Blizzardin Hearthstonen menestyksen jälkeen useat eri studiot ovat kokeilleet onneaan digitaalisten korttipelien kanssa vaihtelevalla menestyksellä. League of Legendsistä tutun Riot Gamesin tuore Legends of Runeterra on kaikeksi onneksi yksi parhaista genreen kuuluvista peleistä.
Julkaisupäivä: 24.1.2020
Studio: Riot Games
Julkaisija: Riot Games
Saatavilla: PC, tulossa mobiililaitteille
Pelaajia: 1
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arvostelua varten: 15 tuntia
H
earthstonen viitoittamalla tiellä ovat yrittäneet kulkea aiemmin muun muassa Valven valtavaksi flopiksi osoittautunut Artifact, niin ikään epäonnistunut ja sittemmin kuopattu The Elder Scrolls: Legends sekä huomattavasti paremmin menestynyt The Witcher -seikkailuista omaksi itsenäiseksi moninpelikseen irroitettu Gwent. Lisäksi tarjolla ovat muun muassa digitaaliset versiot Pokémonin korttipelistä sekä Magic: The Gatheringista.
Kuten voi huomata, on digitaalisten korttipelien genre tiukasti kilpailtu, ja historia osoittanut varsinkin Valven ja Bethesdan kohdalla, ettei menestyminen ole helppoa. Siitä huolimatta tähän mennessä käytännössä yhden pelin studiona tunnettu Riot Games julkisti viime syksynä kasan uusia peliprojekteja, joihin kuului myös uusi Legends of Runeterra.
Legends of Runeterra sijoittuu League of Legendsin universumiin ja lainaa sieltä useita tuttuja sankareita ja hahmoja. Kuten tavallista, kokoavat pelaajat itselleen omat pakkansa ja kohtaavat toisensa yksi vastaan yksi -otteluissa. Perusidea on tuttu, ja vastapelaajan Nexus täytyy tuhota, kuten Hearthstonessa ja monissa muissa peleissä konsanaan. Korteilla on myös edelleen arvot sille, kuinka paljon vahinkoa ne tekevät ja kestävät
Legends of Runeterra ei kuitenkaan ole tyytynyt kopioimaan Hearthstonea ja muita korttipelejä suoraan, vaan se on uudistanut kaavaa muun muassa kiinnostavalla hyökkäys/puolustus -systeemillä.
Pelaajat lätkivät kyllä kortteja pöytään edelleen vuorotellen, mutta uutena mekaniikkana Legends of Runeterrassa vuorollaan vain toinen pelaaja voi hyökätä. Kun pelaaja päättää hyökätä, ei puolustava pelaaja voi enää asettaa laudalle uusia kortteja. Erona moniin muihin peleihin kortit myös hyökkäävät aina suoraan edessä olevaa korttia päin, ja puolustava pelaaja saa valita, millä kortilla hän haluaa torjua vastustajan hyökkäyksen.
Hyökkäyksen vuoropohjaisuus tuo mukanaan uudenlaisen strategisen elementin. Mikäli hyökkäävällä osapuolella on jo valmiiksi pöydällä kortteja, täytyy hänen miettiä, haluaako hän hyökätä niillä ja pakottaa vihollisen puolustautumaan jo pöydällä olevilla korteilla, vai haluaako hyökkääjä pelata pöydälle lisää kortteja, jolloin myös puolustajalla on mahdollisuus parantaa omia asetelmiaan.
Legends of Runeterran vuoropohjainen järjestelmä on hieman haastava selittää lyhyesti, mutta ei huolta. Sen idean oppii nopeasti viimeistään pelaamalla, tai vaikka pelin streameja katsomalla.
Osalla korteista on erikoisominaisuuksia. Esimerkiksi Rally antaa myös puolustavan pelaajan hyökätä, kun taas Challengerin avulla hyökkäävä pelaaja voi valita vastustajan pöydältä sen kortin, joka asettuu puolustautumaan korttia vastaan. Kaikkiin eri mekaniikoihin voi tutustua esimerkiksi täällä.
Kiinnostava pelimekaniikka on myös korttien kehittämisen mahdollistava Level Up, jonka myötä jo pelissä olevista korteista tulee parempia, kun jokin ehto täytetään. Esimerkiksi Darius kehittyy, kun vihollisella on jäljellä enää alle 10 elämäpistettä. Silloin Dariuksen hyökkäyspisteet nousevat kuudesta kymmeneen. Hahmokorttien lisäksi Legends of Runeterrassa on myös laaja valikoima erilaisia taikakortteja, joita voi pelata vuorojen aikana.
Legends of Runeterra on pelattavissa ilmaiseksi, ja Riot Games on pyrkinyt tekemään pelistä reilun myös niille, joilla ei ole varaa upottaa rahaa pelaamiseen.
Kortteja ei osteta enää perinteisesti maksullisten korttipakkojen muodossa, vaan niitä jaetaan ilmaiseksi viikoittaisten laatikoiden mukaan sekä ilmaisten battle passien kautta. Kortteja voi myös kasata pelin jakamista materiaaleista. Näin pelkästään peliä pelaamalla omaa korttikokoelmaa voi laajentaa varsin ripeällä tahdilla, eikä grindauksen määrä tunnu ainakaan alkuvaiheessa lainkaan kohtuuttomalta.
Rahalla voi ostaa villejä kortteja, joiden avulla voi lunastaa haluamansa kortin omaan kokoelmaansa. Riot Games on kuitenkin rajoittanut, kuinka paljon kortteja oikealla rahalla voi ostaa, jotta erot ilmaispelaajien ja maksavien asiakkaiden välillä eivät pääsisi repeämään liian suuriksi.
Jo pelkässä testivaiheessa Legends of Runeterra onnistui koukuttamaan pahasti ja synnyttämään ”vielä yksi peli” -tunteen, joka venytti pelisessioita paljon suunniteltuja pidemmiksi. Toisaalta ottelut kestävät keskimäärin vain noin kymmenen minuuttia, joten Legends of Runeterraa ehtii pelata myös tiukemmalla aikataululla. Myöhemmin pelistä on luvassa myös mobiiliversio, ja Legends of Runeterran voi helposti nähdä jo nyt sopivan erinomaisesti myös kosketusnäytöllä pelattavaksi.
Kokonaisuudessaan Legends of Runeterra vaikuttaa hyvin onnistuneelta korttipeliltä, jonka voi odottaa menestyvän, vaikka genre onkin tiukasti kilpailtu. Lisäksi Riot Gamesilla on vahva kokemus kilpailullisten pelien kehittämisestä, joten Legends of Runeterran voi odottaa pysyvän varsin hyvin tasapainotettuna myös tulevaisuudessa.
LEGENDS OF RUNETERRA
”Legends of Runeterra on erinomainen korttipeli, joka piristää tuttua genreä uusilla ideoilla.”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/arvostelu-viela-yksi-peli-legends-of-runeterra-on-loistava-lisa-digitaalisten-korttipelien-genreen/