Kokonaan verkkofestarina järjestettävän DocPoint-festivaalin ohjelmistosta löytyy melkoinen määrä laatudokumentteja.
Tänään alkanutta ja sunnuntaihin 6. helmikuuta asti jatkuvaa DocPoint-dokumenttifestivaalia ei onneksi jouduttu perumaan koronarajoitusten takia kokonaan. Alun perin tapahtuma oli tarkoitus järjestää hybridifestarina, jossa suurin osa elokuvista olisi esitetty Helsingissä valkokankailla ja vain kourallinen netin puolella.
Järjestäjät onnistuivat veivaamaan festarin vauhdilla kokonaan verkkofestariksi. Kattaukseen saatiin mukaan melkein kaikki tärkeimmät ja kiinnostavimmat alun perinkin ohjelmistoon kuuluneet elokuvat.
Vain muutamaan hienoon teokseen ei saatu verkkoesitysoikeuksia, mutta ei haikailla nyt niiden perään. Festari tarjoaa taas taatusti kaikille jotain kiinnostavaa katsottavaa. Muropaketti on tuijottanut valikoimasta huiman kasan leffoja, joista suosittelemme katsomaan esimerkiksi nämä viisi laatupätkää.
1. The Balcony Movie (ohjaaja: Paweł Łoziński)
Pitkän linjan puolalaisohjaaja Paweł Łozińskin The Balcony Movien idea ei voisi olla juuri yksinkertaisempi. Ohjaaja istuu omalla parvekkeellaan kameran kanssa ja kyselee ohikulkijoilta niitä näitä. Monet parvekeleffan ihmisistä avautuvat jopa hämmentävän henkilökohtaisista asioista. Mukana on rankkoja aiheita ja surullisia ihmiskohtaloita, mutta myös hauskoja hetkiä ja hillittömiä hahmoja. Näennäisen simppeli leffa sukeltaa syvälle ihmisyyteen ja saa katsojan taatusti hyvälle tuulelle.
2. Writing with Fire (ohjaaja: Rintu Thomas, Sushmit Ghosh)
Writing with Fire kilpailee ansaitusti parhaan dokumenttielokuvan Oscar-ehdokkuudesta. Se kertoo ihmisiä Intiassa edelleen arvottavasta kastijärjestelmästä ja sen ulkopuolelle jäävistä kehnoimmassa asemassa olevista. Heikoimmassa asemassa ovat dalit-naiset. Writing with Fire keskittyy vuonna 2002 kastittomien naisten perustaman Khabar Lahariya -sanomalehden toimittajiin, jotka nykyään tekevät sisältöä lähinnä verkkoon. Elokuvan rohkeiden naisten omat tarinat ovat yhtä rankkoja kuin heidän raportoimansa yhteiskunnan epäkohdat. Writing with Firen katsottuani huomasin pian olevani koukussa Khabar Lahariyan YouTube-kanavaan.
3. Sitten ajat muuttuivat (ohjaaja: Antti Kuivalainen)
Muun muassa vuoden 2010 Ruisrock – 40 vuotta rokkia ja rakkautta -dokumentista tutun ohjaaja Antti Kuivalaisen Tavastia-dokumentti Sitten ajat muuttuivat todellakin muuttui tekovaiheessa pandemian myötä. 50-vuotisjuhlien sijaan Tavastian ovet pysyivät suurimman osan vuodesta 2020 kiinni. Elokuvan yleisfiilis on silti kaikkea muuta kuin masentunut, eri ikäisten eturivin muusikoiden kertoessa innoissaan kuinka tärkeä paikka Tavastia heille on.
Kuivalaisen elokuvan kahdessa eri ajassa kulkeva rakenne toimii mainiosti. Arkistomateriaali ja tuoreet haastattelut kietoutuvat viihdyttäväksi ja informatiiviseksi kokonaisuudeksi, joka todellakin saa kaipaamaan livemusiikkia. Sitten ajat muuttuivat sisältää huiman määrän hauskoja anekdootteja ja nippelitietoa. Elokuva tarjoaa uutta infoa jopa niillekin, jotka luulevat Tavastian historian olevan enemmän kuin hyvin hallussa.
4. Rebellion (Ohjaaja: Maia Kenworthy, Elena Sanchez Bellot)
Rebellion-dokumentti keskittyy Elokapina, eli Extinction Rebellion -liikkeen alkuvaiheisiin Iso-Britanniassa. Sitä voi suositella erityisesti kaikille ”menkää töihin” -nettimeuhkaajille, joille kansalaistottelemattomuus tuntuu olevan täysin vieras käsite ja vaikuttamisen muoto.
Rebellion päästää ääneen liikkeen perustajajäseniä, jotka ovat keskenäänkin eri mieltä siitä missä aktivismin rajat menevät ja mitä lakeja he ovat valmiita rikkomaan hyvän asian puolesta. Muutaman ihmisen alulle paneman Elokapinan alkuvaiheet ovat todella kiinnostavaa katsottavaa. Rebellion olisi voinut taustoittaa hieman enemmän liikettä edeltävää aikaa, vaikka leffa olisikin ehkä venähtänyt turhan pitkäksi. Tällaisenakin dokumentti saattaa saada liikkeeseen negatiivisesti suhtautuvan pohtimaan mielipiteitään uusiksi.
5. Ascension (Ohjaaja: Jessica Kingdon)
Ascension on hämmentävän komea ja jopa hypnoottinen elokuva aiheestaan huolimatta. Parhaan dokumenttielokuvan Oscar-ehdokkuudesta kisaava teos saa katsojan parhaimmillaan jonkin sortin transsiin. Kiinalaista luokkayhteiskuntaa esittelevä ohjaaja Jessica Kingdon löytyy kauneutta kaikesta, oli se sitten puuduttava liukuhihnatyö tehtaassa tai pikkupomot haalimassa duunareita hanttihommiin.
Ascension ei näytä puhuvia päitä, vaan antaa pelkkien kuvien kertoa tarinansa. Elokuvan jokaisella ihmisellä on oma työhön liittyvä unelmansa. Luonnollisesti vain harvan haaveet toteutuvat. Kauneudestaan huolimatta Ascension on myös pelottava, sillä miljardi elämässään ylöspäin pyrkivää kiinalaista vaikuttaa koko Maapallon tulevaisuuteen.
DocPoint-festivaalin elokuvien katsomiselle ei ole tiukkoja aikaikkunoita, vaan viikon verran kestävän festarin aikana katsoja voi valita itse milloin katsoo ostamansa teoksen.
Koko ohjelmisto löytyy DocPointin verkkosivuilta ja liput ovat myynnissä DocPointin verkkoalustalla.
KOTIMAINEN KILPASARJA:
Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja
Helena Ranta – Sodan viimeinen sana
Hockey Dreams
Kansanvalta
Kultainen maa
Lasikatto
Luomakunnan vartijat
Surunkesyttäjät
KANSAINVÄLINEN KILPASARJA:
All About My Sisters
Les Enfants Terribles
Faya Dayi
Life of Ivanna
The Mushroom Speaks
A Night of Knowing Nothing
One Take Grace
President
Sabaya
Trenches
Where Are We Headed
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuvauutiset/docpoint-festivaali-alkoi-tanaan-katso-ainakin-tavastia-klubin-historiikki-elokuva-elokapinan-synnysta-ja-useampi-oscar-ehdokas/