina mennä Crucibleen ottamaan mittaa toisista ihmisistä. Vaihtoehtona on myös Gambit, jossa taistellaan tekoälyä ja ihmisiä vastaan. Koordinoidumpaa tekemistä taas tarjoilevat raidit, jotka ovat niitä suurimpia koitoksia.
Lisäosana Shadowkeep onnistuu siinä kaikkein tärkeimmässä: se onnistuu herättämään mielenkiinnon esittelemäänsä sisältöä ja erityisesti tulevaa sisältöä kohtaan. Juoni jätettiin niin kiinnostavaan kohtaan, että jatkoa ei malttaisi odottaa. Onneksi odotusta helpotetaan entistä miellyttävemmällä grindauksella. Shadowkeep on siis väkevää jatkoa Destiny 2:lle. Aloitusta toki voisi kritisoida lyhyeksi juonitehtävien keston suhteen. Juonitehtävät sai pelattua läpi alle kymmenessä tunnissa. Steamin pelikelloon on kuitenkin kertynyt jo 27 tuntia ja lisää tulee miltei joka päivä.
DESTINY 2: SHADOWKEEP
”Kyllä, Shadowkeep on onnistunut lisäosa.”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/peliarvostelut/arvostelu-destiny-2-shadowkeep-on-lahes-taydellinen-lisaosa-mainiolle-pelille/