Ensi viikolla ilmestyvä Fuser on Harmonixin uusi rytmipeli, joka tuo luovuuden uudella tavalla osaksi musiikkipelejä. Pääsimme näkemään ennakkoon, miten monipuolinen DJ-peli käytännössä toimii.
Rock Band ja Guitar Hero -pelit olivat suuria hittipelejä 2010-luvun vaihteen molemmin puolin. Muutaman vuoden villityksen jälkeen huuma kuitenkin haihtui, ja sinänsä pätevällä Rock Band 4:llä (2015) on ollut vaikeuksia säilyttää suosionsa.
Musiikkipeleihin erikoistunut Harmonix-studio onkin viettänyt pitkään hiljaiseloa, mutta nyt se on tekemässä paluuta erittäin lupaavalla pelillä. Uutukainen kantaa nimeä Fuser, ja se ilmestyy ensi viikolla useille alustoille.
Fuser ottaa etäisyyttä Harmonixin edellisistä peleistä monellakin saralla. Ensinnäkin, Fuseria pelataan kunkin alustan omilla ohjaimilla, eli tällä kertaa ei vaadita kalliiden ja hankalien lisälaitteiden hankintaa. Toiseksikin, pelissä on kyse DJ-kulttuurista, ja musiikillinen paletti on kaikkiaan huomattavasti laajempi kuin rock-vetoisissa edeltäjissään.
Fuserin idea lähti Harmonixin kehittäjien mukaan kysymyksestä, kuinka musiikillisen luovuuden saisi tuotua osaksi musiikkipelejä. Rock Bandissa ja Guitar Herossa käytännössä suoritettiin ennalta määrättyjä painikesarjoja, ja pelaajan omalle ilmaisulle ei jäänyt juurikaan sijaa. Fuser on tässä suhteessa aivan toista maata.
Fuserissa miksataan livenä kappaleita toisiinsa, aivan kuten tosimaailman DJ:t tekevät keikoillaan. Käytössä on neljä kanavaa, joille voi poimia pelin laajan biisikirjaston joukosta kunkin kappaleen eri raitoja: siis esimerkiksi laulut Rage Against the Machinelta, beatin Billie Eilishilta ja bassokuvion The Killersiltä. Näitä raitoja voi vaihdella vapaasti, asettaa jonoon, muokata efekteillä ja jopa säätää sävellajia suvereenisti.
Ajatus on yksinkertaisuudessaan kutkuttava, mutta simppelistä pelistä ei ole kysymys, ja pelitilanne näyttäisi muuttuvan nopeasti hyvin hektiseksi. Fuserissa nimittäin edetään vapaasti miksaillen, mutta samalla on tarkoitus ansaita yleisön suosio vastaamalla annettuihin haasteisiin. Nämä tulevat lennosta kappaleen aikana, ja ne saattavat vaihdella tietyn aikakauden ja genren soittamisesta hyvin selkeisiin toivebiiseihin. Kaikki pitää saada nivoutumaan kivasti yhteen, jotta setistä saa ansaittua täydet viisi tähteä.
Eli siinä missä Harmonixin aiemmat musiikkipelit vaativat täydellistä suoritusta yhdellä oikealla tavalla, tarjoaa Fuser valtavasti vapautta etenemisessä. Biisivalikoima metallista rapiin ja 1970-luvulta nykypäivään on huikean laaja, vaikka kaikki kääntyykin tanssittavaan muotoon.
Ja ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, pelaaja voi jopa eristää tiettyjä soundeja kappaleista, muokata ne mieleisekseen ja tehdä omia looppeja, jotka voi sitten tallentaa. Näin on käytännössä mahdollista rakentaa kokonaan omaa musiikkiaan, josta ei enää millään ilveellä tunnista alkuperäisiä artisteja.
Fuser on kuitenkin myös peli, eikä mikään musiikkisofta, ja siinä riittää paljon pelattavaa. Tarjolla on ensinnäkin uramoodi, joka tarjoaa Harmonixin mukaan vähintään 5-6 tunnin verran pelattavaa – tosin valtaosa testaajista on viettänyt sen parissa moninkertaisesti enemmän aikaa suorittaessa kaikkia haasteita. Lisäksi tarjolla on täysin avoin Freestyle-moodi, sekä kaksi moninpelimuotoa, jossa pääsee joko miksailemaan tai kilpailemaan toisen pelaajan kanssa.
Myös pelin sosiaalisiin elementteihin on panostettu. Fuserista löytyy omat tapansa seurata muita pelaajia ja julkaista kaikkien nähtäväksi omia miksauksia. Muiden miksauksista voi myös poimia ja tallentaa looppeja omaan käyttöön, ja omat miksaukset voi helposti myös tallentaa pelin ulkopuolelle ja julkaista somessa koko kansan ihmeteltäväksi. Lisäksi pelihahmojen ja show-efektien muokkaukseen löytyy tolkuton määrä sisältöä.
Harmonixin tarjoaman esittelyn ja live-demon perusteella kaikki Fuserissa tuntuu erittäin lupaavalta. Käyttöliittymä näyttää hyvin intuitiiviselta ja varmaa on, että taitojen kehittyessä pelissä voi rakennella todella hauskoja ja kekseliäitä miksauksia.
Lisäksi Harmonixilla on suunnitelmissa tukea Fuseria pitkällä tähtäimellä myös lisäsisällöllä, kunhan vain suosiota riittää. Tämä oli Rock Bandien perusteella odotettavissakin, ja kehittäjät myös vihjasivat, että Fuserille olisi mahdollista julkaista paljon muutakin DLC-sisältöä kuin vain uusia biisejä. Itselleni tulevat mieleen esimerkiksi erilaiset efektit.
Myönnän olevani myös Rock Band -pelien suuri ystävä, mutta Fuser näyttäisi lupaavalta jopa ilman erityistä intoa rytmipeleihin. Tapa jolla peli näyttäisi edellyttävän ja ruokkivan pelaajien luovuutta on äärimmäisen kiehtova, ja se sai ainakin itseni odottamaan Fuseria innolla – siitäkin huolimatta että valtavirran EDM-musiikki ei nappaa tippaakaan.
Fuser ilmestyy tiistaina 10. marraskuuta PC:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Nintendo Switchille. Harmonix myös vahvisti, että peli toimii heti kättelyssä myös PlayStation 5:llä ja Xbox Series -konsoleilla, vaikka sitä ei ole erityisesti niille optimoitu. Tosin kehittäjät myös lisäsivät, että uuden sukupolven alustoilla esimerkiksi latausajat ovat silti paremmat.
Alta näet täyden DJ-setin verran pelikuvaa Fuserista.
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/esittely-mika-ihmeen-fuser-rock-bandin-tekijat-herattavat-musiikkipelit-henkiin-ilman-turhia-lisaohjaimia/