John Wick Hex on suunniteltu tyylikkäästi, mutta kauniin ulkokuoren alta ei paljastuu ontto pelikokemus. Mikä pahempaa, pelimaailman John Wick on kuin kalpea varjo elokuvasankarista.
Julkaisupäivä: 5.5.2020 (PS4)
Studio: Bithell Games
Julkaisija: Good Shepherd Entertainment
Saatavilla: PC (Windows) & PlayStation 4 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: 4 tuntia
Keanu Reevesin esittämä John Wick on yksi 2010-luvun menestyneimmistä uusista toimintasankareista, joten oli vain ajan kysymys milloin legendaarinen palkkamurhaaja saa oman pelinsä. John Wick Hex ilmestyikin jo viime vuonna PC:lle, ja toukokuun alussa oli PlayStation 4 -käännöksen vuoro.
John Wick Hex on kuitenkin melko poikkeuksellinen tapaus suuren franchisen lisenssipeliksi. Projektin takana ei nimittäin ole mikään suuri pelistudio, vaan indiekehittäjä Mike Bithell, joka tunnetaan parhaiten pikkupeleistä Thomas Was Alone (2012) ja Volume (2015). Selvää onkin, että John Wick Hex on kehitetty idea edellä, mikä on yleensä hyvä lähtökohta peleissä.
Poikkeuksellista on myös se, että hektisen toimintaleffasarjan pohjalta ei ole tehty suoraviivaista toimintapeliä, vaan pikemminkin taktiikkapeli. John Wick Hex ei nimittäin tarjoa reaaliaikaista räiskintää, vaan siinä pelihahmon ja vihollisten toiminnat etenevät sekuntien kymmenesosat kerrallaan, ja toiminta katkeaa jokaisen päätöksen kohdalla.
Mukaan on myös saatu kaikista John Wick -leffoista tutut näytelijät Ian McShane ja Lance Reddick, jotka palaavat tuttuihin rooleihinsa. Pelin tarina sijoittuu ennen kaikkia elokuvia, ja siinä John Wick lähtee jäljittämään rikollishotelli Continentalin johtajaa Winstonia (McShane) ja Charonia (Reddick), jotka ovat tulleet arvoituksellisen Hexin (Troy Baker) kaappaamiksi.
Hyvä uutinen on se, että John Wick Hex näyttää ja kuulostaa oikein hyvältä. Elektrosoundtrack pauhaa samalla sykkeellä kuin elokuvissakin, ja neonsävyinen pelimaailma on toteutettun sarjakuvamaiseen tyyliin oikein pätevästi. Valinta on hyvä muutenkin kuin kevyen budjetin kannalta, sillä se säilyttää mielikuvan elokuvasarjan maailmasta oikeastaan paremmin kuin fotorealistisilla grafiikoilla olisi mahdollista.
Parhaimmillaan pelikin toimii ihan kivasti, ja sen keskeiset mekaniikat omaksuu helposti. Pelaaja oppii nopeasti pitämään silmällä kuvan ylälaidassa näkyvää aikalinjaa, joka esittää John Wickin ja vihollisten tulevat ja menneet liikkeet. Tämä onkin välttämätöntä, sillä väärin ajoitettu laukaus, väistö tai suojautuminen voivat maksaa pelihahmon hengen.
Valitettavasti John Wick Hexin lähtöajatus on parempi kuin lopputulos. Hyvin pian nimittäin tulevat rajat vastaan.
Pelikentät ovat geneerisiä ja tylsiä, vihollisia on vain pari erilaista, ja Wickillä on aivan liian vähän toimintoja tarjolla. Parin eri aseen lisäksi sankari voi lyödä, torjua ja heittää vihollisen maahan, mutta siinä se melkein onkin. Lisäksi vihollisten spawnaamiseen liittyvä sattumanvaraisuus tekee vaikeusasteesta todella ailahtelevan. Samaa tasoa voi joutua hinkkaamaan pitkään vain odottaen parempaa tuuria.
Vähäinen ja yksinkertainen pelisisältö on ymmärrettävää pienelle projektille, mutta juuri John Wickin kohdalla tämä harmittaa. John Wick Hex nimittäin tavallaan missaa koko pointin Keanu Reevesin toimintasankarista.
Elokuvissa John Wick on opportunisti, joka käyttää luovasti hyväksi ympäristöään – tunnetaanhan hänet miehenä, joka tappaa vihollisen vaikka lyijykynällä! Ja leffasarjan kolmannessa osassa Wick käyttää aseenaan jopa hevosta. Pelimaailman Wick taas osaa vain hutkia ja ampua, eikä ympäristöä voi käyttää hyväksi muuten kuin suojautumalla pylväiden taakse. Eikä pelissä voi myöskään varustautua tehtävään kuin yhdellä aseella ja parilla tasoille piilotetulla varusteella.
Mitään tyylikkäitä ja innovatiivisia lisävarusteita Wick ei tällä kertaa saa.
Toinen Wickin tunnusomainen piirre on sinnikkyys, sillä kaverihan vuotaa litratolkulla verta elokuvien aikana. Pelisankarina Wick voi kyllä sitoa haavoja, mutta hän pääsee hengestään todella helposti. Tässä ei ole ollenkaan samaa henkeä kuin elokuvien Wickissä, joka tuntuu nousevan jaloilleen aina vain uudesta, vaikka kuinka runneltuna.
Lopputuloksena John Wick ei tunnukaan pelissä ihan samalta hahmolta kuin elokuvissa. Sinänsä onnistunut audiovisuaalinen toteutus ei yksin riitä kantamaan elokuvasarjan tunnelmaa pelimaailmaan asti, joten muutaman tunnin jälkeen peli tuntuu jo pettymykseltä.
Lisäksi konsoliversion ohjaustuntuma on välillä turhan liukas ja epätarkka, jolloin tulee tahtomattaan hutiloineeksi keskellä tiukinta taistelua. Peli ei myöskään tarjoa mitään mahdollisuutta skaalata vaikeustasoa, ja uudelleenpeluuarvoa tuo ainoastaan kunkin pelialueen peittoaminen ihanneajassa, jos sellainen innostaa.
John Wick Hexiä voi suunnitella varauksella taktisen toiminnan ystäville, mutta sittenkin vajaan 20 euron hinta tuntuu vähän tyyriiltä. Peli tarjoaa vain noin kuuden tunnin edestä pelattavaa, joten kiinnostuneidenkin kannattaa kenties odottaa alennuksia.
JOHN WICK HEX
”John Wick Hex ei tunnu John Wick -peliltä, vaikka taktisten toimintapelin perusidea onkin todella hyvä.”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuvauutiset/arvostelu-vihdoinkin-myos-ps4lle-julkaistu-john-wick-hex-peli-ei-tee-oikeutta-keanu-reevesin-toimintasankarille/