Arvostelu | Näyttelijä Ewan McGregor pääsi vihdoinkin takaisin moottoripyörän selkään – 13 vuotta odotettu Long Way Up -sarja on terapeuttista katsottavaa juuri nyt

Ewan McGregor ja Charley Boorman palaavat 13 vuoden tauon jälkeen moottoripyörien päälle uudessa matkadokumentissa. Long Way Up vie kaksikon Argentiinan Ushuaiasta pohjoiseen Kalifornian Los Angelesiin.

Näyttelijä Ewan McGregor ja hänen hyvä ystävänsä Charley Boorman tekivät 15 vuotta sitten moottoripyöräretken maailman ympäri, mistä julkaistiin vuonna 2004 seitsemän jakson mittainen matkadokumenttisarja Long Way Round. Lontoosta alkanut, läpi Siperian ja lopulta Alaskasta New Yorkiin kiertänyt dokumentti sai jatkoa vuonna 2007, jolloin McGregor ja Boorman matkasivat Skotlannin pohjoisosasta Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin dokumentissa Long Way Down.

McGregor kertoo suunnitelleensa moottoripyöräretkistä kertovaa sarjaansa kolmen osuuden mittaiseksi, mutta elämä iski väliin ja ystäväkaksikko joutui pitämään taukoa. 13 vuotta myöhemmin ja Boormanin vakavan loukkaantumisen jälkeen McGregor päätti toteuttaa unelmansa kolmannesta sarjasta.

Long Way Up julkaistaan nyt Apple TV+:n alkuperäistuotantona, jossa mukana on edellisten dokumenttien tiimi eli ohjaajina toimivat jälleen David Alexanian ja Russ Malkin.

Long Way Up vie McGregorin ja Boormanin jälleen uusiin maisemiin. Dokumentissa matkataan Etelä-Amerikan eteläisestä kärjestä läpi mantereen aina pohjoiseen Los Angelesiin saakka. Matkaa kertyy ajettavaksi 13 valtion läpi noin 20 000 kilometriä.

Tällä kertaa kaksikko ottaa matkaansa vielä yhden haasteen lisää. He nimittäin päättävät taittaa matkan sähkömoottoripyörillä, jotka heille valmistaa Harley Davidson. Myös huoltojoukot matkaavat sähköautoilla, jotka ovat juuri matkan alkua ennen valmistuneita Rivianin prototyyppejä.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa seurataan matkan alkuvalmisteluja, ajokkien valintaa ja niiden valmistumista. Kuvausryhmällä on haasteita projektissaan heti alkumetreiltä lähtien, sillä sekä pyörät että autot rakennetaan alusta pitäen valmiiksi, eikä esimerkiksi autoista ole vielä kaksi viikkoa ennen matkan alkua valmiina kuin rungot.

Matka alkaa Argentiinan Ushuaiasta, syrjäisestä, mutta häikäisevän upeasta maailmankolkasta, missä kylmyys piinaa eikä sähköä aina noin vain löydy. Matkan ensimmäiset jaksot ovatkin varsinaista uskon varassa elämistä, sillä kun sähköpyörästä loppuu virta keskellä ei-mitään, sitä en noin vain tankatakaan matkan jatkamiseksi.

Nyt katsottavissa olevat kolme ensimmäistä jaksoa ovat todellista jännitysnäytelmää ja kilpailua aikaa vastaan. Aikaansa edellä olevat matkaajat joutuvat painiskelemaan syrjäseutujen tekniikan rajoitteiden ja omien pelkojensa kanssa, ja epäusko matkan onnistumisesta paistaa kaksikon kasvoilta useaan otteeseen. Jokainen meistä tietää, miltä tuntuu, kun käytössä olevan laitteen akku alkaa lähennellä nollaa kriittisellä hetkellä.

Ajoittaiset onnistumiset ja upeat maisemat kuitenkin pelastavat paljon. Katsoja pääsee nautiskelemaan trillerimäisestä seikkailusta ja ihastelemaan Etelä-Amerikan henkeäsalpaavan kauniita seutuja. Sähköllä toteutetun matkan tarkoituksena on muutenkin tutustuttaa ekologiseen matkailuun ja luonnon ihmeisiin.

Kun matkailemaan ei tänä vuonna koronan vuoksi pääse, eikä kaukomatkailu muutenkaan ole ilmastonmuutoksen vuoksi suositeltavaa, on Long Way Upin katsominen seikkailunnälkäiselle suoranaista terapiaa. Edellisistä Long Way -matkoista nauttineille katsojille uusi reissu on siis lähes pakollista katsottavaa.

Kymmenen jakson mittaisesta Long Way Up -sarjasta on julkaistu kolme ensimmäistä jaksoa Apple TV+ -palvelussa. Seuraava jakso on tulossa torstaina 25. syyskuuta. Myös aiemmat sarjat (Long Way Round ja Long Way Down) ovat katsottavissa Apple TV+:ssa.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-ewan-mcgregorin-moottoripyorasarja-long-way-up-on-herkullista-katsottavaa-seikkailunnalkaiselle/

Aiheeseen liittyvät artikkelit