Steamin oudoimmat pelit – Osa 1/5: StDwtDoBAINtBTIaPTLINR tarjoaa yhden historian psykedeelisimmistä kokemuksista

Steamin oudoimmat -juttusarjassa Muropaketti tutustuu Steamin tarjonnan pöhköimmiltä kuulostaviin peleihin. Ensimmäisenä testiin pääsi jo nimensäkin puolesta kutkuttava Sometimes to Deal with the Difficulty of Being Alive, I Need to Believe There Is a Possibility That Life Is Not Real.

Lähtökohtaisesti pelien toivoisi aina olevan mahdollisimman hyviä. Joskus AAA-luokan seikkailut voivat kuitenkin alkaa puuduttamaan, ja joskus käy niin, että pelit ovat niin järkyttävän huonoja tai outoja että se riittää tekemään niistä hyviä.

Tai sitten ei.

Sometimes to Deal with the Difficulty of Being Alive, I Need to Believe There Is a Possibility That Life Is Not Real – tai kauniisti lyhennettynä StDwtDoBAINtBTIaPTLINR – on jo nimensä puolesta varsinainen kummajainen. Nimen ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä todellisuudessa peli on vielä paljon titteliäänkin oudompi.

Oikeastaan kyse ei ole edes varsinaisesta pelistä. Sen sijaan StDwtDoBAINtBTIaPTLINR on elokuvaohjaaja Jeremy Couillardin taideteos, jonka tarkoituksena on esitellä millaisten tunteiden ja maailman esittämiseen ohjelmistoja ja pelejä voi käyttää. Ja totta vie, Couillard on luonut StDwtDoBAINtBTIaPTLINR:ssä yhden pelihistorian psykedeelisimmistä kokemuksista.

Couillardin teoksessa ei voi voittaa tai hävitä eikä siinä ole varsinaista alkua tai loppua. Sen sijaan ideana on seikkailla oudossa maailmassa ja katsoa mitä sen asukit tekevät – peli nimittäin pelaa parhaimmillaan itse itseään. StDwtDoBAINtBTIaPTLINR:in seuraaminen on eittämättä hämmentävä ja häiritsevä kokemus. On vaikea kuvitella, että StDwtDoBAINtBTIaPTLINR:ssa kaltaisen mestariteoksen luomiseen on pystynyt ilman mieltä avartavia, mahdollisesti laittomia kemikaaleja.

Graafisesti StDwtDoBAINtBTIaPTLINR on yllättävän vaikuttava ja vastaan mönkivät otukset ovat, sanotaanko, persoonallisia. Mukana on laaja valikoima mitä erikoisimpia minipelejä, mutta mitään huikeita pelimekaanisia oivalluksia ei kannata odottaa. Sen sijaan suurinta viihdettä on mielen pitäminen avarana ja uusien näkyjen kohtaaminen, samalla kun pelimaailma tykittää verkkokarvoille jatkuvasti sekavampia näkyjä. StDwtDoBAINtBTIaPTLINR voi olla yhtä hyvin kuvaus painajaisesta tai paratiisista, mutta sen sanoman oivaltaminen vaatinee enemmän ymmärrystä kuin mihin allekirjoittaneen aivokapasiteetti riittää.

Kun ei tiedä, löytyykö seuraavan nurkan takaa vastaan juokseva älyllinen pala pizzaa, olio hakkaamassa lekalla toista oliota vai keskellä järveä kitaraa soittava humanoidi, pysyy jännitys mukana jokaisessa hetkessä. Ehdottomasti viiden ufotähden arvoinen suoritus.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/steamin-oudoimmat-pelit-osa-1-5-stdwtdobaintbtiaptlinr-tarjoaa-yhden-historian-psykedeelisimmista-kokemuksista/

Aiheeseen liittyvät artikkelit