Arvostelu | Viiden tähden Memories of Murder on yksi kaikkien aikojen parhaista trilleistä

Parasitella Oscar-patsaat keränneen Bong Joon-hon varhainen läpimurtoelokuva Memories of Murder saapuu täysin puskista Suomeen teatterilevitykseen. Yllätys on kuitenkin positiivinen, sillä kyseessähän on erinomainen ja terävä sarjamurhaajatrilleri, jossa visionäärisen ohjaajan kädenjälki näkyy jo vahvasti.


Ensi-ilta: 23.10.2020
Alkuperäisnimi: Salinui chueok
Ohjaus: Bong Joon-ho
Käsikirjoitus: Bong Joon-ho, Shim Sung-bo
Pääosissa: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roe-ha
Pituus: 130 min
Ikäraja: K16


Future Film tuo samalla päivämäärällä kaksi erittäin yllättävää elokuvaa Suomen valkokankaille. Ensimmäinen näistä on mustavalkoinen versio Oscar-voittaja Parasitesta (2019), toinen taas ohjaaja Bong Joon-hon aiempi hittielokuva Memories of Murder. En tiedä kumpi lopulta on suurempi yllätys, mutta kallistuisin jälkimmäisen puoleen.

Alunperin vuonna 2003 valmistunut ja vuoden 2004 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla nähty Memories of Murder on uuden korealaisen elokuvan klassikko. Joint Security Arean (2000) ja Oldboyn (2003) kaltaisten hittien ohella se on myös 2000-luvun merkittäviä pelinavaajia eteläkorealaisten elokuvien kaupallisessa ja kansainvälisessä menestyksessä.

Tätä kaikkea tärkeämpää on kuitenkin, että Memories of Murder on luvattoman hyvä elokuva.

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo Etelä-Korean ensimmäisestä sarjamurhaajatapauksesta. Vuonna 1986 Hwaseongin maaseudulla aletaan löytää murhattuja naisia, joiden kuolintavat muisuttavat toisiaan. Pikkukaupungin etsivät Park (Song Kang-ho) ja Cho (Kim Roe-ha) huomaavat pian, ettei perinteisellä epäiltyjen uhkailulla ja pahoinpitelyllä saakaan juttua pakettiin. Samalla he joutuvat napit vastakkain Soulista lähetetyn etsivä Seon (Kim Sang-kuyng) kanssa, joka haastaa maalaiskyttien ajattelutavan.

Memories of Murder oli vasta Bongin toinen pitkä ohjaustyö debyyttielokuva Barking Dogs Never Biten (2000) jälkeen, mutta jo tässä elokuvassa näkyy hänen Parasitestakin tuttu leikittelynsä tyylilajien kanssa. Traagisesta aiheestaan huolimatta Memories of Murder avautuu nimittäin pikemminkin absurdina komediana, jossa polisiivoimien törttöilylle saa turhaan hakea vertaista.

Kun murhamysteeri sitten syvenee, muuttuu tyylilaji selkeämmin trilleriksi, jonka tunnelma tiivistyy tasaisesti kohti dramaattista loppuratkaisua. Mustan huumorin ja karujen rikosten välinen kontrasti toimii erinomaisesti, eikä se vie mitään pois jännityksestä.

Myös Bongin tapa ujuttaa yhteiskunnallisia vastakkainasetteluja ja epäkohtia valtavirtaelokuvaan on läsnä jo Memories of Murderissa. Jännitteet maaseudun ja kaupungin, vanhan ja uuden elämäntavan, sekä tietysti Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen välillä ovat selvästi läsnä rivien välissä, vaikkei niitä voimakkaasti alleviivata. Lisäksi, kuten Rakkautta & Anarkiaa aiemmin tänä vuonna ohjelmassaan huomautti, tekevät poliisiväkivallan kuvaukset Memories of Murderista surullisen ajankohtaisen.

Kuten Bongin muutkin ohjaukset, Memories of Murder osaa olla samanaikaisesti huvittava ja traaginen, jännittävä ja absurdi. Tämä ulottuu myös hahmoihin, jotka pidetään kiehtovasti kädenmitan päässä katsojasta. Kuulusteltavia hakkaavat poliisit eivät pohjimmiltaan ole pidettäviä, mutta tarinan edetessä elokuva pakottaa näkemään heidätkin ihmisinä ja ymmärtämään heidän tukalan asemansa ja turhautumisensa.

On helppoa nähdä, miksi Memories of Murderia usein liputetaan yhdeksi tyylilajinsa parhaista teoksista. Itsekin huomasin, että vielä kolmenkin katselukerran jälkeen elokuva pitää rautaisesti otteessaan, pistää pohtimaan ja tökkii sopivasti kipukohtia. 2000-luvun trilleistä sen voi rinnastaa vaikkapa David Fincherin erinomaiseen Zodiaciin (2007), joka on kuitenkin  huomattavasti suoraviivaisempi.

Vaikka vuosi on outo ja elokuvalevitys tavanomaista niukempaa, on myös nostettava hattua Future Filmille elokuvan tuomisesta levitykseen kaikkien näiden vuosien jälkeen. Toivottavasti tämä on merkki tulevasta, eikä vain erikoinen yksittäistapaus.

MEMORIES OF MURDER

”Memories of Murder on yksinkertaisesti yksi kaikkien aikojen parhaista trillereistä.”

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuvauutiset/arvostelu-viiden-tahden-memories-of-murder-on-yksi-kaikkien-aikojen-parhaista-trilleista/

Aiheeseen liittyvät artikkelit