Netflix-dokumentti Have a Good Trip päästää ääneen LSD-kokemuksiaan kertovat julkisuuden hahmot Carrie Fisheristä Stingiin ja Ben Stilleriin.
Muropaketti testaa porttiteoriaa ja siirtyy kannabiksesta suoraan koviin aineisiin. Cooked with Cannabis -sarjan jälkeen Netflixissä kun on julkaistu LSD:n vaikutuksista kertova, viihteellinen dokumenttielokuva Hyvä trippi – Psykedeelisiä seikkailuja.
Mitään vakavaa huumevalistusta Donick Caryn ohjaama dokumentti ei tarjoa. Päinvastoin. Have a Good Trip kurkistaa viihteen voimin psykedeelisten huumeiden kuten LSD:n, psilosiinin ja meskaliinin maailmaan. Elokuvassa nähdään julkisuuden hahmoja, jotka kertovat avoimesti omista huumekokemuksistaan – niistä hyvistä mutta myös huonoista.
Näitä kertomuksia elokuvassa kuvitetaan joko animaatioiden tai näyteltyjen kohtausten avulla. Näytellyt kohtaukset ovat yleensä komediallisia, kuuluisien näyttelijöiden kasvojen voimalla toimivia ja kotivideotyyliin kuvattuja.
Haastatteluja rytmittävät tohtorin takkiin pukeutuneen ja liitutaulun vieressä häröilevän Nick Offermanin välispiikit, joissa ei ole mitään selkeää punaista lankaa. Toisaalla Adam Scott tarjoilee humoristisia Bad Trip -opetusvideoita, joissa kerrotaan kuinka huumeet saavat käyttäjänsä hyppäämään ikkunasta.
Varsinainen tietoisku tulee vasta dokumentin lopussa, missä kerrotaan LSD-tutkimuksen alkaneen osassa Yhdysvaltoja uudestaan aineen oltua kielletty 60-luvun lopusta lähtien. Osa tutkijoista vannoo nimittäin psykedeelien lääketieteellisiin vaikutuksiin muun muassa psyykkisten häiriöiden ja riippuvuuksien hoitokeinona.
Viihteellisen dokumentin mielenkiintoisin anti ovat tuttujen julkisuuden henkilöiden henkilökohtaiset kertomukset. Yksi elokuvan keskeisimpiä kertojia on muusikko Sting, jonka suhtautuminen psykedeeleihin avautuu mutkattoman maanläheisenä, mutta näistäkin tarinoista löytyy sellaisia, jotka saavat katsojan kulmakarvat kohoamaan.
Star Wars -faneille läheiset kokemukset kuuluvat tietenkin aina niin hurmaavalle supliikkinaiselle, Carrie Fisherille. Rakastetun näyttelijän kuolema vuonna 2016 antaa näille tarinoille surumielisen sävyn, mutta Fisherin tapa kertoa muistojaan saa väkisinkin hymyilemään.
Toinen jo edesmennyt esiintyjä dokumentissa on julkkiskokki Anthony Bourdain, joka teki itsemurhan kaksi vuotta sitten. Muita tuttuja kasvoja huumekokemuksineen edustavat muun muassa näyttelijät Ben Stiller, Rosie Perez, Rob Corddry ja Sarah Silverman. Sanasensa pääsee sanomaan myös kuuluisan, 60-luvulla Harvardissa LSD-tutkimuksiaan tehneen psykologi Timothy Learyn poika.
Make a Good Trip on kevyt viihdedokumentti, joka ei mitään syvällisempää sanomaa tarjoa. Akateemisia asiantuntijoita mukana ei nähdä yhtä pienessä roolissa nähtävää tutkijaa enempää. Käytännössä elokuva on vain kertomuksista koostuva kokoelma erilaisia huumekokemuksia.
Psykedeeleihin elokuva suhtautuu kevyen positiivisesti kuitenkaan nostamatta niitä jalustalle. Varoittelu jätetään pelkästään huonoista tripeistä kerrottujen tarinoiden varaan ja vastuu elokuvan herättämistä mielipiteistä jätetään katsojalle itselleen.
Elokuvan animaatio-osuuksissa nähdään runsaasti psykedeelisiä värejä ja kuvioita, mitkä saattavat tuntua epämiellyttäviltä esimerkiksi migreenistä kärsivien katsojien mielestä.
Hyvä trippi – Psykedeelisiä seikkailuja julkaistaan Netflixissä 11. toukokuuta.
HYVÄ TRIPPI – PSYKEDEELISIÄ SEIKKAILUJA
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-have-a-good-trip-hyva-trippi/