Arvostelu: The New Mutants on X-Men-elokuvista huonoin – Teiniystävällinen kauhufantasia tuntuu kehnon tv-sarjan pilottijaksolta

Vuosiksi limboon juuttunut The New Mutants on X-Men-elokuvista huonoin, eikä olisi ansainnut päästä elokuvateattereiden valkokankaille. 


Ensi-ilta: 4.9.2020
Alkuperäisnimi: The New Mutants
Ohjaus: Josh Boone
Käsikirjoitus: Josh Boone & Knate Lee
Pääosissa: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Alice Braga, Henry Zaga & Blu Hunt
Pituus: 94 minuuttia
Ikäraja: K12


20th Century Foxin X-Men-spinoff The New Mutants päätyi jättikaupoissa Disneylle, joka on vihdoinkin luovuttanut elokuvan suhteen. Josh Boonen ohjaama leffa kuvattiin jo vuonna 2017, ja teattereihin sen oli alun perin tarkoitus saapua vuonna 2018. Julkaisua kuitenkin siirrettiin lukemattomia kertoja.

Leffaan oli tarkoitus tehdä lisäkuvauksia, ja vähän varttuneemmalle yleisölle kaavaillun kauhuelokuvan puolelle kallistuva mutanttiseikkailu leikattiin lopulta valmiiksi vasta tämän vuoden keväällä.

Pelottavimmat elementit on unohdettu, sillä Disney tahtoikin julkaistu elokuvan K12-leimalla varustettuna. Lisäkuvauksia ei vuosien säätämisen jälkeen tehty lopulta lainkaan, sillä nuoret näyttelijät olivat kasvaneet ja ikääntyneet liikaa.

Disney dumppasi The New Mutantsin elokuvateattereihin keskellä koronapandemiaa, eikä järjestänyt monissa maissa pressinäytöksiä lainkaan. Tämä oikeastaan kertoo The New Mutantsista kaiken tarvittavan. Elokuva on täysin mitäänsanomatonta teinihömppää, kuin parodia X-Men-elokuvista ja sekoitus 1990-luvun teinisaippuasarjoja, Buffy the Vampire Slayeria ja kummituskartanokauhua.

The New Mutants ammentaa vuonna 1982 alkaneesta sarjakuvasta, muttei tunnu oikeastaan lainkaan X-Men-elokuvalta. Stoorin keskiössä on Dani Moonstar (Blu Hunt), joka selviää hengissä reservaatissa riehuneesta katastrofista, heräten psykiatrisesta sairaalasta, jota pyörittää Dr. Reyes (Alice Braga). Tohtori selittää, ettei Dani ole yksin, vaan sairaalassa on muitakin teini-ikäisiä, joiden mutanttivoimat ovat aktivoituneet puberteetin myötä.

Elokuvan maailmassa kaikki tietävät mutanteista, X-Men-kööristä sekä professori Charles Xavierista ja hänen koulustaan, johon nuoret toivovat pääsevänsä, kunhan oppivat hallitsemaan voimiaan kunnolla.

Sairaala on kuitenkin jotain aivan muuta kuin Xavierin Lahjakkaiden nuorten koulu. Se on vankila ja tutkimuskeskus, jossa koekaniineita ovat teinimutantit. Danin lisäksi vankeina ovat Illyana ”Kolossin sisko” Rasputin (Anya Taylor-Joy), Rahne Sinclair (Maisie Williams), brasilialainen limanuljaskakomistus Roberto da Costa (Henry Zaga) ja Sam Guthrie (Charlie Heaton). Sarjakuvien fanit tuntevat köörin jäsenet paremmin nimillä Mirage, Magik, Wolfsbane, Sunspot ja Cannonball.

Aiempia X-Men-elokuvia synkempi The New Mutants yrittää sekoittaa toisiinsa Yksi lensi yli käenpesän -elokuvaa, Nightmare on Elm Street -leffasarjan kolmatta osaa, kummitustalokauhua ja John Hughesin draamakomedioita. Se toistaa silti liikaa aiempia elokuvia, eikä tunnu millään tasolla omaperäiseltä. Mukana on teini-iän ongelmia ja epävarmuutta, lapsuudentraumoja, tylsiä toimintakohtauksia ja vähän pelottelua, jota tuskin kukaan kuitenkaan säikkyy.

X-Men on aina ollut altavastaajien puolella ja mutantit toimineet vertauskuvana esimerkiksi seksuaalivähemmistöille. The New Mutants esittelee Danin ja Rahnen välisen suhteen, ja osa hahmoista on lähetetty sairaalaan parantumaan, mikä viittaa tietysti hirvittäviin homojen eheytysleireihin.

Yhdessä paikassa tapahtuva X-Men-elokuva voisi olla kiinnostavan erilainen, jos se vain uskaltaisi ottaa edes jonkin sortin riskejä, eikä vain kierrättäisi liian monta kertaa nähtyjä teemoja. Elokuvaaja Peter Demingin ja lavastesuunnittelija Molly Hughesin käsissa syrjäisen sairaalan tunnelma on osittain kohdillaan, joka ei silti ole tarpeeksi pelottava. Kauhua on tosiaankin vain mausteena.

The New Mutantsin suurin ongelma on kuitenkin se, että elokuva on rasittavan tylsä. Draama on täysin mitäänsanomatonta ja muista leffoista tuttu spektaakkeli uupuu kokonaan. Elokuvaa on myöskään hankala yhdistää osaksi X-Men-universumia, koska vanhoja tuttuja hahmoja tai näyttelijöitä ei ole mukana. Professori Xavierin ja X-Menin mainitseminen ei yksinkertaisesti riitä.

Nuoret näyttelijät ovat rooleissaan pääosin kehnoja, korkeintaan keskinkertaisia. Tämä koskee myös yleensä pätevää Taylor-Joyta venäläisaksentteineen. Pääosanesittäjä Hunt on aivan onneton, ja Heatonin syvän etelän aksentti kuin suoraan huonosta sketsisarjasta.

Onneksi The New Mutantsilla ei ole mittaa kuin reilut puolitoista tuntia, sillä yhtään pidempään rasittavaa nuorisokööriä ei jaksaisi katsoa. He sentään kapinoivat kuten teinileffassa kuuluukin, eli bilettävät kiljuen tanssimontaasissa, jonka on pakko olla tahallisesti näin naurettavan korni.

Elokuva ei todellakaan olisi ansainnut teatterikierrosta, vaan sen olisi voinut julkaista suoraan videovuokraamoissa ja suoratoistopalveluissa, joista se löytynee hyvinkin pian. The New Mutants on kuin kehno tv-sarjan pilottijakso, jonka nähtyään moni tuskin miettisi mielessään, että ehkä taso paranee tulevien episodien aikana.

THE NEW MUTANTS

”Josh Boonen The New Mutants on vielä Dark Phoenixiakin huonompi X-Men-elokuva”

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/arvostelu-the-new-mutants-on-x-men-elokuvista-huonoin-teiniystavallinen-kauhufantasia-tuntuu-kehnon-tv-sarjan-pilottijaksolta/

Aiheeseen liittyvät artikkelit