Vuodenvaihde lähestyy – ja samalla vuosikymmenen loppu. On hyvä hetki ottaa katsaus taaksepäin ja muistella muutamia merkittäviä, käyttäjien mieleen jääneitä puhelimia. Moni alla esitellyistä malleista on käynyt läpi myös Muropaketin tarkkakatseisen ja lahjomattoman testipenkin.
Samsung Galaxy Note
Samsungin uraauurtava Note-mallisarja esiteltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2011. 5,3 tuuman näytöllä varustettua puhelinta pidettiin melkeinpä taulutietokoneen ja puhelimen risteytymänä – se olikin ensimmäisiä ”phabletteja.” Kritiikkiä tuli kuitenkin nimenomaan laitteen suuresta koosta, josta kaikki eivät pitäneet. Esimerkiksi kuvien ottaminen isolla puhelimella osoittautui pienempiä puhelimia haasteellisemmaksi.
Puhelin sai markkinoilla positiivisen vastaanoton. Sen HD Super AMOLED -näyttö oli yksi parhaita, joita Samsung oli siihen mennessä laitteissaan käyttänyt. Ero Samsung Galaxy S2 -puhelimeen oli merkittävä parantuneen resoluution ja kirkkaiden värien ansiosta.
Puhelimen mukana toimitettiin myös Note-sarjalle tunnusomainen S Pen -kynä. Sillä pystyi navigoimaan laitteen sovelluksissa sekä kirjoittamaan ja piirtämään.
Samsung Galaxy S2
Myös vuonna 2011 esitelty Galaxy S2 -puhelin tarjosi aikanaan yhdistelmän laadukasta rautaa ja softaa. Valmistajan Galaxy-brandi saikin tuulta siipiensä alle S2-puhelimen menestyksen myötä. Samalla Androidista tuli hiljalleen aidosti suosittu käyttöjärjestelmä.
Samsung Galaxy S2 sisälsi Exynos 4210 -prosessorin, gigatavun muistia sekä 16 gigatavua tallennuskapasiteettia. Sen mukana toimitettiin Android-versio 2.3 Gingerbread, joka päivittyi myöhemmin 4.1 Jelly Beaniin saakka. Puhelimessa oli tuohonkin aikaan hyvin epätavallisesti HDMI-ulostulo.
Laitetta kehuttiin sen suorituskyvystä, kameran laadusta sekä valmistuslaadusta. Laitteita myytiin erittäin hyvin – niitä toimitettiin yli 10 miljoonaa ensimmäisen viiden kuukauden aikana. S2 sementoikin Samsungin aseman varteenotettavana Android-puhelimien valmistajana.
Apple iPhone 5
Iphone 5 oli viimeinen Applen puhelin, jonka kehityksessä oli mukana edesmennyt Steve Jobs. Se oli niin ikään ensimmäinen Tim Cookin aikakauden puhelin.
Vuonna 2012 julkaistu ja testattu iPhone 5 paransi monia aiempien mallien ominaisuuksia. Puhelin sai alumiiniset kuoret, jotka tekivät siitä ohuemman ja kevyemmän kuin aikaisemmat iPhonet. Retina-nimellä markkinoidun neljän tuuman näytön resoluutio oli 1136 x 640 pikseliä. Aiempaa parempi ja korkeampi näyttö oli lähes tarkalleen 16:9 -kuvasuhteessa. Sitä pidettiin yhtenä parhaimmista älypuhelimien näytöistä.
Uusina ominaisuuksina esiteltiin myös LTE-tuki sekä Lightning-portti. Portin vaihtuminen aiheutti paljon kritiikkiä, sillä aiemmat oheislaitteet ja laturit menivät portin myötä vaihtoon.
Yleisesti ottaen puhelin sai positiivisen vastaanoton. Iphone 5 paransi 4 ja 4s -malleista muun muassa akunkestossa sekä käyttöliittymän nopeudessa.
Vähemmän innostuneesti otettiin sen sijaan vastaan Google Mapsin korvannut Maps-sovellus. Sovellus toimi joidenkin käyttäjien kohdalla niin huonosti, että se johdatti heitä harhaan. Kameran puolestaan raportoitiin ottavan purppuränsävyisiä kuvia liian kirkkaissa olosuhteissa. Sama ongelma oli myös ainakin Samsung Galaxy S III ja Motorola Droid Razr Maxx -puhelimissa. Lisäksi laitteen pinnoite saattoi kuoriutua ajan myötä osittain pois – paljastaen samalla alta kirkkaamman alumiinikerroksen.
IPhone 5 oli kaupallinen suurmenestys. TechCrunchin mukaan se myytiin loppuun kaksikymmentäkertaa nopeammin kuin iPhone 4 ja 4s -mallit.
HTC One M7
Vuonna 2013 esitelty One M7 lienee HTC:n Android-laitteista se kaikkein merkittävin. HTC One M7 erottautui muovisten puhelinten joukosta iPhone 5 -puhelimen tyyliin hienoilla alumiinikuorillaan. Muutkin valmistajat alkoivat innostua alumiinista One M7:n julkaisemisen jälkeen.
One M7:ssä oli myös kehuttu 4,7 tuuman 1080p-näyttö, kaksi käyttäjään päin suunnattua laadukasta kaiutinta, neljän megapikselin takakamera, yleiskaukosäädin sekä hyödyllisiä sovelluksia, kuten BlinkFeed-uutiskeräin, joka osasi kerätä myös sosiaalisen median julkaisuja. Yleensä ottaen One M7:ää pidettiin hyvänä puhelimena ja HTC:n matkapuhelinvalmistuksen hienoimpana saavutuksena. HTC:n aiempiin puhelimiin verrattuna siinä oli parantunut suorituskyky sekä parempi käyttäjäkokemus.
Kritiikkiä puhelin sai kuvien laadusta, akunkestosta sekä muutamista käyttöliittymän lapsuksista. Esimerkiksi BlinkFeed-ominaisuutta ei voinut kytkeä pois päältä, joka ärsytti joitakin käyttäjiä.
One M7 oli silti HTC:n historian suurimpia menestyksiä.
Nokia Lumia 1020
Vuonna 2013 julkaistu Nokia Lumia 1020 -puhelin muistetaan sen ”hirviökamerasta.” Se oli varustettu 41 megapikselin kennolla sekä kuvanvakaajalla. Optiikkaankin oli saatu Carl Zeissin brändi.
Tekniikan maailman testissä verrattiin 1020:n kameraa tuoreempiin Honor View 20, Huawei P30 Pro, Nokia 9 PureView ja Samsung Galaxy S10+ -puhelimien kameroihin. 1020:n kamera pärjäsi hyvin, ja sillä otettuja kuvia pidettiin yhtä hyvinä Samsungilla otettuihin. Nykypuhelimien kuvanparannusominaisuudet ovat kehittyneempiä, mutta raa’an teknisen suorituskyvyn arveltiin olevan edelleen 1020:ssa muita puhelimia edellä.
Vuoden 2013 arvosteluissa puhelimen kameraa ylistettiin. Laite sai muutenkin enimmäkseen positiivisen vastaanoton. Muun muassa Muropaketin, mutta myös The Vergen ja VentureBeatin mielestä Microsoftin käyttöjärjestelmän arveltiin kuitenkin kahlitsevan puhelimen potentiaalia.
OnePlus One
OnePlus-valmistajan puhelimet tunnetaan laadukkuudesta, mutta silti edullisuudesta. Ensimmäinen malli One saapui markkinoille ja myös Muropaketin testattavaksi vuonna 2014.
Puhelin tuotiin markkinoille epätyypillisellä tavalla – sen ostamiseen tarvitsi kutsun. Puhelimen pystyi ostamaan ilman kutsua vasta huhtikuusta 2015 alkaen.
Yrityksen varatoimitusjohtaja Pete Lau tuumi aikoinaan, etteivät käyttäjät koskaan tyytyisi (never settle) kiinalaisten puhelinvalmistajien halpismalleihin. Yrityksen tavoitteena olikin heti alusta alkaen suunnitella älypuhelin, joka voisi kilpailla high end -laitteita vastaan säilyttäen kuitenkin kohtuullisen hintatason. Never settle -lausahduksesta tuli OnePlus-brandin oma slogan.
OnePlus One -puhelinta kuvailtiin ”lippulaivapuhelimien tappajaksi.” Halvimman version hinta oli vain 269 euroa. Hinta oli noin puolet tuohon aikaan uuden Samsung Galaxy S5 -mallin hinnasta.
Puhelin tarjosi 5,5-tuumaisen, 1080p-tarkkuuteen yltäneen IPS LCD -näytön, 13 megapikselin kameran, LTE-tuen ja 2,5 gigahertsin Qualcomm Snapdragon 801 -prosessorin.
Puhelin otettiin vastaan positiivisesti ja se sai kehuja etenkin ulkonäöstään. Sen bloatwaresta vapaa CyanogenMod OS -Android-versio osoittautui myös nopeaksi – jopa nopeammaksi kuin monien lippulaivapuhelimien käyttöjärjestelmät.
LG V20
Vuonna 2016 esitelty LG V20 on Android-käyttöjärjestelmällä varustettu phablet-tyylinen älypuhelin. Se oli ensimmäinen puhelin, jossa oli esiasennettuna Android-käyttöjärjestelmän Nougat-versio.
Laitteen muistettavimpia ominaisuuksia oli irroitettava, alumiininen takakuori, joka mahdollisti akun vaihtamisen sekä helpon pääsyn komponentteihin mahdollisia korjaustöitä varten. Toinen erikoisuus oli toissijainen puhelimen yläosassa oleva näyttö, joka pysyi päällä päänäytön ollessa sammutettuna. Se näytti käyttäjän valintojen perusteella muun muassa musiikkisoittimen tai ilmoituksia.
Kolmas mainitsemisen arvoinen puoli oli se, että muiden valmistajien ollessa luopumassa kuulokeliitännästä, V20 tarjosi edelleen sellaisen. Siinä oli myös kehuttu Quad DAC -D/A-muunnin, joka toi puhelimeen hyvän äänenlaadun.
V20:ssa oli sormenjälkitunnistin sekä 5,7 tuuman 1440p IPS LCD -näyttö, joka oli pinnoitettu Gorilla Glass 4 -lasilla. Prosessorina toimi Qualcom Snapdragon 820. Tallennuskapasiteettia puhelin tarjosi 64 gigatavua, joka oli laajennettavissa kahteen teratavuun microSD-kortin avulla.
Xiaomi Mi Mix
Kiinalaisen elektroniikkavalmistaja Xiaomin vuonna 2016 julkaisema älypuhelin Mi Mix puhutti designillaan, joka minimoi puhelimen reunojen pinta-alan. Mi Mixin aloittama trendi on edelleen käynnissä, ja valmistajat yrittävät maksimoida ruutupinta-alan reunoja hävittämällä.
Keraamisella takakuorella ja 6,4 tuuman Full HD+ -näytöllä (17:9 -kuvasuhde) varustetussa puhelimessa ei ole juuri lainkaan reunoja sivuilla eikä yläosassa. Tämä oli mahdollista siirtämällä viiden megapikselin etukamera puhelimen alaosaan. Puhelimen näytön alle on puolestaan sijoitettu pietsosähköinen kaiutin. Etäisyystunnistin toimii näytön läpi ultraäänianturin avulla.
Laite sai positiivisen vastaanoton, mutta kameran sijoituspaikkaa moitittiin. Puhelinta on myös ollut vaikea hankkia Kiinan ulkopuolella.
Vasta esitelty Mi Mix Alpha -konseptipuhelin rikkoo niin ikään rajoja – sen näyttö kun kaartuu reunojen yli. Voit lukea puhelimesta lisää täältä: Xiaomin uutuusmallissa on 108 megapikselin kamera ja näyttö kiertyy lähes kokonaan puhelimen ympäri
Samsung Galaxy Fold
Tänä vuonna julkaistu Galaxy Fold on otettava mukaan jo pelkästään sen kohua herättäneen julkaisun vuoksi. Puhelimen suunnittelu oli epäonnistunut ja se jouduttiin vetämään pois markkinoilta laitteiden hajoillessa arvostelijoiden käsissä.
Suurin ongelma Foldissa olivat sen saranat, jotka täytyi lisätä futuristiseen puhelimeen sen taittuvan 7,3-tuumaisen AMOLED-näytön vuoksi. Saranoiden välistä kuitenkin saattoi päästä likaa puhelimeen, joka puolestaan vahingoitti helposti näyttöä.
Markkinoille paluunsa jälkeen Fold ei ole onnistunut täysin vakuuttamaan kestävyydellään. Näyttö on tiettävästi erittäin altis naarmuille. JerryRigEverythingin testissä näyttöä pystyi naarmuttamaan helposti kynnelläkin. Taittomekanismi puolestaan oli kestävä, eikä sarana hajonnut helposti. Saranoihin on myös lisätty palaset, jotka estävät lian kulkeutumisen puhelimen sisälle.
Samsung Galaxy Fold ja Xiaomi Mi Mix Alpha -puhelimet antavat ensimmäisiä maistiaisia siitä, minkälaisia älylaitteita voidaan odotella ensi vuosikymmenellä.
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/mobiili/muistatko-2010-luvun-aikana-puhuttaneet-alyluurit-ja-miten-lumia-1020-hirviokamera-parjasi-nykypuhelimiin-verrattuna/