Lautapelejä voi pelata monin eri tavoin myös etäyhteyksien kautta. Auttaaksemme suomalaisia viettämään yhteistä aikaa verkon välityksellä testasimme yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa, kuinka lautapelit sujuvat digitaalisesti ja videoyhteyden kautta.
Koronaviruksen aikana on ensiarvoisen tärkeää välttää turhia kontakteja ja pysytellä mahdollisimman paljon kotioloissa. Lautapelit ovat tavallisesti mukava tapa viettää aikaa kavereiden kanssa, mutta eristykset ja liikkumisrajoitukset tuottavat tähän tietysti ongelmia.
Toisin kuin voisi kuvitella, lautapelejä voi kuitenkin pelata helposti myös etäyhteyksillä.
Nuorten Akatemian koordinaattori Sonja Hämäläinen kiinnostui etälautapelaamisen mahdollisuuksista sekä oman peliharrastuksen että työnsä kannalta:
”Nuortenkin tulee nyt pysyä kotona ja moni nuori saattaa viettää paljon aikaa yksin. Lautapelien pelaaminen videon välityksellä voi olla hyvä mahdollisuus viettää aikaa tavanomaisesti kavereiden ja läheisten kanssa. Sitä voi hyödyntää työvälineenä myös nuorisotyössä.”
Testasimme yhdessä, kuinka lautapelit sujuvat digitaalisesti ja etäyhteyden kautta. Loppuun listasimme joukon pelejä, joita pystyy pelaamaan myös videoyhteydellä.
Digitaaliset lautapelit
Digitaalisiin peleihin tottuneille yksinkertaisin vaihtoehto voivat hyvinkin olla digitaaliset lautapelialustat, joita löytyy useita. Esimerkiksi Tabletopia ja Board Game Arena sisältävät runsaan määrän pelejä, joista osaa voi pelata ilmaiseksi ja osa taas edellyttää tilausmaksun maksamista. Lautapeliopas esittelee muitakin digitaalisia lautapelialustoja.
Testasimme kokeeksi Board Game Arenaa, josta löytyy myös muutamia tunnettuja hittipelejä, kuten Carcassonne, 7 Wonders ja Puerto Rico, sekä tietysti Yatzyn ja shakin kaltaisia ikiklassikoita. BGA:ssa kaikki suuret pelit on suljettu maksumuurin taakse, mutta hyvä uutinen on se, että jos yksi pelaaja on maksanut tilauksen (4 euroa/kk), voivat kaikki pelata hänen kanssaan myös maksullisia pelejä.
BGA edellyttää rekisteröitymistä ja käyttöliittymä vaatii vähän totuttelua, mutta sivusto toimii onneksi valtaosin suomeksi, ja se sisältää myös säännöt, useiden pelien lisäosia, sekä tekstichatin pelin ajaksi. Suosittelemme tosin käyttämään jotakin muuta sovellusta video- tai äänipuheluihin samalla, sekä pelaamaan pelejä, joiden säännöt ainakin yksi osallistuja tuntee. (Peliseuraa kaipaaville BGA:sta löytyy myös jatkuvasti innokkaita pelaajia eri puolilta maailmaa, eikä kielimuurikaan ole este, sillä alustan lautapelit eivät edellytä keskustelua.)
Kokonaan digitaaliselle lautapelaamiselle löytyy toki muitakin vaihtoehtoja. Steamista löytyy esimerkiksi Tabletop Simulator, mutta se on hintava vaihtoehto, jolle kaikki tunnetummat pelit kustantavat vielä erikseen.
Lisäksi monista suurista peleistä, kuten Menolipusta, Riskistä ja Monopolysta, on julkaistu myös itsenäisiä digiversioita PC:lle ja pelikonsoleille. Alkuvuodesta tekemässämme testissä (linkki alla) havaitsimme nämä myös erittäin toimiviksi, mutta tällöin kaikki pelit tietysti maksavat erikseen, ovat yleensä saatavilla vain englanniksi, ja kaikilta pelaajilta pitää löytyä samat pelit. Ne ovat siis suositeltavia lähinnä yhden tai muutaman lautapelin suurkuluttajille.
Perinteiset lautapelit etänä
Digitaalisten lautapelien sijaan on tietysti mahdollista kaivaa omat lautapelit esiin kaapista ja pelata niitä etäyhteyden kautta. Tämä on yllättävänkin toimiva vaihtoehto, kunhan alkuhaasteista pääsee yli.
Ensin tulevat tekniset järjestelyt.
Pelisessio täytyy järjestää videoyhteydellä kaikkien pelaajien kesken. Tähän löytyy useampia vaihtoehtoja, kuten Microsoft Teams, Zoom, Skype tai Google Hangouts. Itse havaitsimme Hangoutsin parhaaksi vaihtoehdoksi. Zoom toimii myös hyvin, mutta ilmaisversiossa on ärsyttävä 40 minuutin rajoite ”kokousten” kestolle ja kuvanlaatu jäi selvästi Hangoutsia heikommaksi. Toisaalta Zoom-sessioon voi liittyä myös ilman tunnuksia tai käyttäjätiliä, mikä tekee käytöstä helpompaa.
Käytännössä etäpelaaminen toimii niin, että pelilauta sijaitsee yhdessä osoitteessa ja yksi pelaaja toimii eräänlaisena ”pelinjohtajana”, joka pyörittää koko peliä. Muut ovat mukana tekemässä valintoja ja ohjaamassa hahmojaan.
Teknisesti suurin haaste on saada pelipöytä kunnolla kuvaan niin, että kaikki osallistujat näkevät sen ja saavat kuvasta selvää. Asiaan tarvitaan webcam tai kännykkä, joka täytyy asetella sopivasti kuvaamaan pelilautaa ylhäältä tai yläviistosta. Tähän sopii parhaiten kamerajalusta, mutta jos sellaista ei ole, voi kameran viritellä muillakin keinoin. (Itse käytimme testissä apuna nuottitelinettä, jonka varaan kameran sai asetettua.)
Ainakin Zoomissa ja Hangoutsissa pelinjohtaja voi liittää keskusteluun myös toisen laitteen, vaikkapa läppärinsä, jolloin hän pystyy itsekin olemaan näkyvissä. Tällöin kannattaa kuitenkin sulkea toisesta laitteesta mikrofoni ja äänet heti alkuun, ettei ääni lähde kiertämään. Toinen laite on kätevä myös silloin, jos täytyy näyttää lähempää jotakin pelin yksityiskohtaa (esim. tapahtumakorttia).
Toiseksi tulevat pelilliset rajoitteet: kaikki lautapelit eivät nimittäin millään ilveellä sovi pelattavaksi etänä.
Käytännössä kaikki sellaiset pelit, joissa pelaajilla pitää olla käsissä kortteja (tai jotakin muuta), mitä ei saa paljastaa muille pelaajille, eivät sovellu etäpelaamiseen. Siis esimerkiksi Menolippu, Bohnanza ja monet muut mainiot pelit eivät nyt kelpaa. Kaiken mitä pelissä on mukana täytyy voida olla kaikkien pelaajien nähtävillä.
Tästä rajoituksesta huolimatta monia pelejä voi mainiosti pelata etänä. Parhaiten toimivat sellaiset pelit, joissa pelataan tiiminä lautaa vastaan. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi Taru Sormusten herrasta ja Forbidden Desert.
Joissakin pelilaudoissa tai -korteissa on paljon pieniä yksityiskohtia, mikä voi aiheuttaa ongelmia jos videoyhteyden kuvanlaatu on heikko (kuten yllä näkyvässä kuvakaappauksessa testistämme Zoomin välityksellä). Omassa testissämme pystyimme kuitenkin pelaamaan esimerkiksi Pandemiaa, vaikka pelissä on paljon yksityiskohtia.
(Emme muuten nykytilanteessa suosittele Pandemian pelaamista herkästi ahdistuville pelaajille, vaikka kyseessä onkin syystä kehuttu lautapeli.)
Etälautapelaamisessa kannattaa myös käyttää omaa luovuuttaan ja ottaa erilaiset apuvälineet käyttöön. Huomasimme esimerkiksi, että hahmokorteista tai sen sellaisista voi helposti lähettää kuvan kullekin pelaajalle, ja myös erillinen kuva pelilaudasta voi olla kätevä monimutkaisemmassa pelissä. Lisäksi kynä ja paperia kannattaa olla käsillä, etenkin peleissä joissa aivan kaikki ei mahdu kerralla videokuvaan.
Monista mahdollisista haasteista huolimatta etälautapelaaminen voi olla hyvinkin hauskaa. Suosittelemme tutkimaan mitä sopivia pelejä omasta kaapista löytyy ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti.
Alle kokosimme listan peleistä, jotka parhaan tietomme mukaan soveltuvat etäpelaamiseen. Listaa päivitetään, jos saamme uusia vinkkejä. Tähdellä merkityt pelit vaativat mahdollisesti pieniä sääntömuutoksia.
- 5 sekuntia (5 Second Rule)
- 7 Wonders Duel
- Afrikan tähti (ja vastaavat pelit)
- Battle Sheep
- Carcassonne (kaikki versiot ja lisäosat)
- Century: Spice Road*
- Codenames ja Codenames Duet*
- Exit: Abandoned Cabin* (yms “pakohuonepelit”)
- Forbidden Desert
- Forbidden Island
- Geek out
- Monopoly (kaikki eri versiot)
- Mysterium*
- Pandemic*
- Pandemic: Reign of Cthulhu
- Say anything*
- Scrabble*
- Taru Sormusten herrasta
- Trivial Pursuit
- Monet perinteiset pöytäroolipelit
Yläkuva: Wikimedia Commons.
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/peliuutiset/pysykaa-sisalla-ja-pelatkaa-lautapeleja-testasimme-miten-hyvin-peli-illan-voi-jarjestaa-etayhteydella/