OnePlussan ensimmäinen älykello OnePlus Watch pyrkii houkuttelemaan käyttäjiä kohtuullisella 159 euron hinnallaan sekä pitkällä akkukestolla. Varsinaiset älyominaisuudet on kuitenkin karsittu minimiin, eikä OnePlus Watch toimi ainakaan toistaiseksi kuin Android-puhelimien kanssa.
OnePlus Watch on tarjolla ainoastaan mustana ja vain yhdessä, melko suuressa koossa, joka on 46 millimetriä. Älykellon runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja siinä olevan 1,39-tuumaisen näytön tarkkuus on 454 x 454 pikseliä.
Näytön laatu on varsinkin älykellon hinta huomioiden hyvä ja maksimikirkkaus on korkea. Näin näyttöä on helppo lukea myös ulkoilmassa ja kirkkautta voi säätää joko automaattisesti tai manuaalisesti viisiportaisella asteikolla. Näyttö tukee myös always on display -toimintoa, joka kuitenkin lyhentää laitteen akkukestoa.
OnePlus Watchin 22 millimetriä leveä ranneke on valmistettu fluoroelastomeerista ja se on älykellon tavoin musta. Ranneke kiinnittyy älykellon runkoon pikalukituksella, jonka avulla sen voi vaihtaa nopeasti toiseen.
Rannekkeen ranteen ympärille kiinnittävä lukkomekanismi on hieman tavallisuudesta poikkeava ja sen käyttäminen vaatii ainakin aluksi hieman sorminäppäryyttä. Muuten ranneke tuntuu ajavan asiansa, ja tuntuu kädessä mukavalta
Älykellon ulkonäkö on rannekkeen lukitusta lukuunottamatta melko perinteinen ja tyylikäs.
Rungon oikeassa reunassa sijaitsee kaksi painiketta. Aloitusnäytöllä ylempi painike avaa valikon, kun taas alemmasta pääsee aloittamaan liikuntasuorituksen. Painikkeet tuntuvat hyviltä ja niitä pystyy painamaan myös ohuet hanskat kädessä. Muuten älykellon ohjaaminen tapahtuu kosketusnäytön avulla.
Samassa hintaluokassa OnePlus Watchin kanssa liikkuvat muun muassa Amazfit GTS ja GTR, Huawei Watch GT2 sekä Honor Watch Magic 2.
OnePlus Watchin myyntipakkaus on pitkulainen punainen paketti. Kun pakkauksen avaa, tulee vastaan ensimmäisenä itse älykello. Alemmista kerroksista löytyvät vielä ohjevihko sekä lataustelakka USB-A johtoineen. Lataustelakan johto ei ole irrotettavissa.
OnePlus Watchissa käytetään OnePlussan omaa käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmän hyvänä puolena se on nopea ja toimii lähes kokonaan ilman jumittelua. Esimerkiksi valikoiden selaaminen ylös- ja alaspäin on hyvin sulavaa. Käyttöjärjestelmän logiikka on myös selkeä ja sen oppiminen on helppoa.
Liu’uttamalla ylhäältä alas saa näkyviin pika-asetukset, kun taas alhaalta ylöspäin kohdistuva liike vetää esiin ilmoitukset. Sivusuunnassa ruutujen välillä liikkuminen tuo esiin muun muassa äänitiedostojen soittamiseen käytettävän sivun. Käyttöjärjestelmän kanssa ei tullut vastaan sen suurempia teknisiä ongelmia, mutta mukana on kosmeettisia vikoja kuten pieniä kirjoitusvirheitä.
Älykellon huonona puolena sen varsinaiset älyominaisuudet ovat varsin rajalliset. Älykelloon ei ole mahdollista ladata kolmansien osapuolien sovelluksia eikä sitä voi yhdistää lainkaan Applen iOS-puhelimeen, vaan se vaatii toimiakseen joko OnePlussan tai jonkin muun valmistajan Android-puhelimen. OnePlus Watchin käyttö OnePlus-puhelimen kanssa ei eroa muista Android-laitteista.
OnePlus Watchin esiasennetut sovellukset rajoittuvat liikuntasuoritusten seurantaan, sykkeen-, unenlaadun-, stressitasojen sekä veren happipitoisuuden mittaamiseen. Lisäksi älykellosta löytyvät ajastin, herätys- ja sekuntikello, barometri, kompassi, ruudun valkoiseksi muuttava ”taskulamppu”, ohjattu hengitysharjoitus, puhelimen etsintätoiminto, mahdollisuus soittaa puheluita yhdistetyn puhelimen välityksellä sekä sääennuste. Älykellon voisi yhdistää myös OnePlus TV -laitteeseen, joita ei kuitenkaan ole myynnissä Suomessa.
OnePlus Watchista löytyy kyllä NFC, mutta mobiilimaksaminen älykellon avulla ei onnistu ainakaan Suomessa. Älykelloon voi kuitenkin tallettaa kahden gigatavun edestä MP3-musiikkitiedostoja.
Mikäli edellä mainituilla perusominaisuuksilla pärjää, voi OnePlus Watchista tulla ihan pätevä kumppani arkeen. Edistyneemmistä ominaisuuksista on kuitenkin turha haaveilla. Esimerkiksi Spotifysta kuuluvan musiikin ohjaaminen, kohteeseen opastava navigointi sekä erilaiset kolmansien osapuolten liikuntasovellukset, kuten Strava, loistavat poissaolollaan.
OnePlus Watchiin on tarjolla kymmeniä erilaisia kellonäyttöjä, joihin kuuluu sekä analogisella että digitaalisella mittaristolla varustettuja vaihtoehtoja. Eri kellonäyttöjä voi selata OnePlus Health -sovelluksen kautta.
Ilmoituksien synkronoituminen OnePlus Watchin ja puhelimen välillä ei toiminut aina sulavasti. Ilmoitusten kuittaaminen älykellosta ei kuitannut niitä puhelimesta. Lisäksi ilmoitusten kuittaaminen älykellossa on työlästä, sillä tavanomaisen sivulle liu’uttamisen sijaan ilmoitusta täytyy ensin klikata, jonka jälkeen esiin tulee mahdollisuus sulkea ilmoitus.
Esimerkiksi WhatsAppin tai Telegramin viesteihin voi pikavastata muutamalla ennakkoon määritellyllä lauseella, mutta niitä ei voi muokata itselle soveltuviksi.
Optinen sykemittaus tuntui antavan usein alakanttiin olevia lukemia verrattuna sykevyön tuloksiin, eikä optinen sykemittaus vaikuttanut järin luotettavalta. Yleisesti ottaen optinen sykemittaus ei kuitenkaan koskaan yllä samaan tarkkuuteen kuin varsinainen sykevyö, joten mikäli haluaa hyvin luotettavia syketuloksia, kannattaa aina turvautua sykevyöhön sekä sitä tukeviin urheilukelloihin.
Unen seuranta tuntui pääosin kohtalaisen tarkalta. Silloin tällöin esimerkiksi yölliset vessareissut saattoivat kuitenkin rekisteröityä heräämiseksi, kun taas joskus esimerkiksi sängystä aamupalalle siirtymistä ei laskettu vielä lainkaan heräämiseksi.
OnePlus Watchista löytyy kokoelma erilaisia liikuntamuotojen seurantaohjelmia. Mukana ovat muun muassa sisällä ja ulkona tapahtuvat juoksu sekä pyöräily, hiihto, sulkapallo, jooga sekä soutulaite. IP68-standardin mukaisesti vedeltä ja pölyltä suojatun älykellon voi tarvittaessa ottaa mukaan myös uimareissulle, jolle löytyy myös oma ohjelmansa.
Käytännössä ohjelman valinta näkyy lähinnä mitattujen liikuntasuorituksien historiassa sekä siinä, että älykello tietää kannattaako suoritusta varten kytkeä GPS päälle vai ei. Esimerkiksi sisätiloissa pelattavassa sulkapallossa GPS-seurannasta ei ole hirveämmin hyötyä.
Suorituksen aikana älykello osaa kertoa kuluneen ajan, sykkeen, arvion kulutetuista kaloreista sekä lajista riippuen myös esimerkiksi nopeuden, suorituksen matkan sekä otettujen askelten määrän. Suorituksia voi tarkastella jälkikäteen älykellon lisäksi myös Androidille saatavilla olevasta OnePlus Health -sovelluksesta.
OnePlus Watchin yksi selkeimmistä vahvuuksista on 402 milliampeeritunnin akulla varustetun älykellon akkukesto.
OnePlus Watch lupaa älykellolle jopa kahden viikon toiminta-aikaa, mutta se on saavutettavissa lähinnä himmeälle kirkkaudelle asetetun näytön avulla sekä älykellon yleisellä vähäisellä käytöllä. Tavallisella käytöllä älykello jaksoi kuitenkin yhdellä latauksella noin viikon verran, mitä voi edelleen pitää hyvänä suorituksena.
Mikäli virta uhkaa loppua, voi älykellon akun ladata puolilleen alle puolessa tunnissa, jolla laitteeseen saa virtaa jo useammaksi päiväksi. Täyteen lataaminen kestää sekin vain noin tunnin verran.
Kokonaisuudessaan OnePlus Watch sijoittuu aktiivisuusrannekkeiden ja varsinaisten älykellojen välimaastoon. Mukana on kyllä muutamia älyominaisuuksia, mutta Wear OS:llä varustettuihin älykelloihin tai Apple Watcheihin verrattuna kokonaisuus tuntuu köykäiseltä, sillä älykelloon ei voi asentaa lisäsovelluksia.
Myös Huawein älykelloihin on nykyään mahdollista ladata ulkoisia sovelluksia, vaikka valikoima onkin hieman pienempi. Esimerkiksi Xiaomin alla toimivan Amazfitin älykellot sen sijaan muistuttavat ominaisuuksiltaan pitälti OnePlus Watchia.
Mikäli ominaisuudet eivät tunnu liian rajallisilta, on OnePlus Watch kuitenkin muuten tyylikäs ja pätevä, hyvällä akkukestolla sekä näytöllä varustettu älykello.
Hyvää
- Akkukesto
- Näytön laatu ja maksimikirkkaus
- Kohtuullinen hinta
Huonoa
- Toimii vain Android-puhelimien kanssa
- Ei kolmansien osapuolien sovelluksia
OnePlus Watch tekniset tiedot:
- Hinta: 159 €
- Läpimitta: 46 mm
- Näyttö: 1,39 tuumainen AMOLED, 454 x 454 pikselin tarkkuus
- Muisti: 1 Gt keskusmuisti, 4 Gt tallennustila
- Akku: 402 mAh (tosielämän akunkesto noin viikko, ilmoitettu kaksi viikkoa)
- Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 6.0 tai uudempi
- Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
- Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)
- Lataus: Magneettinen latausalusta
- Sensorit: kiihtyvyys, gyroskooppi, geomagneettinen sensori, optinen sykesensori, ympäristön valontunnistin, ilmanpaine
- Materiaalit: ruostumaton teräs (runko), fluoroelastomeeri (ranneke)
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/mobiili/mobiilitestit/muut-mobiililaitteet/kokeilu-oneplus-watch-alykello/