Arvostelu | Chris Prattin kömpelöä The Tomorrow War -tieteiselokuvaa on vaikea ottaa tosissaan

Amazon Prime Videon toimintaseikkailu The Tomorrow War matkustaa ajassa ja taistelee alieneita vastaan Chris Prattin esittämän opettajan johdolla.


Ensi-ilta (Amazon Prime Video): 2.7.2021
Alkuperäisnimi: The Tomorrow War
Ohjaus: Chris McKay
Käsikirjoitus: Zach Dean
Pääosissa: Chris Pratt, Yvonne Strahovski, J.K. Simmons, Betty Gilpin & Sam Richardson
Pituus: 140 minuuttia
Ikäraja: K16


Chris Pratt on Guardians of the Galaxy– ja Jurassic World -elokuvien myötä kasvanut varsin uskottavaksi toimintasankariksi, ja Amazon Prime Videossa julkaistussa The Tomorrow Warissa hän esittää tietyllä tavalla samaa hahmoa kuin niissä. The Tomorrow Warissa Pratt on biologian opettajana yläasteella toimiva Dan Forester, joka joutuu vetäistyksi sankaritöihin maailmaa uhkaavia alieneita vastaan.

The Tomorrow War koostuu tarinallisesti kolmesta palasesta, joista ensimmäisessä ollaan nykyajassa. Dan elää vaimonsa (Betty Gilpin) ja nuoren tyttärensä (Ryan Kiera Armstrong) normaalia lähiöperheen elämää, jossa järjestetään illanviettoja ystäville ja katsotaan televisiosta jalkapalloa. Idylli hajoaa, kun eräänä päivänä joukko nuoria sotilaita matkaa 30 vuoden päästä tulevaisuudesta kertomaan ihmiskuntaa uhkaavista alieneista ja rekrytoimaan avuksi sotilaita nykyajasta vuoteen 2051.

On tuskin mikään yllätys, että yksi näistä värvätyistä on Dan, joka matkaa tulevaisuuteen pyssy kourassa ja joutuu keskelle räjähdyksiä ja vaarallisten avaruusörkkien hyökkäystä. Koska Danilla kuitenkin on entisessä elämässään hankittu sotilaan koulutus, hän ryhtyy yhteistyöhön tulevaisuuden everstin (Yvonne Strahovski) kanssa keksiäkseen ratkaisun alienongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä.

The Tomorrow War -elokuva

Kolmannessa osiossa mukaan pelastamaan maailmaa alieneilta astuu vielä Danin pojastaan vieraantunut, jonkinasteisena erakkona elävä isä, jota esittää parrakas J.K. Simmons.

The Lego Batman Moviesta ja Robot Chickenista tunnetun Chris McKayn ensimmäisenä näytellyn elokuvan ohjauksenaan ohjaama The Tomorrow War sekoittaa keskenään teemoja, jotka ovat tuttuja jo Terminatoreista ja lähes kaikista alieninvaasiosta kertovista elokuvista. Mukana on aikamatkaa nykyhetken ja tulevaisuuden dystopian välillä, ihmisiä häijysti tappavia avaruusörkkejä, jotka eivät tunnu kuolevan millään, sekä runsaasti näyttäviä räjähdyksiä ja hieman myös ihmishahmojen välistä draamaa.

Toimintakohtaukset on suunniteltu näyttävyydessään lähes valkokangaselokuvan tasolle, mutta elokuvan suurena ongelmana on, että CGI-kohtaukset erottuvat liian selvästi läpi, mikä vie kohtauksilta uskottavuutta. Näyttelijät näyttävät juuri siltä, mitä he ovatkin: ihmisiä toimimassa jäykästi tyhjän viherkankaan edessä studiokohtauksissa, mihin jokseenkin kökön näköiset avaruusörkit ja taustatoiminta on lisätty jälkituotannossa ympärille.

Etenkin Pratt, joka toimii myös yhtenä elokuvan tuottajista, tuntuu välillä haahuilevan kameran edessä kuin autopilotilla.

The Tomorrow War -elokuva

Zach Deanin käsikirjoituksessa on mukana myös hieman luonnontieteellistä pohdintaa, johon on saatu sekoitettua mukaan myös ilmastonmuutokseen liittyvä teema. Kuitenkin se, että yksi ja sama ihminen hoitaa sankarina kaiken mahdollisen, tuntuu tarinallisesti epäuskottavalta 1980-luvun jäänteeltä.

Keveyttä tarinaan tuo Sam Richardsonin esittämä tutkija, joka päätyy värvätyksi Danin ohella ja kaksikon ystävyys kehittyy tieteen tekemisen kautta.

Kaiken räjähtelyn keskellä The Tomorrow War on suoraviivaisen rehellinen popcorn-elokuva, jonka sydämenä toimivat perhesuhteet. Maailmaahan pelastetaan tietenkin oman perheen takia, muilla ihmisillä nyt ei ole niin suurta väliä. Juonenkäänteiden toteutus on välillä hyvinkin heikkoa, mutta ainakaan The Tomorrow War ei yritä olla suuri ja vakavasti otettava elokuva.

The Tomorrow War on tarinaansa nähden lähes kahden ja puolen tunnin mitassaan aivan liian pitkä ja tuntuu hyytyvän moneen otteeseen jo ennen viimeisen osionsa alkua. Elokuva venyy kuin liian pitkään pureskeltu purukumi ja joutuu välillä herättelemään katsojaansa valahdettuaan suvantovaiheeseen, että hei täällä jatkutaan sittenkin vielä.

THE TOMORROW WAR

2/5
”Pituudeltaan liiallisen venytetty The Tomorrow War on suoraviivaisen rehellistä popcorn-toimintaa, eikä se yritäkään olla suuri ja vakavasti otettava elokuva.”

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-the-tomorrow-war-amazon-chris-pratt/

Aiheeseen liittyvät artikkelit