Arvostelu: Kohuttu ja ääriväkivaltainen The Hunt -ihmistenmetsästyselokuva pilkkaa niin vasemmistoa kuin oikeistoa satiirin ja mustan huumorin keinoin

Kauhutoimintaelokuva The Huntissa on paljon samaa kuin Jordan Peelen Get Out -kauhuhitissä.


Ensi-ilta: 20.03.2020.
Alkuperäisnimi: The Hunt
Ohjaus: Craig Zobel
Käsikirjoitus: Nick Cuse & Damon Lindelof
Pääosissa: Betty Gilpin, Hilary Swank, Ike Barinholtz, Wayne Duvall, Ethan Suplee, Emma Roberts
Pituus: 89 minuuttia
Ikäraja: K16

 


Damon Lindelofin ja Jason Blumin tuottaman The Hunt -elokuvan ensi-ilta peruttiin viime syksynä Yhdysvaltojen joukkoampumisten takia. Leffa saapui siellä vihdoinkin teattereihin 13. maaliskuuta, mutta sitten koronavirus laittoi ovet säppiin. Universal Pictures päätti julkaista ääriväkivaltaisen satiirin vain viikko ensi-illan jälkeen vuokrauspalveluissa. Suomessa elokuva ei ehtinyt edes leffateattereihin asti, mutta se tuli täälläkin vuokrattavaksi viime viikon perjantaina.

Studio promosi tämän vuoden puolella The Huntia mainoslauseella ”kohuelokuva, jota kukaan ei ole nähnyt”. Moni vetää leffasta taatusti edelleen herneen nenäänsä, mutta The Hunt on huomattavasti fiksumpi teos kuin mitä ensimmäisistä trailereista saattoi päätellä.

Elokuvan kantava idea on simppeli – ääriväkivaltaisessa poliittisessa satiirissa vasemmistoeliitti metsästää poliittisesti ja mielipiteissään oikealle kallellaan olevia ihmisiä. Tai niin mainoskampanja haluaa katsojan luulevan, huijaten kuitenkin tahallisen huonosti.

Elokuvan alussa kännykkään saapuvassa tekstiviestissä intoillaan metsästyksen alkavan pian. Rikkaan ihmisen rikkaille ystävilleen lähettämä viesti kertoo, ettei mikään ole parempaa kuin päästä ampumaan ja teurastamaan köyhää roskasakkia.

Teurastusta ja sairasta tappamista onkin luvassa kun rikkaat liberaalit pääsevät pelaamaan metsästyspeliään, jossa saaliina on duunaritaustaisia konservatiiveja. The Hunt ei kuitenkaan ole toimintaelokuvan muotoon puettua kidutus- tai murhapornoa, vaan melko skarppi satiiri, jossa on paljon samaa kuin Jordan Peelen Get Out -kauhuelokuvassa.

Genre-elokuvaksi naamioitu teos käsittelee räjähdysherkkiä yhteiskunnallisia aiheita ja kahtiajakautunutta Amerikkaa.

Viime vuoden puolella tekijät ja studio tökkivät tahallaan kepillä julkaisemalla provosoiva trailereita. Niiden saama vastaanotto lähti kuitenkin lapasesta viimeistään siinä vaiheessa kun presidentti Donald Trump tuomitsi elokuvan vasemmistopropagandaksi, jonka on vain tarkoitus aiheuttaa kaaosta.

Vasemmistolaiset elokuvantekijät siis hyökkäävät oikeistoa vastaan elokuvalla, jossa heidät nähdään ampumassa huvikseen konservatiiveja?

Tämä selvä.

Ehkäpä tekijätietoja vilkaisemalla olisi voinut päätellä luvassa olevan jotain muuta, mutta trailerin vastaanotto oli juuri sitä samaa mille elokuva nauraa. The Hunt ei ole poliittisesti kummallakaan äärilaidalla tai edes puolella, sillä se pilkkaa aivan kaikkia niin vasemmalla kuin oikealla, niitä jotka vain pitävät käsiä korvillaan ja huutavat omaa mielipidettään ääneen.

Indie-elokuvista tutun Craig Zobelin ohjaama sekä Lindelofin ja Nick Cusen käsikirjoittama elokuva laittaa rikkaiden vasemmistolaisten suihin vuorosanoja, joissa puhutaan esimerkiksi ”siitä rotannussijapresidentistä”, väitellään tuohtuneena saako afrikanamerikkalaisia kutsua mustiksi sekä huudetaan ilmastokatastrofin olevan totta murhahommien aikana.

Leffa lähtee käyntiin kun 12 siepattua konservatiivia herää tokkurassa pellolta, jonka keskellä on kontti täynnä aseita. Siitä alkaa teurastus, jossa ihmisiä tapetaan mitä mielikuvituksellisimmilla ja yököttävimmillä tavoilla. Katsojalle tulee kuitenkin selväksi hyvin pian, että ääriväkivalta on tahallaan sarjakuvamaisen överiä ja sen on tarkoitus naurattaa.

Yhtä hahmoista ammutaan, jonka jälkeen hän putoaa piikkejä täynnä olevaan kuoppaan ja päätyy niiden lävistämäksi, jonka jälkeen räjähdys repii hahmolta jalat irti ja suolet ulos. Tässä vaiheessa hän on edelleen hengissä ja anelee apua. Kohtaus ei edes ole elokuvan rankimmasta päästä.

Myös konservatiivihahmot ovat pelkkiä stereotyyppejä, kuten valkoinen wannabe-räppäri, salaliittoteorioista mekastava podcast-juontaja ja Ivanka Trump -fani. Pääosaan nousee kuitenkin Betty Gilpinin esittämä Crystal, joka jostain syystä osaa taistelulajeja, eikä luota kehenkään tai mihinkään. Elokuva ei nosta myöskään häntä muiden yläpuolelle, vaan esittelee naisen negatiivisetkin puolet. Kaikki hahmot The Huntissa ovat vastenmielisiä.

The Hunt on oikein hauska väkivaltasatiiri, joka ei ole ihan niin fiksu kuin se kuvittelee olevansa, mutta viihdyttää tekemällä pilkkaa kaikista. Se todistaa myös Zobelin osaavan hieman yllättäen ohjata indie-draaman lisäksi tyylikästä toimintaa. Esimerkiksi Gilpinin ja Hillary Swankin välinen taistelukohtaus on upea, kuin sekoitus tyyliteltyä Upgrade-toimintaelokuvaa ja Kil Bill -leffoja.

The Hunt on tällä hetkellä vuokrattavana ainakin YouTubessa ja Google Playssa hintaan 17,99€. Useassa muussa palvelussa se on pikaisen vilkaisun perusteella vielä ”tulossa pian” -kategorian puolella.

THE HUNT

”The Hunt pilkkaa kaikkia genre-elokuvan keinoin”

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-kohuttu-ja-aarivakivaltainen-the-hunt-ihmistenmetsastyselokuva-pilkkaa-niin-vasemmistoa-kuin-oikeistoa-satiirin-ja-mustan-huumorin-keinoin/

Aiheeseen liittyvät artikkelit