Äänialan ammattilaisille ohjelmistoja tehnyt Sonarworks tavoittelee myös tavallisten kuluttajien markkinoita. Aiempi yritys True-Fi-sovelluksella epäonnistui – nyt Sonarworks kokeilee uudelleen samalla perusidealla, mutta massoille helppokäyttöisemmällä tyylillä. Muropaketti testasi uuden version.
Sonarworks kehuu SoundID-ohjelmiston avaavan käyttäjille kuulokkeiden täyden potentiaalin. Kehittäjä sanoo sovelluksensa parantavan niin musiikin, elokuvien kuin pelienkin äänentoistoa.
Sonarworks myös kehaisee SoundID:n ääniteknologian perustuvan siihen, mitä artistit kuulevat studioissaan. Tällä viitattaneen siihen, että sovellus tasoittaa kuulokkeiden taajuusvastetta ja välittää näin bassoa, diskanttia tai keskiääniä korostamattoman kuunteluelämyksen – käytännössä siis tuo kuulokkeita lähemmäs studiolaatua.
SoundID-sovelluksella voi kuulokkeiden taajuusvasteen tasoittamisen jälkeen tuoda silti myös omia mieltymyksiä äänentoiston sävyyn. Kaikki sovelluksen tekemä prosessointi tapahtuu käyttäjältä näkymättömissä olevalla ekvalisaattorilla.
Sonarworksille täytyy antaa hiukan kritiikkiä siitä, ettei työpöytäversion kokeileminen onnistu ilman SoundID-mobiilisovelluksen asentamista Android- tai iOS -käyttöjärjestelmään.
Kun mobiilisovelluksen on asentanut, käyttäjälle esitetään mahdollisuus kirjautua palveluun joko Facebookin, Googlen tai sähköpostin kautta. Varmistusviesti saapuu postilaatikkoon nopeasti, minkä jälkeen selain ehdottaa työpöytäsovelluksen käynnistämistä.
Sovelluksen testikoneena toimi Muropaketissa Windows-PC, mutta työpöytäsovelluksen saa myös macOS:lle. SoundID-mobiilisovellus on ilmainen. SoundID Listen -työpöytäsovelluksesta kuitenkin saa testijakson jälkeen pulittaa 4,99 dollaria kuukaudessa.
Mobiilisovellus esittää tässä vaiheessa liudan kysymyksiä, sillä kuulokeprofiili luodaan sen kautta. Sonarworks valistaa kysymysten yhteydessä, että ikä ja sukupuoli vaikuttavat kuuloon ja erityisesti diskantteihin. Miehet ovat Sonarworksin mukaan alttiimpia kuulon heikentymiselle erityisesti 40 ikävuoden jälkeen.
Lopulta mobiilisovellus antaa valita listalta käyttäjän omistamat kuulokkeet, jonka jälkeen sekä työpöytäsovelluksessa että mobiilisovelluksessa käytettävä kuulokeprofiili voidaan luoda. Kuulokevalinta täytyy tehdä, jotta SoundID tietäisi millä tavalla taajuusvastetta tulee ekvalisoida eli muokata.
Kuulokkeita on valittavissa vaikuttava määrä, joten käyttäjä saattaa löytää omatkin luurinsa listalta. Sennheiser HD600 -kuulokkeiden valitsemisen jälkeen päästään jatkamaan eteenpäin.
Seuraavana on vuorossa omien kuuntelumieltymysten valitseminen. Tässä vaiheessa ohjelmisto on jo tasoittanut taajuusvasteen neutraaliksi, mutta tämän jälkeen on mahdollista lisätä vaikkapa bassoa, jos sitä kaipaa.
Taajuusvasteen muokkaaminen tapahtuu koskematta minkäänlaisiin säätimiin, sillä sovellus muokkaa äänensävyä esittämällä A/B-ääninäytteitä, joista käyttäjä voi valita itseään miellyttävämmän vaihtoehdon. Näytteet ovat erityylisiä musiikkikappaleita, ja mukana on useampaa genreä elektronisesta klassiseen.
Tyylivalinnan jälkeen ohjelma soittaa näytteestä kaksi versiota. Toinen on erittäin bassovoittoinen, toinen taas vaikuttaisi tuovan enemmän esille sekä diskanttia että hiukan keskiääniä. Käyttäjä voi valita näistä miellyttävämmän. On myös mahdollista valita, ettei pidä kummastakaan versiosta. Valintoja tehdään useamman kerran, jonka jälkeen sovellus säätää käyttäjälle sopivan ekvalisoinnin.
Ennen demokappaleen kuuntelemista ohjelma huomauttaa fiksusti äänenvoimakkuuden laskemisesta ennen kuuntelemista.
Demokappaletta kuunnellessa ensivaikutelma on, että sovellus paransi äänentoistoa. Vaikutus on samantyyppinen kuin masteroimattoman ja masteroidun kappaleen välillä. Bassoa on hiukan enemmän, yläbassojen ja alempien keskiäänien leikkaus on vähentänyt kuminaa ja keskiäänet erottuvat selkeämmin.
Tarkemmin kuunneltuna keskiäänien korostus on ikävä kyllä ekvalisoitu varsin terävällä Q-arvolla, joka tuo käytännössä keskiääniin resonanssimaisen säväyksen. Sama ilmiö oli havaittavissa kaikessa kuuntelumateriaalissa.
Jos käyttäjä pääsisi itse säätämään ekvalisaattoria, häiriötekijä olisi helppo poistaa. Sonarworks haluaa kuitenkin SoundID:n olevan mahdollisimman yksinkertainen, joten tätä mahdollisuutta ei ole. Nasaalimainen äänensävy tulee häiritsevästi esille etenkin pelien aseiden äänissä.
Työpöytäsovelluksen käytössä oli myös muutamia teknisiä ongelmia.
Jostain syystä Counter-Strike: Global Offensiven äänet toistuivat viiveellä – ongelma kuitenkin katosi pelin uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Ohjelma myös pakotti oman virtuaalisen ääniajurinsa käyttöön, eikä audio-ulostuloa voinut vaihtaa lainkaan. Pulma poistui kytkemällä pois päältä asetus ”Overtake system output device”. Asetus aiheutti muitakin omituisia ongelmia, jotka kaikkosivat sen poiskytkemisen jälkeen. Sovellus kadotti myös kerran virtuaalisen ääniajurinsa, eikä sitä saanut takaisin kuin uudelleenasentamalla. Mobiilisovellus sen sijaan toimi ongelmitta.
Koss UR40 -kuulokkeita SoundID -sovelluksen listalta ei löytynyt, joten ne jäivät testaamatta. Listalta puuttuivat myös AKG K240DF -kuulokkeet – lähin vaihtoehto niille on K240 MKII, mutta kuulokeprofiili ei tunnu soveltuvan DF-kuulokkeisiin, sillä keskiäänet korostuivat liikaa ja ääni kuulosti ohuelta prosessoinnin jälkeen. Sonarworks aikoo tarjota käyttäjille jatkossa lisää kuulokeprofiileja.
Kaikesta kritiikistä huolimatta SoundID:stä saattaa olla hyötyä joillekin käyttäjille, sillä sovelluksessa on potentiaalia parantamaan kehnompienkin kuulokkeiden äänentoistoa. Sitä kannattaa kuitenkin testata omilla kuulokkeilla ennen ostopäätöstä.
Täältä voit tarkistaa tukeeko SoundID omia kuulokkeitasi. Ohjelman voi ladata kokeiltavaksi ilmaiseksi täältä.
Hyvää
- Helppokäyttöisyys
- Tietyin varauksin parantaa kuulokkeiden äänentoistoa
Huonoa
- Epämiellyttävä korostuma keskiäänissä – toisenlaisilla mieltymysvalinnoilla ja kuulokkeilla ongelma voi poistua
- Helppokäyttöisyyden kääntöpuolena vähemmän mahdollisuuksia taajuusvasteen muokkaamiseen
- Pienet tekniset ongelmat työpöytäversiossa asentamisen alkuvaiheessa
- Työpöytäsovellusta ei voi käyttää ennen kuin mobiilisovellus on asennettu
Tärkeimmät tiedot SoundID-sovelluksesta
- Hinta: Mobiiliversio ilmainen / työpöytäversio 4,99 dollaria kuukausi
- Julkaisija: Sonarworks
- Kuuloketuki: https://www.sonarworks.com/soundid/supported-headphones
- Alustat: SoundID: Android / iOS – SoundID Listen: Windows / macOS
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/mobiili/mobiilitestit/testi-soundid-sovellus-lupaa-tehda-kuulokkeistasi-huippulaadukkaat-ilmaiseksi/