Samsung teki vuosien poissaolon jälkeen paluun euromarkkinoille kannettavilla tietokoneillaan. Alku on lupaava. Uusi Galaxy Book Ion on monilta osin hieno laite, joka tuo esiin valmistajan vahvuuksia. Hiottavaakin silti löytyy.
Samsung teki näyttävän paluun Suomen kannettavamarkkinoille kolmen uuden mallisarjan myötä. Uudet mallisarjat ovat Galaxy Book Flex, Galaxy Book Ion ja Galaxy Book S. Valmistaja pyrkii niiden myötä tuomaan kannettavat hieman lähemmäs puhelinta parantamalla mukanakuljetettavuutta, mutta myös tuomalla mukaan omista tuotteistaan tuttuja elementtejä, kuten Qled-näyttöjä.
Kannettavissa selkeitä valtteja ovat nyt ohut olemus, kevyt rakenne, mutta vieläpä hyvällä akkukestolla. Erilaiset pienet fiksut lisätoiminnot ovat niitä, joilla pyritään vielä erottumaan joukosta. Samsung Galaxy Book Ion osaa toimia esimerkiksi langattomana latausalustana.
Samsungilla onkin hyvät eväät haastaa monet perinteisemmistä PC-merkeistä, sillä sen valmistus- ja tuotekehitysrepertuaariin kuuluvat monet komponenteista, kuten näytöt, massamuistit ja muistipiirit.
Uusien mallien huipulle asettuu Samsung Galaxy Book Flex, joka edustaa 2-in1-laitteita, mutta on kevyt ja kapeilla reunuksilla sekä S-pen-kynällä varustettu. Malliston todellinen keijukainen on Samsung Galaxy Book S, joka painaa vaivaiset 950 grammaa, mutta siitä on karsittu pois esimerkiksi tuulettimet, eikä sen näytössä hyödynnetä Qled-tekniikkaa.
Niiden väliin sijoittuu testiin otettu Samsung Galaxy Book Ion, joka ehti kauppoihin kesäkuun lopussa. Tämä malli on Samsungin uutuuksien joukossa jopa hieman tavanomaisempi, mutta kuitenkin erittäin kevyt. Galaxy Book Ionin 13,3-tuumainen versio painaa vain 970 grammaa, ja mallista saatavilla olevan 15,6-tuumaisen version paino jää sekin hyvin vaatimattomaksi, ollen vain 1,19 kilogrammaa.
Galaxy Book Ion -mallit on varustettu Intelin 10. sukupolven suorittimilla, pienemmässä sen voi valita Core i5- ja Core i7 -versioiden väliltä. Isommassa on aina Core i7. Muistia on kaikissa versioissa vähintään kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa 512 gigatavua. Isommassa malliversiossa tallennustila on myös laajennettavissa. Testilaitteessa tämä ei onnistu kuin muistikortilla.
Testiversio on Ion-malliston halvin versio, hintaa sillä on 1599 euroa – mistään halpalaitteesta ei todellakaan ole kyse.
Samankaltaisia kilpailijoita löytyy lähes kaikilta PC-valmistajilta ja tietysti Applelta. Jälkimmäiseltä lähimmäs voisi sijoittaa Macbook Air -mallin, PC-puolelle vastaavia ovat esimerkiksi Asuksen Zenbook 13, Lenovon ThinkPad X 13 ja HP:n Envy 13. Kaikki edellä mainitut ovat kuitenkin noin pari sataa grammaa painavampia, mutta niistä on vastaavasti saavavilla testilaitetta edullisempia versioita.
Kannettavan olemusta leimaa keveys, kompakti koko, mutta myös kulmikkuus. Siinä missä kilpailijoilla nähdään pyöristettyjä reunoja ja viistoja pohjia, on Samsung valinnut toisen linjan. Kannettavan pystyy asettamaan pystyyn lähes mille tahansa reunalle.
Pintaviimeistely on oikeastaan varsin miellyttävä. Useimmiten se näyttää tavanomaisen tylsän harmaalta, mutta sopivassa valossa siitä paljastuu kameleonttimaisia sävyjä. Pinta on myös mattamainen, mikä tarjoaa hyvän otteen. Aura Silver -nimeä totteleva väritys on kauttaaltaan näppäimistöä myöten yhtenevä, mikä luo joukosta erottuvaa fiilistä. Pintaa tuntuu kuitenkin hieman aralta, sillä jo lyhyen ja varovaisen käyttöjakson jälkeen siitä oli havaittavissa hentoisia käyttöjälkiä.
Liitäntävarustus on painoluokka nähden oikein mainio. Vasemmasta kyljessä on latausliittimen lisäksi HDMI-, USB-C- (Thunderbolt 3) ja 3,5 millimetrin stereoliitäntä. Oikeassa kyljessä on lisäksi kaksi USB-A- (3.0) liitäntää sekä paikka muistikortille. Stereokaiuttimet on sijoitettu kummallekin sivustalle.
Jäähdytykseen tarvittavat ilmanvaihtoaukot on sijoitettu pohjaa, mutta myös saranarakenteen sisään.
Galaxy Book Ionin ulkomitat ovat 30,6 x 20 x 1,29 senttimetriä. Painoa on siis kertynyt todella vähän, nimittäin vain 970 grammaa, mikä on pitkälti magnesium-rungon ansiota. Erityisesti laitteen vähäinen syvyys on keveyden lisäksi ilo. Kokoontaitettuna tosin paksuutta on ehkä hieman turhan paljon.
Käytännössä tätä konetta voisi käyttää vaikka lentokoneessa tai bussissa, joissa lyhyt istuinväli on useimmiten läppärikäytössä melkoinen riesa. Sylikäytössä alle kääntyvä näytön takareuna voi kuitenkin tuntua turhan terävältä – pöydällä ratkaisu sen sijaan nostaa näppäimistön miellyttävämpään käyttökulmaan.
Keveydellä on myös lievät haittapuolensa. Kannettava ei tunnu täysin tukevalta. Kiinniollessaan laitteesta ei välity täydellistä ”yhdestä puusta” -fiilistä, vaan pikemminkin aavistus vaikeasti kuvailtavaa heppoisuutta. Siitä huolimatta käytössä laite on riittävän tukeva ja sen uskaltaa surutta ahtaa täydempäänkin reppuun.
Galaxy Book Ion otetaan käyttöön kuin mikä tahansa Windows 10 Home -käyttöjärjestelmällinen tietokone, eli asennusvaiheessa kysellään liuta kysymyksiä ja lopuksi on syytä päivittää niin käyttöjärjestelmä kuin valmissovellukset. Jälkimmäisiä on Samsung päättänyt asentaa runsaasti. Niitä löytyy useita esimerkiksi koneen ylläpitoon ja erilaisiin muistiinpanoihin. Löytyypä joukosta toki myös esimerkiksi valmistajan lippulaivapuhelimista tuttu Dex. Tietoturvasovelluksista yritetään tyrkyttää McAfeen ratkaisua. Vähempääkin olisi valmistaja voinut mielellään tyytyä.
Kannettavan 512 gigatavun SSD-asemesta on käyttöönoton jälkeen käytössä alle 40 gigatavua. Tiedot liikkuvat liukkaasti myös pilvipalveluihin, sillä tuettuna on uusin WiFi 6 -standardi. Bluetoothin osalta versio on tuttuun tapaan 5.0. Tallennustilaan on mahdollista lisätä UFS/microSD-muistikortilla.
Qled-näyttö ei tunnista kosketusta ja on tarkkuudeltaan 1920 x 1080 pikseliä. Kehykset ovat vain noin sivuilta nelisen millimetriä paksut, päältä hieman enemmän. Tarkkuus on tähän luokkaan tyypillinen, mutta täysin riittävä.
Näyttö edustaa Samsungin Qled-teknologiaa, eli käytännössä siis LCD-tekniikkaan perustuvaa paneelia, jonka valonlähteinä käytetään siniset valodiodeja. Niiden tuottamasta säteily muunnetaan punaiseksi ja vihreäksi valoksi nanokiteillä (quantum dot). Tällä pyritään tasaisempaan ja laajempaan väritoistoon kuin tavallisilla valkoisilla ledeillä. Tämä on tuttua Samsungin televisioiden huippumalleista.
Galaxy Book Ionin näyttö on oikein mainio. Väritoistossa on kannettavaksi runsautta, ja mustan tasokin on oikein hyvällä tolalla. Katselukulmissa ei normaalikäytössä ole moittimista.
Ajoittain automaattinen ruudun kirkkaudensäätö toimi epäloogisesti. Välillä kuva jäi kirkkaammissa oloissa turhankin tummaksi, toisaalta illan hämärtyessä ruutu loimotti liian kirkkaana. Kirkkautta saa toki säädettyä myös manuaalisesti, mutta paremmin toimivia toteutuksia on tullut vastaan. Ajoittain näytön kirkkaudessa on havaittavissa myös eräänlaista kirkkauden pumppausta sen mukaan, miten paljon näytöllä on tummia tai vaaleita kohteita.
Qled-tekniikan myötä enimmäiskirkkautta todellakin riittää. Normaalitilassa näytön kerrotaan yltävän mukavaan 400 nitiin, mutta erikseen kytkettävällä ulkotilalla lukema nousee peräti 600 nitiin. Käytännössä tämä myös toimii, sillä kirkkaana kesäpäivänä ruudusta sai poikkeuksellisen hyvin selvää – lukeminen oli suorastaan helppoa, vaikka kuvien värisävyt jäivätkin jo vaatimattomiksi.
Näytön väritarkkuus ei silmämääräisesti ole mitenkään täydellinen, mutta riittävän hyvä ollakseen kiinnittämättä itseensä liiaksi huomiota. Näyttö on pinnaltaan kirkas, ja sellaisena peilaa ympäristöään huolimatta heijastuksenestopinnoitteesta. Yövalon säätämisessä sai olla tarkkana, sillä sen myötä näytön sai sävyltään nopeasti aivan oranssiksi.
Näyttöä voi pienistä puutteistaan huolimatta pitää pääsääntöisesti oikein hyvänä, ellei peräti yhtenä kokoluokkansa valioista.
Sormenjälkilukijan sijainti aiheutti harmaita hiuksia. Sen sijoituksen myötä erityisesti oikeanpuoleinen vaihtonäppäin sijaitsee näppäimistössä väärässä kohdassa ja jää liian lyhyeksi. Sormenjälkilujan alle on myös jätetty tyhjää tilaa, joten sivusuuntaiset nuolinäppäimet ovat nekin tavallista matalammat. Niihinkin osuminen on hankalampaa. Itse lukija sentään toimii nopeasti ja luotettavasti.
Testiyksilössä oikeanpuoleinen nuolinäppäin myös tahmasi ajoittain jo viikon käytön jälkeen. Kokeilimme pikaisesti myös toista laiteyksilöä, mutta siinä moista ei ollut havaittavissa.
Näppäimistön funktiopainikkeet ovat oletuksena käytössä. Mikäli haluaa ohjata pääsääntöisesti niiden takaa löytyviä toimintoja, pitää kytkeä päälle Fn-lukitus. Tämä taas muuttaa samalla nuolipainikkeiden toiminnan niiden vaihtoehtoistoiminnoille. Myös tämä on käytössä hyvin ärsyttävää.
Itse näppäimistöllä kuitenkin kirjoittaa ilokseen. Välilyönnin tuntumassa on vähän epämääräisyyttä, mutta muuten näppäimien liikeradat ovat selkeät ja riittävän pitkät. Tuntuma on kokonaisuudessaan sopivan pehmeä, joskin nopeassa kirjoituksessa tuntuma kuitenkin tahtoo muuttua jo hieman tahmean puolelle. Näppäimistö on arvostettavan hiljainen, paitsi välilyönti, jonka ääni on terävämpi.
Samsung Galaxy Book Ionin kosketusalusta napsuu turhan voimakkaasti, mikä korostuu näppäimistön ollessa hyvin hiljainen. Alustan käyttö vaatii myös hieman liikaa tarkkuutta – erityisesti liian ylhäällä tai alhaalla suoritettujen painallusten perillemeno vaatii paikoin tarkkuutta tai uusia yrityksiä.
Laitteen miellyttävän niukka syvyys kostautuu osittain kosketusalustassa, joka samalla jää melkoisen matalaksi. Käyttöön on kuitenkin mahdollista tottua, jolloin sen heikkouksien kanssa pystyy elämään.
Laitteen erikoisuuksiin kuuluu mahdollisuus käyttää kosketusalustaa langattomana Qi-latausalustana. Tämän ansiosta vaikkapa älykellon ja puhelimen voi periaatteessa ladata ilman erillistä latausalustaa. Liukas kosketusalusta vaatii asettamaan laitteen tarkasti paikalleen, ja lasikuorinen puhelin saattaa herkästi liukua pois oikealta paikaltaan.
Teams-palavereissa webbikamera heitti kuvan oudosti pystyasentoon, eikä tätä saanut asetuksista korjattua. Muissa sovelluksissa vastaavaan ei törmätty, joten lienee kyseessä ohjelmiston epäyhteensopivuus. Muuten kameran 720p-tarkkuuden kuva on ihan käyttökelpoinen, eikä hätkähdä aavistuksen hämärämmästäkään kokousnurkasta.
Kaiuttimet sijoitettu fiksusti sivulle, jolloin niitä ei herkästi peitä. AKG-tuunattu äänentoisto on parempaa läppäriluokkaa. Erityisen onnistuneena voi pitää sitä, että äänet kuulostavat pääsääntöisesti tulevan ruudun suunnasta, vaikka samalla stereokuva jää aika kapeaksi. Varsinkin yhden katsojan leffatoistossa ratkaisu on luonteva, musiikki hyötyisi vähän ilmavammasta toteutuksesta.
Käyttöprofiileista saa tuulettimet pois käytöstä, mutta tämä tokin mahdollisen suorituskykyrajoituksen uhalla. Testijakson aikana tuulettimet kävivät normaalitilassakin harvakseltaan. Vastaavasti koneen pohja pääsi hetkittäin lämpenemään niin, että sitä voi pitää suorastaan kuumana.
Samsung tarjoaa Galaxy Book Ioniin kahta eri versiota Intelin 10. sukupolven prosessoreista. Testilaitteessa on niistä tehottomampi eli Core i5 10210U -prosessori. Tämän vähävirtaisen neliydinsuorittimen peruskellotaajuus on 1,6 gigahertsiä, mutta turbokellotaajuus yltää aina 4,2 gigahertsiin asti. Säikeitä on käytettävissä kahdeksan ja TDP-arvoksi määritetään 15 wattia. Prosessori valmistetaan 14 nanometrin prosessilla. DDR4-muistia (2666 MHz) on käytössä kahdeksan gigatavua. Grafiikan kiihdyttämisestä vastaa yhdysrakenteinen Intel UHD.
Verrokki valittiin tällä kertaa hyvin eri hintaluokasta. Kumpikin edustaa kuitenkin samaa luokkaa eli hieman kevyempää kannettavaa noin 13-14 tuuman kokoluokassa. Samsungin suositushinnalla saa kuitenkin kaksi aiemmin Muropaketissa testattua Huawei Matebook D 14 -verrokkikannettavaa. Tämä näkyy toki verrokin monissa ominaisuuksissa, esimerkiksi näytössä ja ulkomitoissa, sekä myös Huawein painossa.
Suorituskyvystä Matebookissa vastaa AMD Ryzen 5 3500U -prosessori, joka pitää sisällään neljä ydintä ja kykenee käsittelemään kahdeksaa säiettä. 12 nanometrin prosessilla valmistetun prosessorin peruskellotaajuus on 2,1 gigahertsiä ja boost-kellotaajuus voi olla enintään 3,7 gigahertsiä. TDP-arvo on maltillinen 15 wattia. Grafiikasta huolehtii yhdysrakenteinen Radeon Vega 8 -näytönohjain.
Kumpaakaan näistä kannettavista ei kannata hankkia pelkäksi pelikoneeksi tai tehotyöasemaksi – sellaiseen näitä ole suunnattu, joten päädyimme tyytymään synteettisiin testeihin. Tulokset ovat kolmen testiajon keskiarvoja.
Ensisijaisesti hyötykäyttöä simuloiva PCMark 10:
- Huawei: 3260 pistettä
- Samsung: 4038 pistettä
DirectX 11 -rajapintaa käyttävä 3DMark Skydiver -testi:
- Huawei: 8221 pistettä
- Samsung: 4293 pistettä
DirectX 12 -rajapintaa hyödyntävä 3DMark Nightraid -testi:
- Huawei: CPU 4776 / GPU 10446 pistettä
- Samsung: CPU 4684 / GPU 3740 pistettä
PC Mark 10 -testissä Samsungin uusimman sukupolven suoritin ja muistiratkaisut pääsivät mukavasti oikeuksiinsa. Eroa syntyi lähes 24 prosenttia Samsungin eduksi. 3DMarkin testit paljastavatkin armotta yhdysrakenteisen Intel UHD -grafiikkapiirin ottavan pahasti takkiin AMD:n, myös yhdysrakenteiselta Radeon Vega 8 -näytönohjaimelta. Samsung jää 3DMark Skydiver -testissä lähes 50 prosenttia heikompaan tulokseen kuin Huawei Matebook D 14.
Uudempaa DirectX 12 -rajapintaa käyttävässä 3DMark Nightraid -testissä tutkittiin vielä, millainen ero prosessori- ja näytönohjaimen välille syntyy näillä kannettavilla. 3DMark Nightraid vahvistaa sen, mitä edelliset testit paljastivat. Suorittimen osalta Samsung pärjää hyvin Huaweille, mutta yhdysrakenteinen näytönohjain jää entistäkin pahemmin jälkeen.
Samsung Galaxy Book Ionia vahvoja puolia on ehdottomasti sen akkukesto. Valmistaja lupaa pienemmälle Ion-mallille kestoksi peräti 21,5 tuntia. Tämä lukema lienee jollain keinolla saavutettavissa, mutta ilman virransäästötilaa ja akkua säästämättömässä peruskäytössä (nettiselaus, kevyt kuvankäsittely, tekstinkäsittely, video- ja musiikkitoisto) koneella ei ollut mitään vaikeuksia selviytyä työpäivästä ilman uudelleenlatausta.
Parin viikon testijakson aikana kohtuullisen varmaksi käyttöajaksi voi arvioida kahdeksasta yhdeksään tuntia. Mikäli karsii vielä kuvankäsittelyn ja videotoiston, voi surutta käyttää Samsungin virransäästötilaa. Tällöin käyttöajan voisi jopa lähes tuplata. Latauksen jälkeen ilman raskaampaa käyttöä ennusteli kone noin 18 tunnin käyttöaikaa.
Ihan tyhjäksi litium-ioniakkua ei päästetä, sillä kone sammuu hämäävästi jo kun saavutetaan viiden prosentin taso. Akun käyttöikää voi pidentää rajoittamalla lataus enintään 85 prosenttiin, mikä kuulostaakin järkevältä sillä tuokin määrä riittää useimmille päivän käyttöön.
Testasimme akkukestoa myös toistamalla striimattua 4K-videota näytön ollessa 80 prosentin kirkkausasetuksella. Samsung ylsi 11 tunnin tulokseen. Tämä on erittäin hyvä tulos ihan mille tahansa laitteelle, ja testilaitteen kohdalla kyseistä näyttökirkkautta voi pitää jo suorastaan korkeana. Vertailun vuoksi suorituskykymittausten verrokki-Huawei selvisi arkiaskareista sekin helposti työpäivän, mutta sen akku hyytyi vastaavassa testissä 7 tunnin 15 minuutin jälkeen.
Turhauttava ratkaisu Samsungilta on kuitenkin varustaa myyntipakkaus latauslaitteella, jossa ei ole USB-C-liitäntää. Latauslaite on kuitenkin tehokas, peräti 65-wattinen.
Koneen voi ladata erillisen virtaliitännän lisäksi USB-C-liitännän kautta. Ja tämä onnistuu lähes samaan tahtiin, mikäli käytössä on yhtä tehokas USB-laturi.
Tehokkaasta USB-C-laturista olisi ollut iloa myös monen muun laitteen kanssa, mutta nykyratkaisusta ei niinkään. Toki erillinen latausliitäntä on siitä hyvä, että USB-C-liitäntä on käytettävissä myös laitetta ladattaessa.
Latausnopeus on sekin oikein mainio. Sammumiseen asti käytetty akku latautui täydeksi hieman yli 1,5 tunnissa. Puolessa tunnissa akku oli jo lähes puolillaan. Lyhyelläkin latauksella saa siis mukavasti lisää käyttöaikaa.
Latausajalla ei ollut suurempaa merkitystä käyttikö samantehoista latauslaitetta erillisen latausliitännän vai USB-C-liitännän kautta. Jälkimmäinen oli kuitenkin hieman hitaampi.
Samsung Galaxy Book Ionin keveys ihastuttaa käytössä, samoin kuin sen vähäinen syvyys. Näytössä löytyy kirkkautta jopa aurinkoiseen ulkokäyttöön, joten kannettavaa pitää kiitettävän yleiskäyttöisenä. Voikin todeta valmistajan luoneen erittäin mukavasti mukana kulkevan kannettavan.
Samsungilla Galaxy-nimi viittaa vahvasti mobiililaitteisiin, joten näin kätevästi mukana kulkevassa laitteessa näkisi mielellään SIM-korttipaikan ja valmiudet mobiiliyhteyksille. Pieniä kauneusvirheitä näkyi myös toiminnassa ja suunnittelussa. Pohjan ajoittainen tarpeeton lämpeneminen edustaa ensimmäistä ja häiritsevä sormenjälkilukijan sijainti jälkimmäistä. Myös tarpeeton määrä oheisohjelmia ja latauslaitteen virtaliitäntä voivat osoittautua ärsytyksen aiheiksi.
Edullisemman version suorituskykykään ei edusta mitään nykylaitteiden huippuluokkaa, mutta riittää silti päivittäiskäyttöön varmasti vähintään muutaman vuoden ajan. Pilvipalvelujen käyttäjälle 512 gigatavun SSD-aseman koko riittää helposti, varsinkin kun pilvipalvelut toimivat laitteen kanssa vikkelästi WiFi 6 -verkkojen tuen myötä.
Samsung Galaxy Book Ion asettuu kilpailemaan kovaan luokkaan, varsinkin mikäli painoa saa olla pari sataa grammaa enemmän. Jos taas arvostaa alle kilogrammaan jäävää painoa ja erittäin mukavia ulkomittoja sekä ulkokäyttöön riittävän kirkasta näyttöä, on 1599 euron hinnalle perusteensa, eikä kilpailijoita enää löydykään niin helposti. Vielä kun akkukesto on käytössäkin huippuluokkaa, saa koneesta helposti liikkuvan, käytössä ilahduttavan työ- ja mediakumppanin. Kovalle hinnalle saa siis myös katetta.
Hyvää
- Keveys ihastuttaa
- Vähäinen syvyys helpottaa käyttöä
- Pintaviimeistely kautta laitteen varauksin
- Hiljainen näppäimistö
- Akkukesto
- Kirkas ja värikylläinen näyttö
- Runsaat liitännät
Huonoa
- Sormenjälkilukijan sijainti
- Lämpeää herkästi
- Latauslaitteessa ei USB-C-liitäntää
Tekniset tiedot Samsung Galaxy Book Ion (13,3”/i5/8Gt)
- Hinta: 1599 €
- Näyttö: 13,3” (Qled, 1920 x 1080 pikseliä, 16:9, 60 Hz, max 600 nitiä)
- Suoritin, näytönohjain: Intel Core i5-10210U (neliydin, 1,6 GHz, turbo 4,2 GHz, 6 Mt), Intel UHD
- Muisti, tallennustila: 8 Gt (DDR4-2666), 512 Gt (M.2 SSD)
- Yhteydet: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0
- Liitännät: USB-A (3.1 Gen 1), USB-A 3.1 Gen 2, USB-C (3.1 Gen 1, Thunderbolt 3, PD), HDMI, 3,5 mm stereoliitäntä, MicroSD(XC)-muistikorttipaikka
- Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home (64 bit)
- Mitat ja paino: 30,57 x 19,98 x 1,29 cm, 0,97 kg
- Väri: Aura silver
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/tietotekniikka/testi-samsung-galaxy-book-ion-13-kannettava-keveys-on-todellinen-valtti-mutta-sormenjalkilukijan-sijainti-arsyttaa/