Moraalinen sarjamurhaaja Dexter Morgan (Michael C. Hall) palaa lähes 10 vuoden jälkeen uudessa sarjassa Paramount+ -palvelussa. Dexter: New Blood pyrkii korjaamaan alkuperäisen sarjan katastrofaalisen huonon lopetuksen.
Vuosina 2006-2013 kahdeksan tuotantokautta saanut Dexter kertoi Miamin poliisissa työskentelevästä rikospaikkatutkija Dexter Morganista (Michael C. Hall), joka eli kaksoiselämää päiväminänsä rinnalla sarjamurhaajana. Dexterin viehätys perustui siihen, ettei murhanhimoinen hahmo ollut yksiselitteisen paha – hänhän tappoi vain sellaisia pahiksia, joita laki ei saanut kiinni – mistä kumpuava ristiriita sai myös katsojan pohtimaan omaa moraalikäsitystään.
Vaikka Dexterillä oli oma moraalikoodistonsa uhriensa suhteen, tappamisessa hän kuitenkin nautti näyttävistä lavasteista ja veriroiskeista. Tästä huolimatta hahmoon syntyi positiivissävytteinen suhde ja sarjan keskeiseksi jännitteeksi nousi se, jääkö Dexter koskaan kiinni, ja jos jää, miten hänen lähipiirinsä suhtautuu hänen tekoihinsa.
Kuten niin monet sarjat ennen ja jälkeen Dexterin, myös tässä sarjassa oli runsaasti käsikirjoituksellisia ylä- ja alamäkiä. Viimeisten kausien aikana alamäkiä oli nousuja enemmän ja finaalijaksoa pidetäänkin tv-sarjojen historiassa yhtenä kaikkien aikojen huonoimmista lopetuksista.
Alkuperäinen Dexterhän päättyi siihen, että nimihahmo lavasti oman kuolemansa ja nähtiin viimeisen jakson lopussa parrakkaana tukkijätkänä jossakin Amerikan syrjäseudulla. Ei siis ole mikään ihme, että hahmoon on nyt haluttu palata ja (toivottavasti) korvata tuon viimeisen jakson sarjan faneille aiheuttama mielipaha.
Paramount+:n Dexter: New Blood on jatkoa alkuperäiselle Dexterille, mutta sen sijaan, että kyseessä olisi 9. tuotantokausi, tarinalle on haluttu luoda kokonaan oma minisarjansa (tekijät eivät ole vielä halunneet paljastaa mitään mahdollisesta jatkosta, minkä vuoksi nyt alkavaa sarjaa edelleen kutsutaan minisarjaksi).
Dexter: New Bloodissa alkuperäisen sarjan tapahtumista on kulunut kokonainen vuosikymmen. Dexter on jättänyt taakseen niin aurinkoisen Miamin kuin myös tukkijätkäelämänsä, ja elää nyt uuden identiteetin turvin Iron Lake -nimisessä pikkukaupungissa Yhdysvaltain itärannikon pohjoisosassa.
Sarjan alussa hän on Jim Lindsay (nimi on kunnianosoitus Dexter-kirjat kirjoittaneelle Jeff Lindsaylle), joka työskentelee asekaupassa, seurustelee paikallisen poliisipäällikön kanssa ja on muutenkin yhteiskuntansa tukipylväs. Kotioloissa hän elää raitistuneen alkoholistin tavoin päivästä toiseen ilman murhaa.
Vanha tuttu Dexter näkyy hänen omatuntonsa äänenä, uutena “synkkänä matkustajana” toimivassa Debra-siskossa, jota esittämään on palannut Jennifer Carpenter. Veri vetää kohti verta edelleen ja alkoholistin tavoin Dexter lopulta retkahtaa tarpeeksi ison paskiaisen osuessa kohdalle. Vaikka Hall kommentoi hahmonsa olevan “kehittynyt hirviö”, tuttu pilke silmäkulmassa palauttaa tunnelman siihen, mikä tekee Dexteristä Dexterin.
Kymmenessä vuodessa teknologia on kehittynyt, mikä aiheuttaa haasteita myös aina jälkensä peittävällä Dexterille – samoin kuin tekee valkoisena hohtava lumi (jota vasten punaiset veriroiskeet näkyvät erityisen hyvin) valtameren läheisyyteen tottuneelle floridalaiselle.
Saimme uuden sarjan 10:sta jaksosta neljä katsottavaksi ennakkoon. Näissä jaksoissa näkyy vahvana tietynlainen paluu juurille. Dexter: New Bloodin vastaavana tuottajana toimiikin alkuperäisen sarjan neljällä ensimmäisellä kaudella showrunnerina toiminut Clyde Phillips.
Uuden sarjan keskeisimmäksi elementiksi sisäisen puheen ohella nousee Dexterin suhde poikaansa Harrisoniin, sillä tämä isänsä hylkäämä ja nyt teini-ikäiseksi kasvama poika (Jack Alcott) palaa isänsä elämään rytinällä.
Harrisonin paluuseen kiteytyy Dexterin elämän suurin pelko: onko poika päässyt kasvamaan ilman isäänsä tavalliseksi, tasapainoiseksi teiniksi, vai onko tämä samanlainen synkän matkustajansa kanssa painiva, murhanhimoinen otus kuin isänsä – vai mahdollisesti jopa samanlainen psykopaatti kuin äitinsä tappanut Trinity Killer.
Neljän ensimmäisen jakson aikana aihetta tökitään niin mielenkiintoisella tavalla, että viimeisen ennakkojakson jälkeen saattoi allekirjoittaneelta päästä suusta pieni turhautumisen äännähdys – tarina vetäisi mukaansa ja jatkoa olisi pitänyt saada heti.
Dexterin paluu näyttää uudenlaiselta, mutta on tunnelmaltaan erittäin uskollinen alkuperäiselle sarjalle. Niinpä sarja kiertää vanhan Dexter-fanin pikkusormensa ympärille ensimmäisestä jaksosta lähtien. Toki olemme ennenkin nähneet Dexterissä mainion alun jälkeen valtaisia epäonnistumisia, ja reilun puolikkaan kauden aikana ehtii vielä tapahtua vaikka mitä, mutta ainakin ensimmäiset jaksot jättävät positiivisen fiiliksen jatkosta.
Ehkä Dexter nyt saa arvoisensa lopun? Tämä jää nähtäväksi, lievästi pelonsekaisen odotuksen kera.
On myös erittäin positiivista, että Amerikan alkuperäiskansojen representaatio elokuvissa ja televisiossa on vihdoin alkanut monipuolistua vanhojen lännenelokuvien raakalaisista tai vastaavasti “ylvään villin” rooleista. Tämä näkyi muun muassa Disney+:n mainiossa Reservation Dogs -sarjassa ja nyt myös Dexter New Bloodissa, jossa keskeiseen rooliin nousee Julia Jonesin esittämä poliisipäällikkö Angela.
Mukaan punotaan myös alkuperäisamerikkalaisten asuinalueella tapahtuvia katoamisia. Tähän aiheeseen sarjassa tartutaan true crime -podcastia pitävän some-vaikuttajan (Jamie Chung) kautta.
10-osainen Dexter: New Blood alkaa Suomessa Paramount+:lla 8. marraskuuta.
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-dexter-new-blood-ei-peta-vanhoja-faneja-sarjamurhaaja-on-tehnyt-hienon-paluun-juurilleen/