Kokeilu | Arozzi Vernazza Soft Fabric -pelituoli – Miellyttävämmin kangasverhoilulla

Pelituoli voi olla mukava olemukseltaan, mutta myös hillitty ulkoasultaan. Tällaiset yhdistelmät ovat selvästi tulossa esiin. Otimme kokeiltavaksi yhden vaihtoehdon. Arozzi Vernazza Soft Fabric -pelituoli osoittautuikin pääosin oikein mukavaksi tuttavuudeksi.

Muropaketin edellisestä pelituolikokeilusta on ehtinyt vierähtää reilu vuosi. Vuoden aikana pelituolien määrä ei kuitenkaan ole kasvanut merkittävästi edellisestä. Kirjoitushetkellä Hintaoppaassa pelituolikategoriassa tarjolla oli 232 eri vaihtoehtoa.

Ergonomian saralla mitään todellisia läpimurtoja ei vuodessa ole tapahtunut. Käytännössä melkein kaikista malleista löytyy keinutoiminto, 3D-käsinojat, kallistuva selkänoja ja muut tarpeelliset ominaisuudet. Massasta erottuminen alkaakin olla melko työlästä.

Yksi tapa erottua on ”tunnustaa väriä”. Tuoleihin on alettu lisätä esimerkiksi eSports-joukkueiden logoja ja niiden värimaailmaa tukevaa koristelua. Koristelussa on nähty myös Game of Thrones- ja Doom-teemaa. Fanitustaan voi siis nykyään ilmentää tuolinkin muodossa.

Pelituolien soveltuvuus osaksi muuta sisustusta onkin ollut sitten toinen asia. Kirkkaat ja välillä jopa räikeä väritys ei välttämättä istu niin luonnolliseksi osaksi sisustusta, jos pelipiste on muutoin väreiltään hillitty.

Testiin otettu Arozzi Vernazza Soft Fabric pyrkii omalta osaltaan ratkaisemaan tätä ongelmaa. Hillityn värinen kangasverhoiltu pelituoli ei hyppää silmille samalla tavalla kuin neonvihreällä tai kirkkaan punaisella keinonahkaverhoilulla oleva tuoli.

Kirjoitushetkellä Vernazza Soft Fabric -pelituolin suositushinta on 359 euroa, mutta edullisimmillaan sitä on saanut 300 euron hintaan. Samasta hintaluokasta löytyy reilusti kilpailua. Vaihtoehtoja ovat muun muassa Corsairin T1 Race, Next Level Racing F-GT -ajotuoli, HyperX Stealth, NobleCharsin Epic ja DXRacerin Rcing R0.

Muropaketin kokeilussa tutustutaan Vernazza Soft Fabric -pelituolin ominaisuuksiin, käyttömukavuuteen ja ergonomiaan.

Arozzi Vernazza Soft Fabric ei varsinaisesti ole uusi ja mullistava tuolimalli. Vernazza-tuoli löytyy sen valikoimista ennestäänkin, mutta sillä erolla, että siinä on keinonahkaverhoilu. Värivaihtoehtoja Vernazza Soft Fabric -pelituolille on tarjolla neljä erilaista. Ne ovat tuhka, tumman harmaa, vaalean harmaa ja sininen.

Kootun tuolin ulkomitat ovat mittanauhalla mitattuna 136 x 68,5 x 57 senttimetriä. Tuolin painoksi ilmoitetaan 26 kg. Painorajoitukseksi on asetettu 145 kiloa.

Tuolin istuinosa ja selkänoja ovat kauttaaltaan kangasverhoiltuja. Kankaan etuna on se, että se hengittää paremmin kuin keinonahkaverhoillut tuolit. Istuinosassa ja selkänojassa pehmusteena on hengittävää vaahtomuovia. Mukana tulevat niskatyyny ja ristiselän tukityyny ovat päällysmateriaaliltaan niin ikään kankaiset.

Käyttäjä voi sovittaa tuolin ergonomiaa itselleen sopivaksi korkeuden puolesta kaasujousella. Keinutoiminto soveltuu vahvaan eläytymiseen. Tuolin pystyy myös lukitsemaan sopivaan kulmaan keinuttaessa. Keinutoiminto sallii 12 asteen kallistuksen. Selkänoja kallistuu enimmillään 165 asteen kulmaan, jos tuolissa on tarpeellista ottaa nokoset.

Tuolin 3D-käsinojissa on odotetusti korkeudensäätö. Käsinojia voi liikuttaa eteen- ja taaksepäin.  Sopiva asento löytynee kuusiportaisesta kiskosta. Käsinojat kääntyvät myös vasemmalle ja oikealle. Säätövara on kolmiportainen.

Tuolin mukana tulee valmiiksi paikalleen asetettu niskatyyny ja ristiselän tukityyny. Niskatyyny on muotoiltu hieman tavallisuudesta poiketen u-muotoon. Toinen tyyny on muotoilultaan perinteinen, mutta ei niin kookas, mitä pelituoleissa on tottunut näkemään.

Vernazza Soft Fabric -tuoli on pakattu varsin huolella.

Metalliosat ovat pakattu niin, etteivät ne pääse raapimaan maalipintaa pois toisistaan. Pakkauksen koko on varsin maltillinen ottaen huomioon, että käsinojat olivat valmiiksi asennettuna. Aiemmissa tuolikokeiluisssa myös käsinojat on joutunut asentamaan itse.

Pakkauksen ulkomitat ovat 86 x 69 x 35 cm, ja paino on 28,5 kg. Tässäkin tapauksessa laatikon kuljettaminen yksinään ilman apuvälineitä olisi huomattavan vaivalloista.

Kiinnitettävien osien määrä on varsin kohtuullinen. Syynä tähän on muun muassa se, että käsinojat ovat valmiiksi asennettuna. Huomio kiinnittyi myös siihen, etteivät pultit tai ruuvit olleet erillisessä pussissa tai pakkauksessa.

Tarkempi tutkinta paljasti, että pultit olivat esiasennettuina omille paikoilleen. Ratkaisu kiistatta vähentää tarvetta pakkausmateriaaleille. Riskinä ratkaisussa on se, että selkänojaan ruuvatut pultit ja rikat voivat epähuomiossa pudota selkänojan pehmusteiden ja verhoilun väliin. Näin ei onneksi käynyt.

Tuolin mukana tuli ohjekirja kasaukseen, mutta myös turvallisuusohjeet ja kasauskäsineet. Erityisen kiitoksen ohjekirja ansaitsee siitä, miten se on kuvittanut kehotuksen koota tuoli kahdestaan toisen kanssa.

Aiempien pelituolien tapaan kasaaminen koostuu jalkaosan ja istuinosan kokoamisesta. Järjestyksellä ei ole merkitystä, kunhan molemmat ovat valmiit siinä vaiheessa, kun istuinosan istuttaa jalkaosan päälle.

Jalkaosan kokoaminen oli yksinkertainen toimenpide. Pyörien ja kaasujousen kiinnitys tapahtui helposti ja nopeasti. Istuinosan kasaaminen oli luonnollisesti työläämpi. Kahta henkilöä kasaukseen ei tarvinnut, sillä selkänojan sai hyvin paikalleen laittamalla istuinosan seinää vasten. Selkänoja ja istuinosa pysyivät hyvin paikallaan ja pulttien kiinnittäminen kävi helposti.

Myyntipakkaus toimi itsessään apuvälineenä kasaamisessa. Istuinosan pohjaan asennettava ”toimintokeskus” meni paikalleen vaivattomasti, kun tuolin istuinosan nosti pystyssä olevan laatikon päälle.

Positiivista oli huomata, että selkänojan pultit alleen peittävän koteloinnin kiinnitys tapahtuu kotelossa olevan tapin hakasilla. Aiemmissa kotelon kiinnitys on tapahtunut pienellä ruuvilla, joka on ollut melkoisen työläs asennettava. Toki kotelon irrottaminen voi olla nyt työläämpää, mutta selkänojaa tuskin tarvitsee poistaa kovinkaan usein.

Kokoamien oli kokonaisuudessaan helppo ja jouheva toimenpide.

Istumavalmiin Vernazza Soft Fabric -pelituolin hillitty ulkonäkö miellyttää silmää. Tuolin voi helposti nähdä huonekaluna muiden joukossa eikä se ole räikeästi erottumassa joukosta.

Kontrastia hillittyyn ulkonäköön tuovat selkänojasta sekä, niska- ja selkätyynystä löytyvät Arozzi-logot. Harmaalla pohjalla valkoinen logo ei kuitenkaan ole niin vahvasti erottuva.

Tuolin kangasverhoilun viimeistely on vähintäänkin kiitettävällä tasolla. Irtolankoja tai langanpäitä ei tuolista löydy. Lisäksi verhoilussa käytetty kangas oli melko paksua, eli sen ei uskoisi kuluvan puhki kovinkaan nopeasti.

Tuolin jalassa käytettävät tavallista suuremmat pyörät paljastivat nopeasti vahvuutensa. Tuoli liikkuu laminaatilla ja muovimatolla huomattavan keveästi. Istuessakin tuoli liikkuu miellyttävän helposti.

Käsinojien runsaat säätöominaisuudet ovat tervetulleita vaikkakin säätörunsaudesta ei välttämättä ole merkittävää hyötyä. Käsinojia tuli lähinnä hyödynnettyä silloin, kun tuolissa halusi mahdollisimman mukavan asennon elokuvaa katsoessa. Töitä tehdessä tai pelatessa kyynärpäiden pitäminen käsinojilla ei houkuttele.

Keinutoiminto ja asennon lukitus palvelevat niin ikään rentoutuessa. Kirjottaessa tai pelatessa ryhdin pitää mielellään suorana, jolloin hiirtä tai näppäimistöä käyttääkseen ei tarvitse kurkotella.

Ristiselän tueksi tarkoitetun tyynyn korkeutta on mahdollista säätää. Tyyny on kiinnitettynä selkänojan pehmusteeseen remmillä ja siinä on klipsikiinnitys. Mikäli tyyny ei miellytä, sen saa otettua aina pois. Takaisin kiinnittäminen on hieman työlästä, sillä pidempi remminpätkä pitää ujuttaa selkänojan takaa toiselle puolelle, että klipsin saa kiinni.

Niskatyyny sen sijaan palvelee tarkoituksessaan oikein mainiosti. Päätään lepuutti mielellään tyynyä vasten ja se olikin huomattavasti pehmeämpi kuin ristiselän tukityyny.

Ainoa selkeä moite tuolille tulee siitä, että istuinosa jää asennettuna hieman keikkumaan. Siirtäessä painoaan tuolilla tuoli keinahtaa hieman eteenpäin, taaksepäin tai jommallekummalle sivulle. Tuntuukin kuin istuin osa ei olisi täysin ”pohjassa”. Korjausyritykset olivat turhia, sillä istuinosa ei ensiasennuksen jälkeen vapaaehtoisesti irronnut jalkaosasta. Pieni keinuminen ei istumiskokemusta pilaa, mutta vaikuttaa tältä osin laatuvaikutelmaan.

Otimme tältä osin yhteyttä myös maahantuojan edustajaan, eikä vastaavaan ongelmaan oltu törmätty. Hyvin todennäköisesti kyseessä onkin siis vain arvostelukappaletta koskeva vika.

Pientä keinuliikettä lukuun ottamatta tuolilla on erittäin mukava istua. Tuoli on miellyttävän pehmeä ja säätövaransa ansiosta tuolin saa tukemaan mukavasti ryhtiä jopa ilman selkätyynyä. Kangasverhoilu on kiistatta hengittävämpi kuin keinonahkaisissa lajitovereissa. Pidemmissä istumasessioissa selkä ja istumalihakset tapaavat kuitenkin hikoilla verhoilumateriaalista huolimatta.

Kokonaisuutta pohtiessa Arozzin Vernazza Soft Fabric -pelituoli asettuu lähelle kiitettävää. Hillitty kangasverhoilu miellyttää silmää eikä petä myöskään käytössä. Runsaiden säätöjen ansiosta tuoli palvelee hienosti intensiivisissä pelisessioissa tai rennommissa tilanteissa kuten elokuvaa katsellessa.

Käyttömukavuutta lisäsi huomattavasti tuolissa käytetyt suuret pyörät. Tuoli liikkuu suurilla pyörillä huomattavasti paremmin kuin pienillä.

Vernazza Soft Fabric -pelituolia voi helposti suositella heille, jotka kaipaavat ulkonäkönsä puolesta hillitympää vaihtoehtoa. Jos Vernazzan hinta ei sovi budjettiin, tarjolla on Torretta Soft Fabric -malli, joka on selvästi edullisempi.

Hyvää

  • Hillitty ja tyylikäs ulkonäkö
  • Verhoilun viimeistely
  • Miellyttävä istuttava
  • Suuret pyörät

Huonoa

  • Istuinosan keinuminen
  • Selkätyynyn vaivalloinen takaisin kiinnittäminen

Tärkeimmät ominaisuudet

  • Ulkomitat: 136 x 68,5 x 57 senttimetriä,  26 kg
  • Kangasverhoilu
  • 3D-käsinojat
  • Kallistuva selkänoja

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/tietotekniikka/kokeilu-arozzi-vernazza-soft-fabric-pelituoli/

Aiheeseen liittyvät artikkelit