Arvostelu | Muppetien ja Yodan luoja Frank Ozin ohjaama In and Of Itself upean omaperäinen taikashow, josta tulee todella hyvälle miel

Taikashow’n ja dokumentin yhdistelmä Derek DelGaudio’s In and Of Itself kouraisee koskettavasti todella syvältä. Se on myös puhdistava kokemus, josta tulee todella hyvälle mielelle. Syvällinen sukellus ihmisyyteen on kaiken lisäksi aivan julmetun viihdyttävä.


Ensi-ilta: 31.12.2021.
Alkuperäisnimi: Derek DelGaudio’s In and Of Itself
Ohjaus: Frank Oz
Käsikirjoitus: Derek DelGaudio
Pääosissa: Derek DelGaudio
Pituus: 90 minuuttia
Ikäraja: K18 (Disney+:n suositus)


Nukkemestari Frank Ozin ohjaama Derek DelGaudio’s In & Of Itself -elokuva on vihdoinkin katsottavissa myös Suomessa. Vajaa vuosi sitten Yhdysvalloissa Hulu-palvelussa ensi-iltansa saanut dokumentin, taikashow’n ja spoken word -esityksen hybridi tuli vuoden viimeisenä päivänä tarjolle Disney+:n Star-osioon.

Derek DelGaudio ei liene tuttu mies kovinkaan monelle suomalaiskatsojalle. Suuremman yleisön tietoisuuteen hän tuli myös muualla maailmassa vasta In & Of Itselfin kautta. The Academy of Magical Arts on palkinnut hänet vuoden taikurina useasti, ensimmäisen kerran jo vuonna 2011.

DelGaudio ei käytä itsestään sanaa taikuri, vaan välttää lokerointia mihinkään genreen tai rooliin viimeiseen asti. Paras esimerkki tästä on itse In & Of Itself, joka on samalla sekä livenä kuvattu elokuvaversio saman nimisestä taikashow’sta että eräänlainen dokumentti itse esityksestä.

In & Of Itself liikkuu niin monella tasolla, että sen syväanalyysi ei mahdu mitenkään yhteen arvosteluun. Leffasta kirjoittaisi helposti vaikkapa gradun. Paras tapa katsoa teos on olla lukematta siitä yhtikäs mitään etukäteen, sillä In & Of Itself on yksi viime vuoden järisyttävimmistä elokuvakokemuksista. Ensimmäisen vartin verran moni ehkä ihmettelee, että mitä hittoa tämä oikein on. Älkää pelästykö. Lupaan, että 90 minuutin mittaisen leffan lopputekstien aikana istutte suu auki ja posket märkinä hyvän mielen kyyneleistä.

Katsokaa In & Of Itself nyt. Jatketaan sen jälkeen.

Koska kriitikko on tunnetusti aina väärässä, niin moni lukijoista todennäköisesti jatkoi tekstin lukemista väijymättä elokuvaa vain muutaman virkkeen hehkutuksen perusteella. Varoitetaan nyt vielä, että täysin spoilerivapaata tekstiä taikashow’sta on suht mahdotonta kirjoittaa. Suurimpia yllätyksiä en aio paljastaa.

Myös kirjailijana ja käsikirjoittajana tunnetun DelGaudion show on jotain aivan muuta kuin perinteisten taikureiden. Silmänkääntötemput ovat olennainen osa esitystä, mutta muilta osin tämän kauemmaksi vaikkapa Penn & Teller -duosta tai David Copperfieldista ei pääse.

DelGaudio on taikurina huippuluokkaa, erityisesti erilaisissa kortti- ja silmänkääntötempuisssa. Katsojilla on yhtä tärkeä rooli kuin taikurilla itse. Yleisö reagoi hänen esitykseensä osittain samalla tavoin kuin perinteisemmän taikurin temppuihin. Hämmentyneen ihastelun lisäksi ihmiset kokevat huimia tunnekuohuja. En muista koskaan aiemmin nähneeni taikashow’ta, jossa ihmiset itkevät vuolaasti. Niin käy väkisinkin myös kotisohvalla istuvalle katsojalle.

DelGaudiolle taikatemput ovat vain osa suurempaa kokonaisuutta. Halutessaan hän voisi pelkästään huimata huijaustaidoillaan. DelGaudion ideana on kertoa rauhoittavalla äänellä tarina, joka johdattelee hänen omien kokemustensa kautta myös katsojan sukeltamaan syvälle oman päänsä sisään. Erilaisten illuusioiden, silmänkääntötemppujen ja jopa manipulaation avulla DelGaudio melkenipä pakottaa katsojan itsetutkiskeluun.

MAINOS | Marvelia, Star Warsia ja paljon muuta – Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

Kirjoitettuna ja liikaa paljastamatta kantava idea saattaa kuulostaa tylsältä, mutta teos on kaikkea muuta.

Äärimmäisen viihdyttävä lavashow pyöri New Yorkissa vuosina 2017-2018 yhteensä 560 kertaa. Vaikka esitys nojasikin toistoon, tekniseen taituruuteen ja näyttelijäntaitoihin, niin jokainen niistä oli erilainen. Tarina toistui illasta toiseen samana, mutta katsojien reaktiot siihen erosivat radikaalisti. Yhden illan esitys vaikutti myös seuraavaan, se sitä seuraavaan ja niin edelleen, aina viimeiseen asti

Niin teatteriesitys kuin elokuva ovat Frank Ozin ohjaamia. Hänen paras ideasa on ollut leikata leffa kasaan lukuisista eri esityksistä. Tyyli korostaa kuinka tärkeässä osassa yleisö on. Yhtenä iltana käsittämättömään temppuun osallistuva ei voi lopettaa hysteeristä nauramista ja seuraavassa show’ssa katsoja saa hallitsemattoman vollotuskohtauksen.

Osan esityksen kohdista Oz toistaa nopean leikkauksen avulla jopa kymmeniä kertoja. Suurimman osan ajasta tarina etenee kuitenkin mukavan rauhallisesti, korostaen sitä, että kaikki salissa istuvat ovat osa show’ta. Livenä esityksen kokeneet eivät kuitenkaan tiedä sitä vasta kuin lopussa.

Omaelämäkerrallisen tarinan ja useiden eri tavoin uskomattomien taikatemppujen avulla DelGaudio pohtii elämän suuria kysymyksiä – vapaata tahtoa ja determinismiä, totuutta ja valheita sekä ihmisyyttä. Tarinankertoja ja taikuri miettii kuka hän on oikeasti on.

Ja sitä kautta: Kuka sinä olet?

In & Itself kouraisee todella syvältä, koskettaa ja tekee hetkittäin surulliseksi. Se on myös puhdistava kokemus, josta tulee todella hyvälle mielelle. Syvällinen sukellus ihmisyyteen on kaiken lisäksi aivan julmetun viihdyttävä.

In & Itself jää pyörimään ajatuksiin väkisinkin ja paranee useammalla katselukerralla, kunhan teokselle antaa tarpeeksi aikaa. Aivan saman tien sitä ei ehkä kannata katsoa toistamiseen.

Silmänkääntötemppujen yhdistäminen performanssi- ja konseptitaiteeseen ei ehkä ole mitään uutta. Derek DelGaudio’s In & Of Itself on silti ainutlaatuinen teos, valloittavan omaperäinen ja oivaltava genrehybridi, esitys jossa taiteen merkitys syntyy esiintyjän ja katsojan välisen vuorovaikutuksen kautta.

DEREK DELGAUDIO’S IN & OF ITSELF

”Derek DelGaudio’s In & Of Itself on erilainen taikashow, jota katsoo suu auki, hyvän mielen kyyneleet silmissä”

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/arvostelu-muppetien-ja-yodan-luoja-frank-ozin-ohjaama-in-and-of-itself-upean-omaperainen-taikashow-josta-tulee-todella-hyva-mieli/

Aiheeseen liittyvät artikkelit