Arvostelu: The Gunk on juuri sopivan rento seikkailupeli joululomalle

The Gunk on veikeä seikkailupeli, jossa puhdistetaan mustan mönjän valtaan joutunutta planeettaa. Paljon haastetta se ei tarjoa, mutta kokoonsa nähden sentään uskomattoman kauniin pelimaailman.


The GunkJulkaisupäivä: 16.12.2021
Studio: Image & Form
Julkaisija: Thunderful Publishing
Saatavilla: PC, Xbox One & Xbox Series X/S (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: 4,5 tuntia


Gunk on englantia ja tarkoittaa jotakin tahmeaa. Sanakirjassa sen kuvaillaan olevan epämiellyttävän sotkuista ainetta – ei siis mikään ilmiselvästi myyvä nimi värikkäälle seikkailupelille.

The Gunk on kertomus kahdesta avaruustutkijasta, jotka yrittävät lyödä rahoiksi ja saada kovia kokeneen avaruusaluksensa korjattua. Näissä merkeissä kumppanukset Rani ja Beck laskeutuvat tutkimattomalle planeetalle, jonka vehreä luonto on joutumassa lopullisesti mustan möhjän valtaan. Ranin ei auta muuta kuin ryhtyä puhdistamaan maailmaa ja selvittämään, mikä epämääräistä saastaa levittää.

The Gunk on perusteiltaan hyvin yksinkertainen kolmannen persoonan seikkailu. Se yhdistelee simppeliä pulmanratkontaa ja tasohyppelyä helposti lähestyttävällä tavalla. Vaikeusaste on hyvin matala, joten peli sopii nuorillekin pelaajille tai rennoksi joulupyhien ajanvietteeksi.

Lineaarista peliä on hieman laajennettu resurssien keräilyllä ja Ranin voimahansikkaan kehittämisellä. Alue kerrallaan avautuvaa pelimaailmaakin pääsee tutkimaan vapaasti fast travel -järjestelmän avulla, mutta tähän ei oikeastaan ole tarvetta. Osa resursseilla lunastettavista ominaisuuksista tuntuu myös aika turhilta.

Omailmeisistä SteamWorld-peleistä tunnettu Image & Form -studio on siis yksinkertaistanut tyyliään siirtyessään kolmiulotteisiin peleihin. The Gunkissa ei ole samaa alati laajenevan metroidvanian henkeä kuin SteamWorld Dig 2:ssa (2017).

Kokeneelle pelaajalle The Gunk on vähän turhankin yksinkertainen ja tutunoloinen indieseikkailu, mutta sillä on muutama ässä hihassaan.

The Gunk on ainakin huomattava kaunis peli. Sen maailma on kokoluokkaansa nähden erittäin kaunis ja vaikuttava, kulkipa pelaaja sitten vehreissä maisemissa tai mustan mönjän autioittamalla tasangolla. Myönnettävästi päähenkilöiden hahmomallit ja niiden animaatio eivät ole samalla tasolla muun pelin kanssa, mutta tämä ei häiritse kuin korkeintaan hetkittäin välivideoissa.

Lisäksi käsikirjoitukseen on pistetty energiaa enemmän kuin monissa muissa peleissä, ja Ranin ja Beckin dialogi tuo elämää muuten suoraviivaiseen juoksenteluun.

Ja onhan ”gunkin” imurointi pelimaailmasta jotain muuta kuin ainainen ammuskelu. Siinä on jotain perustavanlaatuisen tyydyttävää, kun saa suuren pelialueen puhdistettua leijailevista mönjäpilvistä.

Loppujen lopuksi The Gunkin suurin ongelma on, että useimmat sen ideat on nähty jo moneen kertaan. Toisaalta tämä ei varmasti moniakaan pelaajia häiritse, ja pelin vaatimattoman 4-5 tunnin seikkailun jaksaa kyllä hyvin pelata loppuun, vaikka kaikki tuntuukin turhan tutulta. Loppujen lopuksi kyseessä on kelpo peli, joka saa myös odottamaan mielenkiinnolla mitä Image & Form seuraavaksi saa aikaan.

THE GUNK

Arvosana: 3,5/5

”The Gunk ei ole mikään maailman omaperäisin seikkailu, mutta vieraan maailman pelastaminen jaksaa silti viihdyttää.”

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/arvostelu-the-gunk-on-juuri-sopivan-rento-seikkailupeli-joululomalle/

Aiheeseen liittyvät artikkelit