NHL 22 tarjoaa tänäkin vuonna sinällään onnistunutta virtuaalijääkiekkoa. Edelliseen vuosipainokseen verrattuna uudistukset jäävät kuitenkin tavallistakin pienemmän oloisiksi.
Julkaisupäivä: 15.10.2021
Studio: EA
Julkaisija: EA
Saatavilla: PS4 & 5 (testattu), Xbox One & Xbox Series X/S
Pelaajia: 1-5
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: noin 10 tuntia
NHL 22:n suurimpana uutuutena pelisarjaan on lisätty huipputähtien erikoiskykyjä, eli niin sanottuja X-Factoreita. Virtuaalikaukaloiden taitavimmille taitureille jaettavat kyvyt voivat tehdä esimerkiksi laukauksista hetkellisesti tarkempia tai voimakkaampia. Kyvyt voivat myös nostaa vaikkapa luistelunopeutta, tehdä taklauksista kovempia tai syötöistä tarkempia.
X-Factoreiden käyttöä yhden ottelun aikana on rajoitettu, joten Alexander Ovechkinin tai Sidney Crosbyn kaltaiset pelaajat eivät voi hallita kykyjensä avulla kaukaloa loputtomasti. X-Factoreita on kuitenkin muutenkin hieman hankala huomata pelaamisen keskellä, sillä niiden tuomat bonukset tuntuvat melko miedoilta.
Mikäli selostajat eivät puhuisi jatkuvasti X-Factoreista ja niiden käyttäminen ei johtaisi ruudulla vilkkuviin visuaalisiin efekteihin, ei hetkellisesti korotettuja kiekkoilutaitoja välttämättä edes huomaisi. Toisaalta on hyvä, ettei X-Factoreista ole tullut koko peliä hallitsevaa elementtiä. Toisaalta kyse on NHL 22 -pelin suurimmasta lisäyksestä, ja kun X-Factoreiden rooli jää lopulta melko pieneksi, jää koko vuosipäivitys hieman vaisuksi.
X-Factoreista on onneksi enemmän iloa NHL 22:n arcademaisessa World of CHEL -hupimuodossa ja sen alla toimivissa pelitiloissa, joissa pelaajien välistä tasapainoa on uskallettu järkyttää hieman enemmän.
Uusimman version myötä NHL 22 on siirtynyt käyttämään Frostbite-pelimoottoria. Visuaalisesti NHL 22 näyttää hieman edeltäjäänsä paremmalta, mutta mitään huikeaa uuden konsolisukupolven grafiikkaelämystä peli ei pidä sisällään, ei vaikka sitä pelaisi PlayStation 5:llä.
Jäälle on lisätty paljon uusia visuaalisia elementtejä, jotka hyökkäävät päälle erityisesti pelikatkojen aikana, kuten aloitukseen ryhmittäydyttyessä. Harmillisesti ne vievät keskittymistä pois itse pelaamisesta ja ovat melko häiritseviä.
Yleisen pelituntuman puolesta parannuksissa on menty pääsääntöisesti oikeaan suuntaan, mutta muutokset tuntuvat jälleen pieniltä.
Yleisesti NHL 22 tuntuu hieman edeltäjäänsä hidastempoisemmalta. Syöttelyä ja kiekon käsittelyä on parannettu ripauksen realistisempaan suuntaan. Puolustuksessa mailalla tökkääminen (poke check) tuntuu jopa aiempaa helpommalta, eikä jäähyboksin ovi käy yhtä tiheästi.
Kokonaisuudessaan NHL 22 -pelille on vaikea antaa kuvaavaa arvosanaa. Mikäli haluaa pelata kohtuullisen realistista virtuaalijääkiekkoa, ei NHL:n ohella ole tarjolla oikeastaan yhtäkään vaihtoehtoista pelisarjaa.
NHL 22 tarjoaa muutenkin edelleen pääsääntöisesti loistavaa jääkiekkoilua, joka viihdyttää varmasti. Toisaalta aiempien vuosien päivitypaketteihin verrattuna NHL 22 tuntuu välivuoden tuotokselta.
NHL-sarjan innokkaimmat fanit joutuvat käytännössä väkisin vuosi toisensa jälkeen siirtymään uuden vuosipainoksen pariin muun moninpelaavan pelaajamassan mukana, riippumatta siitä ovatko uuden version uudistukset hyviä vai huonoja. Kasuaalipelaajilla vuosipainoksen jättäminen väliin on kuitenkin huomattavasti perustellumpaa.
Viikonloppupelaajan näkökulmasta täyden hinnan maksaminen NHL 22:sta tuntuu nimittäin huonolta diililtä. X-Factoreiden lisäksi NHL 22 ei juurikaan uudista pelisarjaa kovin merkittävällä tavalla, eivätkä edes X-Factorit ole loppupeleissä kovin suuri muutos. Mikäli pelikokoelmasta löytyy jo valmiiksi NHL 21, onnistuvat saman sohvan viikonloppumatsit vanhalla versiolla aivan yhtä hyvin kuin uudellakin.
NHL 22
”Virtuaalikaukaloiden tähtien taitoja korostavat X-Factorit eivät yksin riitä kannattelemaan NHL 22:ta”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/peliuutiset/arvostelu-nhl-22-panostaa-huipputahtien-erikoiskykyihin-mutta-uudistukset-jaavat-harmillisen-laimeiksi/