Battle royale -pelejä on nykyään kolmetoista tusinassa. Vaikka vauhdikas ja nopeatempoinen Hyper Scape tuokin tuttuun genreen oman sävynsä, ei se silti erotu massasta tarpeeksi.
Julkaisupäivä: 11.8.2020
Studio: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: online-moninpeli
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 8 tuntia
Fortniten ja PlayerUnknown’s Battlegroundsin lisäksi markkinoilla olevia battle royale -pelejä ovat muun muassa Call of Duty: Warzone ja Apex Legends. Joukkoa ovat lisäksi täydentäneet viime vuosina H1Z1:n ja Realm Royalen kaltaiset pelit, jotka ovat olleet hetken aikaa suosittuja, mutta jotka ovat sittemmin hiipuneet unholaan. Ei siis ihme, että battle royale -genre alkaa tuntua jo aika nähdyltä.
Se ei silti estänyt Ubisoftia lanseeraamasta kesällä uutta ilmaispelattavaa Hyper Scapea, jossa on mukana hieman uutta ja paljon vanhaa. Battle royalea pääsee pelaamaan yksin, yhdessä kavereiden kanssa tai pelitilassa, jossa kaikki pelaajat jaetaan neljään eri joukkueeseen.
Hyper Scape on sci-fi-teemainen räiskintä futuristisessa VR-maailmassa. Pelimaailman teemassa on uutuudenviehätystä, mutta ikävä kyllä se näyttää graafisesti melko laimealta ja harmaalta. Myöskään hahmojen tai aseiden mallit eivät ole kovinkaan omaperäisiä tai upeita, vaan melkoisen geneerisiä. Tokikaan grafiikat tai tyyli eivät ole battle royale -pelien ominaisuuksista tärkeimpiä, vaan paino on aina pelimekaniikoissa ja itse räiskinnässä.
Hyper Scapessa pitkien välimatkojen sijaan pelialue on varsin kompakti ja se painottaa vertikaalista etenemistä. Pelihahmot voivat tuplahyppiä kerrostalojen ja pilvenpiirtäjien kerrosten välillä, jonka lisäksi maasta löytyvät hyppyrit ja pelihahmojen kyvyt mahdollistavat nopean liikkumisen ylös- ja alaspäin.
Hyper Scape on muutenkin nopeatempoisempi kuin monet muut battle royale -pelit. Erät ovat lyhyitä ja vastustajia pääsee kohtaamaan melko usein. Pelihahmojen liikenopeus on korkea ja hyvänä puolena peli tuntuu rohkaisevan ympäri karttaa liikkumiseen sen sijaan, että pelaajien kannattaisi laittaa leiri pystyyn johonkin kartan peränurkkaan.
Kuten tavallista, kuuluu Hyper Scapeen olennaisena osana aseiden kerääminen kartalta. Mukaan voi napata kerralla kaksi erilaista pyssyä. Jos samanlaisia aseita löytää useampia, voi käytössä olevaa asetta päivittää paremmaksi. Aseiden valikoima on kohtalainen, mutta monet aseista tuntuvat melkoisen tuhnuilta. Siksi lopulta käyttössä ovat yleensä ne samat tehokkaimmat aseet, samalla kun esimerkiksi heikkotehoisille pistooleille tulee harvemmin käyttöä.
Aseiden tukena ovat erilaiset ”hackit” eli erikoiskyvyt. Niiden avulla pelaaja voi esimerkiksi hypätä korkealle ilmaan, muuttua näkymättömäksi, rakentaa ympärilleen suojaavan muurin tai paljastaa lähettyvillä olevat viholliset. Erikoiskyvyt ovat ihan hauskoja, joskaan nekään eivät ole kovin omaperäisiä.
Hyper Scape ottaa pientä pesäeroa muihin genren edustajiin myös siinä mielessä, ettei mukana ole tavanomaista pienenevää rinkiä, joka ajaisi pelaajat erän loppua kohden yhteen. Sen sijaan VR-maailma tuhoutuu vähitellen pelaajien ympäriltä, sektori kerrallaan. Lopputulos on sama, mutta sentään pelialueen pienenemiseen on keksitty jokin uusi kikka.
Toisena pienenä lisäjippona pelin katsojat pääsevät vaikuttamaan siihen millaisia erikoistapahtumia, kuten tavallista pienempi painovoima, kentällä nähdään. Idea on ihan kiva, mutta en kyllä ainakaan itse jaksaisi silti katsoa muiden räiskintää.
Kokonaisuudessaan Hyper Scape on monilta osin varsin pätevä ja hauska battle royale -räiskintä. Ongelma on lähinnä se, että peli ei keksi oikeastaan mitään uutta tai hienoa. Siksi se tuntuu melkoisen nähdyltä jo alusta alkaen. Lisäksi peliä vaivaa se, ettei sen räiskintä tunnu yhtä hauskalta kuin monissa kilpailevissa genren edustajissa. Hyper Scape olisi voinut ottaa enemmän riskejä, samaan tapaan kuin vaikkapa Fall Guys: The Ultimate Knockout, joka on oikeasti omaperäinen ja hauska battle royale -konseptia uudistava peli.
Jos Hyper Scape olisi ilmestynyt vaikkapa kaksi vuotta sitten, voisi se olla hyvinkin kiinnostava pelijulkaisu. Nykyisessä battle royale -ähkyssä se ei vain enää oikein maistu.
HYPER SCAPE
”Hyper Scape on sinällään pätevä ja nopeatempoinen battle royale -peli, mutta koko genre ei vain oikein jaksa enää maistua.”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/arvostelu-ubisoftin-uutuus-hyper-scape-on-kylla-ihan-pateva-peli-mutta-battle-royale-ahkyssa-siita-on-vaikea-enaa-innostua/