Arvostelu | Microsoft Flight Simulator olisi viiden tähden lentosimulaattori, jos se vain toimisi kunnolla

Microsoft Flight Simulator saattaa olla yksi kaikkien aikojen kunnianhimoisimmista peleistä. Lentosimulaattoriin on mallinnettu kohtuullisen tarkasti käytännössä koko maapallo, ja lentokoneen ikkunasta voi bongata vaikkapa oman kotitalon. Ikävä kyllä tekniset ongelmat syövät peli-iloa pahasti.


Julkaisupäivä: 11.8.2020
Studio: Asobo Studio
Julkaisija: Xbox Game Studios
Saatavilla: PC (testattu), Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 20 tuntia


Microsoft Flight Simulator tekee heti kättelyssä hurjan lupauksen. Pelaajat voivat lentää lähestulkoon missä vain koko maapallolla ja nähdä allaan tosielämää vastaavia maisemia. Mikä ihmeellisintä, pitää lupaus oikeasti paikkansa.

Microsoft Flight Simulatorissa on nimittäin hyödynnetty satelliittikuvaa ja karttadataa, jonka perusteella tekoäly on onnistunut luomaan hyvinkin todenmukaisen kopion rakkaasta kotiplaneetastamme. Monissa paikoin yksityiskohdat ovat vähän sinne päin, mutta esimerkiksi suurin osa maailman kuuluisista nähtävyyksistä löytyy pelistä esikuviensa näköisinä.

Eikä tarkkuus lopu nähtävyyksiin. Esimerkiksi eri kaupunkien asuinalueet löytyvät pelistä kohtalaisen tarkkoina kopioina. Aivan yksi yhteen -kopiota aidoista kaduista ja taloista ei kannata aina odottaa, mutta pääpiirteittäin rakennukset, tiet ja puistot osuvat hyvin kohdilleen.

Yksi ensimmäisistä asioista, joita pelissä tekee mieli tehdä, onkin lentää oman kotikaupungin ylitse ja tarkistaa, löytyykö oma kotitalo pelistä. Omalla kohdallani noin vuosi sitten rakennettu asuntoni oli sen verran uusi, ettei se ollut ehtinyt mukaan peliin, mutta naapurirakennus oli kyllä oikealla paikallaan. Lisäksi kartalta löytyi myös suvun pieni kesämökki, ja jopa muutaman neliön saunarakennus oli löytänyt tiensä lentosimulaattorin maailmaan.

Microsoft Flight Simulator osaa jopa mukautua tosielämän vuorokaudenaikaan ja säähän, joten mikäli ei halua kurkata ikkunasta ulos, voi ulkona vallitsevat olosuhteet tarkistaa näppärästi pelin sisältä. Kuinka kätevää!

Sen lisäksi, että eri kohteet on mallinnettu Microsoft Flight Simulatoriin osuvasti, on tietysti myös lentokoneiden yksityiskohtiin panostettu huomattavasti. Hytti on täynnä nappuloita, joiden funktiota voin vain arvailla.

En osaa kommentoida, kuinka todenmukaista kokonaan manuaalinen lentäminen on, sillä en ole koskaan lentänyt Ace Combat 7: Skies Unknownia kummempaa lentopeliä, oikeasta lentokoneesta nyt puhumattakaan. Kasuaalipelaajan silmiin kaikki näyttää kuitenkin hienolta ja monimutkaiselta.

LUE MYÖS: Arvostelu: Ace Combat 7: Skies Unknown on kaunista ja sopivan arcade-henkistä ilmataistoa parhaimmillaan

Itse pelasin Microsoft Flight Simulatoria peliohjaimen, hiiren ja näppäimistön yhteispelillä. Koneen ohjaaminen tuntui luonnollisimmalta peliohjaimella, mutta esimerkiksi pelin sisäisen kartan sai helposti auki klikkaamalla V-näppäintä näppäimistöltä. Lisäksi peli tukee tietysti laajaa valikoimaa erilaisia varta vasten lentosimulaattoreita varten kehitettyjä peliohjaimia, jotka varmasti tekevät pelikokemuksesta vielä monin kerroin realistisemman ja hauskemman.

Toimiessaan Microsoft Flight Simulator onkin loistava ja realistinen lentosimulaattori, joka viehättää sekä kasuaalipelaajia että todennäköisesti myös simulaattorit tosissaan ottavia harrastajia. Pelin parissa viettää mielellään illan toisensa perään, sillä varsinkin korona-aikana virtuaalimatkustaminen on huomattavasti tosielämän matkustelua suositeltavampaa.

Ikävä kyllä, pääseminen siihen pisteeseen että lentämisestä voi oikeasti nauttia, voi vaatia hyvinkin pitkiä hermoja. En nimittäin ole todella pitkään aikaan joutunut taistelemaan minkään pelin teknisten ongelmien kanssa yhtä paljon kuin Microsoft Flight Simulatorin kanssa.

Ongelmat alkavat jo siitä, kun pelin yrittää ladata omalle koneelleen. Hurja noin 90 gigatavun lataus täytyy tehdä pelin sisällä, ja keskustelufoorumeiden kommenttien perusteella latauspalkki voi hyytyä tai kaatua oikeastaan ihan mistä tahansa syystä tai pelkän huonon tuurin takia. Itselläni lataus onnistui kuitenkin kerralla.

Sen sijaan harmaita hiuksia aiheuttivat, ja aiheuttavat edelleen, usein tipahteleva ja kohtuullisen tehokkaallakin pelikoneella takelteleva ruudunpäivitysnopeus sekä pelin jatkuva kaatuilu. Myös lataustauot voivat venyä pahimmillaan useiden minuuttien mittaisiksi. Lentämisen perusteita opettavaa tutoriaalia on mahdotonta pelata alkua pidemmälle, sillä seuraavasta oppimistavoitteesta kertova laatikko näyttää pelkkää tyhjää riviä.

Lisäksi Microsoft Flight Simulator valittaa jokaisella käynnistyskerralla siitä, ettei peliserveriä voida tavoittaa, ja unohtaa samalla kaikki määritetyt asetukset kuten kontrollit. Tämä on raivostuttavaa, sillä mikäli peliä haluaa pelata PlayStation 4 -ohjaimella, täytyy jokainen kontrolli määrittää peliohjaimeen manuaalisesti. Xbox One -ohjain toimii pelin kanssa onneksi ilman suurempia kustomointeja.

Microsoft Flight Simulator on peli, jota haluan rakastaa ja jonka kanssa viettäisin niin mielelläni illan toisensa jälkeen. Pelin grafiikat ovat kertakaikkisen upeat ja lentäminen tuntuu niin hauskalta, että mietin tosissani, pitäisikö omallekin työpöydälle hankkia lentosimulaattoria varten kunnon erikoisohjaimet.

Toisaalta Microsoft Flight Simulator saa minut repimään hiuksia päästäni, kun uudelleenkäynnistän kaatunutta peliä kolmatta kertaa illan aikana ja tuijotan tyhjällä katsellani latauspalkkia, joka etenee hitaammin kuin pieni lentokoneikoni turistiluokan karttaa esittävällä näyttöpäätteellä Sydneyn ja Los Angelesin välisellä lentomatkalla.

Jos pelin tekniset ongelmat saadaan myöhemmillä päivityksillä korjattua, voi pelin arvosanan nostaa minun puolestani suoraan viiteen tähteen. Sitä odotellessa taidan kuitenkin parkkeerata koneeni hangaariin odottelemaan parempia aikoja.

MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR

”Microsoft Flight Simulator olisi toimiessaan upea simulaattori, mutta nykyisellään tekniset ongelmat tekevät pelaamisesta hankalaa.”

 

 

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/arvostelu-microsoft-flight-simulator-olisi-viiden-tahden-lentosimulaattori-jos-se-vain-toimisi-kunnolla/

Aiheeseen liittyvät artikkelit