Pääosin pelkkään toimintaan keskittävä uusi Ghost in the Shell on raivostuttavan huono tietokoneanimaatio.
Vaikka asia tuleekin selville jo nimestä, niin jostain syystä Netflix ei ole promonnut uutta Ghost in the Shell: SAC_2045 -sarjaansa Ghost In The Shell: Stand Alone Complex -animesarjan jatkona. Ideana on ilmeisesti houkutella Ghost in the Shellin vain vuoden 1995 klassikkoleffasta tai Scarlett Johanssonin vuoden 2017 kammottavasta näytelmäelokuvasta tuntevat tapittamaan tv-ruutua.
Kovimmille GitS-faneille asiaa ei tarvitse sen enempää selitellä. Itse olin melko pihalla uuden sarjan ensimmäisen jakson aikana, johon luulin olevan kaksi syytä. Vuosien 2002-2005 välillä pyörinyttä Stand Alone Complex -sarjaa tuli kyllä aikoinaan tuijotettua, mutta sen juonikuviot eivät olleet enää kovin hyvin muistissa. Toinen ja todellinen syy on kuitenkin se, että SAC_2045 eroaa visuaaliselta tyyliltään ja sisällöltään täysin kaikista muista Ghost in the Shell -tuotoksista.
Rohkea uudistuminen on aina hatunnoston arvoinen asia, mutta se ei automaattisesti tarkoita, että tarjolla olisi mitään omaperäistä tai rajoja rikkovaa. Ghost in the Shell: SAC_2045 näyttää aivan kammottavalta ja lainaa ideansa paremmiltaan. Stand Alone Complexin käsikirjoittaja-ohjaaja Kenji Kamiyama on mukana tälläkin kertaa, kuten myös Production I.G. – animestudio. Tutuista nimistä ei kuitenkaan ole paljon apua, sillä Ghost in the Shell on tehty nyt kokonaan tietokoneanimaationa, joka näyttää niin huonolta, ettei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
Stand Alone Complex käytti CGI:ta vain perinteisen animaation mausteena, ollen vuosituhannen alussa tehdyksi sarjaksi todella tyylikäs. SAC_2045 on sen vastakohta, täysin hengetön digiluomus, joka tulee mieleen ainakin yli kymmenen vuotta vanhan huonon videopelin välianimaatiot. Sarjan kliiniset muovimannekiinit eivät onnistu välittämään minkään sortin tunteita puhuessaan suu väärään tahtiin liikkuen. Hahmot ja ympäröivä maailma näyttävät siltä kuin ne eivät olisi lähelläkään valmiita.
Kaiken lisäksi sarjan pääpaino on toiminnassa, josta ei varsinkaan pimeämmissä kohtauksissa tahdo saada mitään selvää. Loppupuolella mukaan tulee asioiden syvällisempääkin käsittelyä, mutta sarja on silti täysi katastrofi. Tästä voi ilmeisesti syyttää 3DG-animaatiosta vastaavaa Sola Digital Arts -lafkaa ja toisena ohjaajana toimivaa Shinji Aramakia.
Sarjan alussa teksti kertoo Simultaneous Global Default -nimisen katastrofin tehneen maailman kaikista valuutoista täysin arvottomia, jonka johdosta supervallat ovat sodassa keskenään, tarkoituksenaan kiihdyttää kansantaloutta. Major Kusanagi, Batou ja suurin osa entisen Section 9 -jäsenistä toimii nyt palkkasotilaina Yhdysvalloissa. Juonikuvio palaa silti melko pian tutuille urille, mutta sillä ei oikeastaan ole yhtään mitään merkitystä. Sarja on geneerisyydessään niin käsittämättömän tylsä, etten ymmärrä miten tekijät edes kehtaavat kutsua tätä Ghost in the Shelliksi. Lukemattomien tieteistarinoiden esikuva on nyt itse vanhentuneelta tuntuva pastissi.
Sarja ei onnistu saamaan katsojaa välittämään mistään – ei juonestaan, hahmoistaan tai edes siitä minkä takia he ylipäätään taistelevat. Mitään oikeasti kiinnostavaa ei edes näytetä, vaan kaikki kerrotaan unettavan dialogin kautta. Maailman muuttaneesta katastrofista olisi kiva nähdä edes vilaus, sillä jollain ilveellä se on onnistunut muuttamaan tulevaisuuden cyberpunk-maailman melkein kuin meidän tylsäksi todellisuudeksemme.
Turhanpäiväisiä toimintakohtauksia kyllä riittää, mäiskettä joka ei kuljeta juonta mihinkään. Aiemmin actionilla oli tarkoituksensa, mutta nyt räiskitään vain räiskimisen vuoksi. Aikuiskatsojille suunnattu ja ajatuksia herättävä Ghost in the Shell on muuttunut yläasteikäisille tarkoitetuksi moskaksi.
Puolivälin jälkeen pohditaan jonkin verran nykyhetken eriarvoisuutta, yksilönvapautta ja kontrollia, mutta vailla ainuttakaan omaperäistä ideaa. George Orwell käsitteli samoja aiheita jo vuonna 1949 ilmestyneessä 1984-dystopiaklassikossaan. Juoni lähtee loppua kohden vähän kiinnostavampaan suuntaan, mutta sinne asti pääsy on melkoisen taistelun takana. Moista ei ehkä kannata edes yrittää, ellet ole todella intohimoinen fani. Esiteltyään edes muutaman lupaavan idean kausi päättyy cliffhangeriin. Lisää on luvassa, mutta tämän turauksen jälkeen jatko ei voisi vähempää kiinnostaa.
Netflix onnistuu jälleen yllättämään laskemalla rimaansa vielä alemmas. Sen Ghost in the Shell -versio on jopa muutaman vuoden takaista näytelmäelokuvaa huonompi.
Ghost in the Shell: SAC_2045:n ensimmäisen kauden kaikki 12 jaksoa ovat nyt katsottavissa Netflixissä.
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-netflixin-ghost-in-the-shell-sac_2045-sarja-on-hirvittava-pettymys/