Westworldin uudella kaudella on aiempaa vähemmän täysin päättömiä juonenkäänteitä, mysteerejä ja yllätyksiä.
HBO:n Westworld-scifi-sarja levisi käsiin kakkoskauden loppupuolella. Toinen tuotantokausi vaikutti viiden ensimmäisen jakson perusteella edelleen oikein toimivalta tieteistarinalta ja keräsi pari vuotta sitten Muropaketin arviossa kehut. Kakkoskausi meni kuitenkin lopussa niin itsetarkoituksellisen sekavaksi, ettei sen katsominen ollut enää mukavan haastavaa, vaan lähinnä ärsyttävää.
Siihen verrattuna viime maanantaina alkanut kolmas tuotantokausi on positiivinen yllätys, ainakin neljän jakson perusteella. Monet vanhoista ongelmista vaivaavat sarjaa edelleen, mutta vähemmän kuin aiemmin.
Sarjan pääpäsmäreinä toimivilla Jonathan Nolanilla ja Lisa Joylla on ollut käytössään massiivinen budjetti ja hurja määrä a-luokan näyttelijöitä. Silti Westworld on ollut lähinnä umpipöljää yllätyskäännettä yksi toisensa jälkeen. Meno alkoi muistuttaa yhä enemmän Lostia loputtomine kysymyksineen ja mysteereineen.
Tekijät olisivat voineet panostaa paljon enemmän hahmoihin, itse tarinaan ja sarjan kantaviin ideoihin vapaasta tahdosta ja ihmisyydestä. Kakkoskausi keskittyi kuitenkin lähinnä olemaan nokkelampi kuin netissä juonenkäänteitä analysoivat ja ennalta-arvaavat fanit.
Trailerit ovat yrittäneet myydä Westworldin kolmannen kauden jonkin sortin reboottina, paljastaen sen tapahtuvan suurelta osin oikeassa maailmassa ja mukaan tulevan uusia hahmoja. Dolores (Evan Rachel Wood) ja Bernard (Jeffrey Wright) pääsivät pakoon teemapuistosta edellisen kauden lopussa. Uusina kasvoina nähdään Breaking Badista parhaiten tunnettu Aaron Paul, ranskalainen loistonäyttelijä Vincent Cassel ja esimerkiksi Sons of Anarchyssa esiintynyt Tommy Flanagan.
Ensimmäinen jakso lupaakin hyvää, sillä Paulin esittämä Caleb Nichols on sarjan historian ensimmäinen hahmo, johon katsoja voi kunnolla samaistua. Muut ihmiset ovat tätä ennen olleet järjestäin vähintään vastenmielisiä ja robottien puolesta on ollut turha pelätä, koska ne saadaan aina takaisin toimintakuntoon.
Caleb on päällisin puolin tavallinen raksaduunari – tietysti, koska häntä esittää Paul. Caleb on myös armeijaveteraani, joka vihaa maailmaa pyörittäviä algoritmeja. Kyetäkseen maksamaan vakavasti sairaan äitinsä sairaalakulut mies tekee myös hämärähommia. Yhdellä näistä keikoista hän päätyy pelastamaan Doloreksen, joka on kostoretkellä ilmeisesti koko ihmiskuntaa vastaan. Hänen ykköskohteenaan on superrikas teknokraatti (John Gallagher Jr.), jonka firma lupaa tekevänsä maailmasta paremman paikan algoritmien avulla.
Calebin suurin ongelma armeijassa oli teknologia ja se kuinka tietokoneet tekivät tärkeimmät päätökset ongelmatilanteissa ihmisten sijaan. Mies päätyy siis tietysti auttamaan Doloresia suunnitelmansa toteuttamisessa.
Neljän ensimmäisen jakson aikana sarja etenee ainakin Westworld-asteikolla melko suoraviivaisesti. Doloreksen lisäksi myös muiden tuttujen hahmojen tarinat jatkuvat, mutta niistä en viitsi kertoa sen enempää, sillä se on melko hankalaa ilman turhia spoilereita. Mainitaan vain, että Bernardin, Maeven (Thandie Newton) ja Charlotten (Tessa Thompson) kertomukset kietoutuvat Doloreksen kapinaan.
Westworld on silti edelleen Westworld, eikä uudelleenbuuttaus ole niin radikaali kuin aluksi voisi luulla. Uudesta kaudesta tuskin saa mitään irti jos aiemmat on katsomatta, vaikka mukana on uusia hahmoja joiden kertomukset eivät ainakaan aluksi liity lainkaan jo nähtyyn.
Sarjan oikeassa maailmassa tapahtuvat kohtaukset on kuvattu suurilta osin Singaporessa, joka on varsin futuristisen näköinen kaupunki jo ilman erikoistehosteita ja tuunausta. Tapahtumapaikat ovat suurelta osin uusia, mutta Westworld näyttää edelleen aivan hiton hyvältä.
Aaron Paul on periaatteessa oikea valinta Calebin rooliin, vaikka mies onkin kaikkea muuta kuin monipuolinen näyttelijä. Hänen maneerinsa ovat aina samat ja esimerkiksi naamaa hierotaan taas tuttuun tyyliin kun hahmo miettii syvällisiä tai vielä enemmän kun häntä ahdistaa. Tekijät ovat kehuneet Paulia loistavaksi sälliksi esittämään aivan tavallista jamppaa, johon katsoja samaistuu helposti jopa Westworldin futuristisessa maailmassa.
Oikeasti Paul esittää jälleen vain ja ainoastaan itseään, vain vähän Breaking Badin Jesse Pinkmamista eroavaa hahmoa. Tekijät ovat silti oikeassa – hän sopii rooliin, jos miehen olematon muuntautumiskyky ei häiritse. Näyttelijällä voisi silti olla jossain roolissaan edes vähän erilainen hiustyyli.
Neljän jakson perusteella Westworldin uusi kausi on aiempaa parempi niin rytmityksensä kuin tarinansa puolesta. Kertomus tuntuu ainakin tässä vaiheessa etenevän.
Kahdeksasta jaksosta koostuva Westworld-sarjan kolmas kausi alkoi HBO Nordicilla tämän viikon maanantaina 16. maaliskuuta. Uudet jaksot tulevat tarjolle aina maanantaisin.
Suosittelemme katsomaan ihan ensimmäiseksi tämän kertauksen:
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-hbo-nordicin-westworld-scifi-sarjan-kolmas-kausi-on-edellista-parempi/