Marraskuu on monille Final Fantasy 14 -faneille varmasti katkeransuloinen kuu, sillä massiivisen suosituksi kasvanut MMORPG saa sen neljännen huippuodotetun laajennuksen, Endwalkerin.
22 miljoonaa pelaajaa kerännyt massiivimoninpeli Final Fantasy 14 saa Endwalkerin myötä ison liudan uudistuksia, lisäyksiä sekä tietenkin tarinajatkoa, mutta samalla se tietää yhden aikakauden päättymistä; Endwalker päättää nimittäin vuonna 2013 käynnistyneen nykyisen tarinakaaren.
Kyse ei suinkaan ole Final Fantasy 14:n lopusta, vaan ainoastaan sen Hydaelyn-Zodiark-tarinan päätöksestä. Onnistuneen A Realm Rebornin myötä tehdyn uudelleenkäynnistyksen myötä alkanut tarinakuvio on jatkunut tähän päivään asti läpi kolmen laajennuksen luoden valtavan monisyisen, kutkuttavan ja käsikirjoitukseltaan erinomaisen kerronnan, jonka hahmot ovat syöpyneet pelaajien mieleen. Kukaan ei vielä tiedä, miten heille ja maailmalle käy Endwalkerin päätyttyä, mutta marraskuusta eteenpäin FF14 avaa täysin uuden luvun pelin historiassa.
Muropaketti pääsi ottamaan tuntumaa tulevan Endwalkerin annista useamman tunnin edestä, joskin tarinapuoli pidettiin vielä visusti salassa. Sen sijaan ennakon tarkoituksena oli antaa medialle vapaat kädet tulevan laajennuksen muutoksiin, uusiin hahmoluokkiin sekä muutamaan pelattavaan alueeseen, jotka antavat osviittaa tulevista hienouksista. Vaikka monille juuri Final Fantasy 14:n tarina on yksi pelin kohokohdista, sen varsinainen ydin löytyy juuri näistä pelattavuuteen tehtävistä päivityksistä.
Laajennuksen suurimman lisäykset tulevat tälläkin kertaa kahden uuden ammatin – tai hahmoluokan – muodossa. Sage saapuu täydentämään pelin parantajien valikoimaa, kun taas reaper kylvää kuolemaa vahingontuottajien seurassa. Näistä ensiksi mainittu on mainostettu hyökkääväksi parantajaksi, mutta omiin silmiin suurin osa hahmon kyvyistä on silti tiukasti parantamiseen keskittyviä taikoja.
Toki myönnettäköön, että oma kokemukseni support-rooleista on käytännössä nolla, joten kovin syvällistä tarttumapintaa en sagesta saanut. Hahmo pystyy kuitenkin ainoana luokassaan parantamaan ja hyökkäämään samanaikaisesti, sekä tehostamaan taikoja omilla taistelussa saatavilla resursseilla, joten mikromanageroinnista kiinnostuneille jobissa on varmasti riittävästi mielekkyyttä.
Reaper tuntui sen sijaan huomattavasti tutummalta hahmoluokalta, jolla on niin ikään todella kutkuttava resurssinhallinta taistelun lomassa. Nimensä mukaisesti ammatti kylvää vihollisia viikatteellaan ja pystyy kutsumaan taisteluihinsa oman avatarinsa, joka näyttäytyy tummanpuhuvana valtavana varjona. Tämän tietyt kyvyt ja tappamat viholliset kasvattavat hallussa olevien sielujen määrää, joilla ruokitaan ammatin tehokkaampia erikoiskykyjä. Nämä puolestaan kasvattavat hahmon ja avatarin välistä sidettä, jonka kasvaessa riittävän suureksi pelaaja voi ottaa jälkimmäisen isännäkseen ja tuottaa maksimaalista vahinkoa.
Kahden eri mittarin hallinnointi taistelun lomassa tuo mukavaa taktisuutta hahmolla pelaamiseen, minkä lisäksi myös osa tämän kyvyistä tuntui varsin uniikeilta ja tarjoavan mielenkiintoisia mahdollisuuksia varsinkin pomotaisteluihin. Mekaniikkana reaperin mittarit eivät suinkaan ole mitään järin omalaatuisia, mutta ne loivat hahmoluokalle selkeän identiteetin ja tekee tällä pelaamisesta mielekästä.
Myös muut hahmoluokat kokevat paikoin todella suuria muutoksia, joten uuden opettelu ei jää vain kahteen uuteen hahmoluokkaan. Osa ammateista mullistetaan paikoin kokonaan, kuten summoner, joka loihtii jatkossa nimensä mukaisesti Final Fantasy -pelisarjan ikonisia otuksia avukseen. Toki valtavuudessaan nämä eivät yllä pelissäkin nähtyjen pomotaisteluvastineiden tasolle, mutta oman Ifritin tai Behemothin kutsuminen taisteluun on silti melko hohdokas hetki.
Valitettavasti oma FF14-kokemukseni on jälleen eri hahmoluokkien suhteen hyvin rajattu, että pystyisin tarkemmin luovimaan kaikkia ammatteihin tehtäviä muutoksia. Mutta ainakin osa saa Endwalkerin myötä perusteellisesti uuden toiminnallisuuden. Support-luokan parantajat kokevat niin ikään uuden laajennuksen yhteydessä merkittävän ravistelun, sillä jatkossa nämä joko keskittyvät parantamaan omia tiimiläisiään tai turvaavat näitä erinäisillä vahinkoa syövillä suojilla. Tämän uskoisi näkyvän varsinkin raid-luoliin mentäessä, jolloin parantajat joutuu jakamaan tarkemmin ryhmien kesken.
Kokonaisuudessaan Endwalker tuntuisi lupaavan jälleen mielenkiintoisia muutoksia peruspeliin, mutta näiden toimivuuden näkee vasta käytännössä ja minua innokkaampien fanien syynissä. Vaan mitä tulee vanhojen perustusten ravisteluun, marraskuinen laajennus lupaa hyvää.
Lisäksi Endwalker tuo ison liudan muita parannuksia ja päivityksiä kauttaaltaan koko peliin. Näistä valtaosa on jo kerrottu julkisuuteen, ja näiden tarkoitus on tasapainottaa peliä paremmin sekä valmistella sitä tulevaisuutta ajatellen. Näihin lukeutuvatkin niin talouteen tehtävät muutokset kuin ehkä tärkeimpänä hyökkäysarvojen laskeminen. Jälkimmäinen ei suinkaan tarkoita sitä, että pelaajat tekevät jatkossa vähemmän vahinkoa, vaan ainoastaan vahingon näyttämä lukema sekä vihollisten hiparit tiputetaan noin viidennekseen. Ideana taustalla on pienentää jo älyttömyyksiin asti kasvaneita lukuja, jotta luettavuus pysyisi selkeänä ja tekijät voisivat taas alkaa korottaa statseja eteenpäin mentäessä.
Lopuksi ennakon aikana sai hieman tuntumaa Endwalkerin kolmesta eri alueesta: Thavnairista, Old Sharlayanista sekä Garlemaldista. Näistä viimeisin on ollut läpi Final Fantasy 14:n historian vahvasti läsnä kerronnassa, sillä kyseessä on pelin pahisosapuolen pääkaupunki. Endwalkerissa kyseinen alue on lohduton lumen peittämä rauniokaupunki, jonka massiiviset tuhotut rakennukset oli kyllä vakuuttavia, mutta joka ei silti oikein onnistunut säväyttämään. Old Sharlayan on niin ikään tunnettu alue entuudestaan, mutta pelaajat pääsevät tällä kertaa astumaan ensimmäistä kertaa sen marmorinhohtoisten tornien ja katujen valoon. Vaikka kaupungilla on selkeä luonne, tuntui sekin vähän turhan nähdyltä fantasiagenrekamalta.
Thavnairin saari on sen sijaan ilahduttavan värikäs alue, joka toi mieleen edellisen Shadowbringers-laajennuksen uniikimmat alueet. Sen Intiasta ja Persiasta vaikutteita ottanut estetiikka onkin mukavan piristävä lisä kokonaisuuteen valtavine temppeleineen, eläinpatsaineen ja värikylläisinä rakennuksineen, jotka herättivät kipinän päästä tutustumaan tarkemmin saaren pääkaupunkiin, Radz-at-Haniin. Harmillisesti Final Fantasy 14:n pelimoottorin ikä alkaa kuitenkin jo näkyä, joten säväykset eivät ole aivan niin suuret kuin ne voisivat olla.
Final Fantasy 14: Endwalker tuntuukin tarjoavan jälleen aimo annoksen syitä palata suositun massiivimoninpelin pariin. Ammatteihin tehtävät valtavat muutokset ovat varmasti monille odotettu muutos, minkä lisäksi uudet hahmoluokat vaikuttaisivat olevan erinomainen lisä kattavaan kavalkadiin. Kunhan käsikirjoittajat eivät vain ole pudottaneet palloa juuri ennen viimeistä suoraa, voi huikean eepoksen päättävältä laajennukselta odottaa jälleen valtavaa menestystä sekä ilmiömäisen upeasti kirjoitettua tarinaa.
Final Fantasy 14: Endwalker julkaistaan 23. marraskuuta.
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/peliartikkelit/final-fantasy-14n-uusi-aika-alkaa-marraskuussa-tutustuimme-mullistavaan-endwalker-laajennukseen-jo-nyt/