Riot Gamesin kilpailullinen räiskintäpeli Valorant on nyt ensimmäisten pelaajien testattavissa suljetussa betavaiheessa. Vaikka peli ei ole vielä aivan valmis, voi jo nyt nähdä, että kyseessä voi hyvinkin olla koko vuosikymmenen tärkein esports-peli.
Julkaisupäivä: 7.4.2020 (beta)
Studio: Riot Games
Julkaisija: Riot Games
Saatavilla: PC
Pelaajia: Pelkkä moninpeli
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: yli 30 tuntia
Jokainen Counter-Strikea pelannut on Valorantissa alusta lähtien kuin kotonaan. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, joissa molemmissa pelaa viisi pelaajaa. Kuten suurimmassa osassa Counter-Striken karttoja, on myös Valorantissa toisen joukkueen tehtävänä räjäyttää pommi kartan pommipaikoilla, samalla kun toinen joukkue puolustaa niitä.
Valorant yhdistelee onnistuneesti Counter-Striken ja Overwatchin parhaita puolia. Pelissä on tässä vaiheessa betatestiä kymmenen erilaista hahmoluokkaa. Kyvyillä voi hankkia esimerkiksi strategista etulyöntiasemaa, liikkua tehokkaammin kartalla, parantaa oman joukkueen asetelmia tai tehdä suoraa vahinkoa vihollisiin.
Esimerkiksi Brimstonella on mahdollisuus tiputtaa kartalle kolme kohtuullisen pitkäkestoista savukranaattia ja Sovan nuolella vihollisten olinpaikat voi paljastaa vaikka seinän taakse. Jettin kykyihin kuuluvat nopeat syöksyt sivulle ja ylöspäin, Omen voi teleporttailla ympäri karttaa ja Sage pystyy parantamaan joukkuetovereitaan ja jopa herättämään kuolleita puolulaisia henkiin. Razen kyvyt puolestaan keskittyvät vihollisten suoraan vahingoittamiseen esimerkiksi käsikranaattien avulla.
LUE MYÖS: Kysyimme Riot Gamesilta, voitaisiinko Valorantissa nähdä suomalaista sankaria
Vaikka kyvyt ovat eittämättä sangen tehokkaita, on pelin pääpaino selvästi Counter-Striken tavoin taktisessa räiskinnässä, jossa yksikin tarkasti päähän tähdätty laukaus voi tappaa. Näin kartalla ei voi juosta varomattomasti, vaan jokainen liike ja kulman haltuunotto täytyy miettiä tarkasti etukäteen. Kyvyillä voi parantaa omia ja joukkueen asetelmia, mutta ne ovat harvoin varsinaisia ampumataitoja tärkeämpiä.
Hahmoluokkien ja kykyjen tasapaino on varsin hyvällä mallilla jo nyt, vaikka Valorant on vasta aikaisessa betatestissä. Pieni viilaus voi olla vielä tarpeen, ja korjausliikkeitä on varmasti luvassa muodossa tai toisessa. Esimerkiksi nykyisessä muodossaan Razen viholliset jopa kertalaakista tuhoavat kyvyt ovat hieman irrallaan kokonaiskuvasta, jossa kyvyt ovat lähinnä ampumista tukevassa asemassa.
Karttoja betatestissä on tarjolla kolme. Niistä ensimmäinen on yksisuuntaisia teleportteja sisältävä Bind, toinen kolme eri pommipaikkaa tarjoava Haven ja kolmas kahdelle pommipaikalle jakautuvasta keskilinjasta muodostuva Split.
Karttojen määrä on vielä toistaiseksi hyvin pieni, mutta toistaalta määrän sijaan tärkeämpää on laatu ja niiden uudelleenpelattavuusarvo. Karttasuunnittelu vaikuttaakin hiotulta ja kilpailulliseen peluuseen sopivalta, eli suunta on oikea.
LUE MYÖS: Haastattelussa Valorantin karttasuunnittelusta vastaava Salvatore ”Volcano” Garozzo: ”Kaikkein tärkeintä on kilpailullisuus”
Kilpailullisuuteen on panostettu myös konepellin alla. Kaikki pelin serverit toimivat 120 tickratella, ja Riot Games on luvannut pitää verkkoviiveen alle 35 millisekunnissa 70 prosentille pelaajista. Myös niin sanottuun ”peekers advantageen” on kiinnitetty huomiota, eikä nurkan takaa kurkkaamalla saada enää etua nurkkaa puolustavaan pelaajaan nähden.
Myös huijauksenestoon on panostettu, eikä ainakaan ensimmäisen yli 30 tunnin aikana vastaan sattunut yhtäkään huijarilta vaikuttavaa pelaajaa.
Valorantin pelaaminen ei vaadi tehokasta pelikonetta. Minimivaatimuksena pelikoneessa pitäisi olla Intel i3-370M-tasoinen suoritin ja integrouidun HD 3000:n tasoinen grafiikkapiiri. Näin pelaamaan voi parhaimmillaan päästä vaikka vuosikymmenen vanhalla kannettavalla. 144 ruutuun sekunnissa riittävät Intel Core i5-4460 -suoritin ja Nvidia GTX 1050Ti -näytönohjain.
Ei Valorant kuitenkaan täydellinen peli ole, eikä se varmasti viihdytä kaikkia. Uuden pelin matchmaking ei vielä kykene tasapainottamaan pelejä kovin hyvin, jolloin usein käy niin, että osa pelaajista saa samassa ottelussa 20 tappoa yhtä kuolemaa kohti ja osa 20 kuolemaa yhtä tappoa kohti.
Muutenkin aikaisemmin Counter-Strikeen satoja tai tuhansia tunteja upottaneet pelaajat dominoivat ainakin toistaiseksi pelipalvelimilla, kun taas räiskintäpeleihin aiemmin vihkiytymättömille kyyti voi olla hyvin kylmää. Pelaamisesta menee nopeasti ilo, jos ei saa oman tasoistaan peliseuraa ja jokainen ottelu päättyy tappioon, vähäisiin tappoihin ja moniin kuolemiin. Tämä voi ilmentyä myös vihaisena huuteluna joukkueen sisäisessä chatissa, puolin ja toisin.
Tilanteen voi kuitenkin odottaa paranevan ajan kuluessa ja viimeistään siinä vaiheessa, kun Valorantiin päivitetään erillinen ranked-pelimuoto, johon pelin hyvin tosissaan ottavat pelaajat voivat siirtyä.
Myös Valorantin graafinen tyyli jakaa helposti mielipiteitä. Yksinkertaiset hahmomallt ja kartat ovat kilpailullisuuden näkökulmasta hyvä asia, ja niiden myötä peli pyörii hienosti myös vanhemmilla koneilla. Toisaalta graafisesti peli jää selvästi monien muiden modernien pelien jalkoihin, eikä se ole järin kaunis tai omaperäinen.
Valorantin tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvin lupaavalta.
Valorantissa pelaamisen paino on edelleen selvästi tarkassa ja harkitussa räiskinnässä ja pelaajien väliset tasoerot riippuvat edelleen kaikista eniten siitä, kuka on paras tähtäämään ja ampumaan sekä suunnittelemaan omat liikkeensä kartalla.
Hahmoluokkien erilaiset kyvyt tuovat mukaan puolestaan valtavan määrän uusia taktisia mahdollisuuksia varsinkin joukkuetasolla pelattaessa. Valorant asettaakin joukkueen välisen yhteistyön Counter-Striken tavoin hyvin korkealle tärkeysjärjestyksessä.
On ihme, mikäli Valorant ei asetu alkaneena vuosikymmenenä esports-pelien tiukimpaan kärkeen, sillä Riot Gamesilla on vankka kokemus kilpailullisten pelien kehittämisestä.
Peli on keikkunut suljetun betan alkamisesta lähtien Twitchin katsotuimpana pelinä, tosin tähän lienee syynä tapa, jolla beta-avaimia jaetaan streamien välityksellä. Ensimmäiset esports-organisaatiot ovat jo nimenneet Valorant-joukkueitaan ja ensimmäiset pienturnaukset on jo pelattu, vaikka peliä ei ole varsinaisesti vielä edes julkaistu.
Jos Counter-Strike tai Overwatch ovat alkaneet kyllästyttää, mutta mieli halajaa edelleen kilpailullisten räiskintäpelien pariin, on Valorant ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
VALORANT
”Valorant yhdistelee onnistuneesti Counter-Striken ja Overwatchin parhaita puolia ja saattaa olla yksi vuosikymmenen tärkeimmistä peleistä.”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/arvostelu-valorant-beta/