Niin kutsutuista Auto Battler -peleistä on hiljalleen kasvamassa pelialan uusi trendi. Päällepäin yksinkertaiselta näyttävällä shakkilaudalla pelattavia pelejä alkaa ilmestyä julkaisijalta jos toiselta. Eräs peleistä on Valven Dota Underlords.
Julkaisupäivä: 21.6.2019
Studio: Valve
Julkaisija: Valve
Saatavilla: PC, Android ja iOS
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 18 tuntia
Auto battler -villityksen aloitti alkuvuodesta huimaan suosioon räjähtänyt, Dota 2:n alla toiminut modipeli Dota Auto Chess. Jo modivaiheessa se saavutti parhaimmillaan satoja tuhansia yhtäaikaisia pelaajia, joten ei ole ihme, että niin Valve kuin muutkin julkaisijat kiinnostuivat uudesta genrestä.
Dota Underlords on Valven itsenäisesti kehittämä versio Dota Auto Chessistä. Alkuperäisestä modista vastannut kiinalaisstudio Drodo päätyi puolestaan kehittämään pelistä oman Dota-sankareista riisutun Auto Chess -versionsa. Lisäksi tarjolla ovat League of Legendsiin pohjautuva Teamfight Tactics sekä Tencentin Chess Rush.
Varsinaista shakkia genren pelit eivät kuitenkaan muistuta kuin pelialustansa puolesta. Sen sijaa Dota Underlordsissa ja muissa Auto Battler -peleissä on pohjimmiltaan kyse resurssien käyttöä ja ekonomiaa painottavasta strategia- ja managerointipelistä, jossa pelaajan täytyy kääntää satunnaisuus omaksi edukseen.
Dota Underlordsissa yhteen erään osallistuvat kahdeksan pelaajaa ostavat vuoroillaan eri Dota 2 -sankareita itselleen hieman korttipeliä muistuttavalla tavalla. Jokaisella kierroksella tarjolla on viisi sankaria, jotka edustavat eri luokkia. Tavoitteena on luoda valituista sankareista tehokkaita kombinaatioita, joilla vihollisen voi päihittää.
Kun omaan kokoelmaan on saatu kerättyä kolme samaa sankaria, kuten kolme Batrideria, yhdistyvät ne yhdeksi voimakkaammaksi kahden tähden hahmoksi. Jos kokoelmaan saa kerättyä kolme kahden tähden sankaria, yhdistyvät ne puolestaan kolmen tähden sankariksi.
Haasteena on, että peli arpoo pelaajan ostettavissa olevat hahmot. Valikoiman voi kyllä arpoa uudelleen vaikka heti, mutta se maksaa kaksi kultaa. Toisaalta kultaa on tarjolla vain rajoitetusti ja sitä tarvitaan myös sankareiden ostamiseen ja korkeammat tason saavuttamiseen. Korkeammalla tasolla pelaaja saa sijoittaa pelilaudalle useampia sankareita ja myös myyntiin tulevien sankareiden taso nousee.
Yhdenkaltaisten hahmojen keräämisen lisäksi pelaajan täytyy miettiä myös sankareiden hahmoluokkia. Esimerkiksi Batrider edustaa ”troll” ja ”knight” -luokkia. Jos pelaaja sijoittaa kentälle kaksi eri troll-luokan sankaria, saavat molemmat sankarit bonuksen omaan hyökkäysnopeuteensa. Kaksi knightiä puolestaan tekee molemmista sankareista kestävämpiä.
Ostovaiheiden jälkeen ottelun kahdeksan pelaajaa kohtaavat toisensa taisteluissa. Pelaaja ei pysty enää vaikuttamaan hahmojen toimintaan kun taistelu alkaa, vaan tämän rooliksi jää tuloksen jännittäminen. Mahdollisesta kierroshäviöstä pelaaja menettää elämäpisteitä ja lopulta koko ottelun voittaa battle royale -henkisesti viimeisenä henkiin jäänyt pelaaja.
Dota Underlordsin taika on sen syvyys. Erilaisia sankareiden muodostamia kombinaatioita ja niihin perustuvia strategioita on valtava määrä, jonka lisäksi hahmojen asettelua laudalla pitää miettiä tarkkaan.
Kuten kuvauksesta voi päätellä, saattavat Dota Underlordsin pelimekaniikat vaikuttaa hieman monimutkaisilta. Avoimessa betavaiheessa olevassa pelissä ei ole vielä toistaiseksi kunnollista opetuspelimuotoa. Näin ollen ohjeet pelin pelaamiseen täytyy etsiä internetistä, mikä nostaa oppimiskäyrää entisestään.
Dota Underlords jakaa varmasti mielipiteitä ja siihen joko rakastuu tai se ei kiinnosta lainkaan.
Joidenkin silmissä Dota Underlords voi tuntua todella tylsältä. Koska kamppailuvaiheen kulkuun ei voi suoranaisesti vaikuttaa, kuluu suuri osa ajasta sen katsomiseen, kuinka botit taistelevat keskenään ihmispelaajien luomilla armeijoilla. Yksittäinen ottelu voi kestää yleensä noin 30-60 minuuttia, joten pelaamiseen täytyy varata kunnolla aikaa.
Toisaalta jos Dota Underlords iskee omaan strategiahermoon, koukuttaa se todennäköisesti mennen tullen. Kun pelimekaniikkojen hauskuus avautuu, on erilaisten strategioiden testaaminen verrattoman kiinnostavaa puuhaa. Mikäli aluksi ajatteli pelin olevan hidas ja pitkäveteinen, huomaa pelitaitojen kehittyessä että sekunnit loppuvat hyvin nopeasti kesken omia joukkoja manageroidessa.
Dota Underlordsia voi pelata yhdessä ystävien kanssa. Tällöin satunnaiset vastustajat korvautuvat omilla pelikavereilla. Dota Underlordsissa jokainen pelaaja vastaa kuitenkin täysin itsestään, joten tiimityötä omien kavereiden kanssa ei voi tehdä.
Dota Underlords on tarjolla sekä PC:lle, Androidille että iOSille. Avoimeen betaan mahtuu vielä jokuisia teknisiä ongelmia, kuten kaatumisia. PC:llä Dota Underlords toimii hienosti myös heikkotehoisemmilla laitteilla, kuten kannettavilla. Android-versio kaipaisi silti vielä optimointia ja vaatii toistaiseksi taakseen keskivertoa tehokkaamman pelipuhelimen. Myös iOS-pelaajat ovat valittaneet suorituskykyongelmista.
Hyvänä puolena PC ja mobiililaitteet tukevat täyttä yhteispeluuta, eikä kosketusnäytöllä pelaava ole ainakaan kontrollien puolesta juurikaan PC:tä heikommassa asemassa. Pelin voi jopa aloittaa PC:llä ja samaa ottelua voi jatkaa mobiililaitteella, tai toisinpäin.
Kokonaisuutena Dota Underlords on ehdottomasti kokeilun arvoinen. Kyseessä on toistaiseksi täysin ilmainen peli, eikä mukana ole vielä edes kosmeettisia mikromaksuja.
Vaikka Dota Underlords ei veisi mukanaan vielä aivan ensimmäisessä ottelussa, kannattaa pelille antaa toinen ja kolmaskin mahdollisuus. Alkuvaikeuksista selvinnyt pelaaja palkitaan hyvin kiinnostavalla ja syvällisellä strategiakokemuksella, jota ei parhaimmillaan malta laskea käsistään.
Dota Underlords
”Dota Underlordsin yksinkertaisen pinnan alla piilee huikean koukuttava strategiapeli.”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/peliarvostelut/arvostelu-dota-underlordsin-yksinkertainen-shakkiruudukko-katkee-taakseen-hyvin-koukuttavan-strategiapelin/