Ubisoftin Assassin’s Creedit mobiililaitteille tuova spin-off AC Rebellion yhdistää pelisarjan Fallout Shelteriä muistuttavaan managerointiin ja XCOMeista lainattuun todennäköisyyksiin perustuvaan kamppailuun.
Julkaistu / Tekijä: Behavior Studios / Julkaisija: Ubisoft / Saatavilla: iOS & Android / Testattu: Android – Nokia 8 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: 5 tuntia
Varsinkin uusimmat Assassin’s Creed Origin ja Odyssey -pelit tunnetaan jännittävästä, varsin tarinarikkaasta ja avoimesta pelimaailmasta. Tyylikkäillä grafiikoilla varustetut Origins ja Odyssey antavat mahdollisuudet seikkailuun ja vapaat kädet hiippailuun, salamurhaamiseen tai vihollisten suoraviivaiseen kohtaamiseen.
Mobiililaitteille julkaistu AC Rebellion vie Assassin’s Creed -sarjan täysin eri suuntaan. Roolipelimäisen seikkailun sijasta AC Rebellion on paljon lähempänä Assassin’s Creed -teemaista strategia- ja managerointipeliä.
AC Rebellionissa pelaaja johtaa omaa veljeskuntaansa. Pelaajan tehtäväksi jää ylläpitää ja kehittää veljeskunnan tukikohtaa ja ohjeistaa sen jäseniä muun muassa salamurhien ja ryöstöretkien aikana.
Kaikki tehtävät alkavat tukikohdassa tapahtuvalla tehtävänjaolla, jossa tehtävään valitaan mukaan kolme veljeskunnan jäsentä. Hahmot on jaettu eri hahmoluokkiin: Shadowit liikkuvat perinteiseen Assassin’s Creed -tapaan varjoina ja laittavat vastustajat nippuun yhdellä kavalalla yllätyshyökkäyksellä, kun taas Enforcerit kamppailevat vihollisia vastaan rehdeissä yksi vastaan yksi -kamppailuissa. Spesialistit voivat puolestaan purkaa kentistä löytyviä ansoja, jotta ryhmä pääsee etenemään pelimaailmassa.
AC Rebellionin kaksiulotteisessa pelimaailmassa liikutaan huoneesta toiseen. Tarjolla voi olla useampia reittejä – toisessa pelaaja voi yrittää hiipiä ansojen täyttämän ullakon läpi, kun taas avoimessa käytävässä pelaaja joutuu kamppailemaan vartijoiden kanssa.
Pelaaja saa päättää, kuka ryhmän jäsenistä yrittää päästä huoneen läpi ensimmäisenä. Valinnalla on väliä, sillä AC Rebellionissa salamurhat ja vaikkapa ansoista selviäminen perustuu hieman XCOMeja muistuttavaan todennäköisyysjärjestelmään. Esimerkiksi Shadow voi onnistua salamurhassa vaikkapa 81 prosentin mahdollisuudella, kun taas Spesialistiltä salamurha hoituu vain 20 prosentin mahdollisuudella. Toisaalta ansan purkaminen sujuu Spesialistiltä paljon Shadowia varmemmin.
Hahmojen välinen kamppailu on hyvin simppeliä. Vuoropohjaisessa taistelussa pelaaja valitsee vain sen, millaisella hyökkäyksellä tämä haluaa lyödä vastustajaa. Hahmo voi myös käyttää jotain oman hahmoluokan erikoiskykyä vihollisen taltuttamiseen.
Onnistuneista tehtävistä palkitaan resursseilla, joilla omaa tukikohtaa voi kehittää Fallout Shelteriä muistuttavalla tavalla. Tukikohtaan rakennetut lisäykset voivat muun muassa tuoda pelaajalle lisää rahaa tai kehittää hahmoja tavallista nopeammin. Tehtävät on sidottu toisiinsa löyhällä tarinalla, joka jää kuitenkin varsin vähälle huomiolle.
Ilmaispelattava AC Rebellion sisältää runsaasti mikromaksuja, joilla omaa progressiota voi nopeuttaa huomattavasti. Pelistä voi kuitenkin nauttia varsin hyvin myös ilmaiseksi, mikäli vastaan tulevat aikarajoitukset ja niistä seuraavat odottelut eivät häiritse.
AC Rebellion onkin parhaimmillaan kelpo ajanvietettä lyhyissä, yhden tai kahden tehtävän mittaisissa paloissa. Kovin syvällistä strategista elämystä AC Rebellionilta ei ole syytä odottaa, eikä peli vaadi kovinkaan kummoista keskittymistä.
AC Rebellion kannattaa kohdata avoimin mielin. Se on hyvin kaukana PC:ltä ja konsoleita tutuista Assassin’s Creedeistä, eikä managerointipeli sovi välttämättä tiivistunnelmaista hiiviskelyä odottaville faneille. Fallout Shelterin kaltaisien pelien ystäville pallopäisillä miniatyyrifiguureilla varustettu AC Rebellion voi kuitenkin olla positiivinen yllätys.
AC Rebellion
”AC Rebellion tuo Assassin’s Creedit mobiililaitteille managerointipelin muodossa. Perinteistä Assassin’s Creediä odottavalle peli saattaa olla pettymys.”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/peliarvostelut/arvostelu-ac-rebellion/