Arvostelu: Super Mario Bros. U Deluxe on perinteinen, mutta hyvin laadukas tasoloikkapeli

Wii U:lta tuttu Super Mario Bros. U sai Nintendo Switchillä uuden elämän Deluxe-version muodossa. Vaikka peli on hyvin pitkälti sama kuin alkuperäinen versio, ovat sen mukana tulevat pienet uudistukset tervetulleita. Eniten Super Mario Bros. U Deluxe hyötyy kuitenkin Nintendo Switchin liikuteltavuudesta.


Julkaistu / Tekijä ja julkaisija: Nintendo / Saatavilla: Nintendo Switch (Wii U) / Pelaajia: 1-4 / Ikäraja: 3 / Peliä pelattu arvostelua varten: 15 tuntia


Mario on seikkaillut Nintendo Switchillä aiemmin erinomaisessa Super Mario Odysseyssa. 3D-tasohyppelyssä kierrettiin ympäri maailmaa, eikä viiden tähden pelistä jäänyt käteen oikeastaan mitään pahaa sanottavaa. Siitä huolimatta osa Mario-faneista kaipaa ennen kaikkea vieläkin perinteisempää 2D-tasoloikkaa. Heille Super Mario Bros. U Deluxe on täydellisyyttä hipova peli.

Super Mario Bros. U Deluxe ei edes yritä keksiä pyörää uudelleen. Sen sijaan se keskittyy hiomaan tasoloikan konseptin niin korkealle kuin mahdollista ja tarjoaa sitä samaa laatua, mistä Super Mario Brosit on tunnettu vuodesta 1985 saakka. Hahmojen kontrollointi on helppoa ja ne reagoivat ohjaamiseen hyvin. Super Mario Bros. U Deluxen tasot tarjoavat heti alusta lähtien jatkuvasti jotain jotain uutta ja hauskaa, mikä pitää yllä uutuudenviehätystä.

Esimerkiksi jo aivan alkupään kentistä löytyy superpähkinä joka muuttaa Marion tai muun valitun pelihahmon liito-oravaksi ja päästää tämän liitelemään isoimpien vaarojen ylitse. Kentistä löytyy toki myös kattava valikoima muita esineitä, kuten perinteisiä tuli- tai jääpallojen heittelemisen mahdollistavia kukkia. Välillä pelihahmon voi puolestaan istuttaa Yoshin selkään, mikä antaa jälleen tasohyppelyyn uutta kulmaa. Tarjolla on myös useita erilaisia väli- ja loppuvastuksia, joiden peittoaminen rytmittää muuten hieman itseään toistavaa vasemmalta oikealle juoksentelua.

Super Mario Bros. U Deluxe hyötyy suuresti myös Nintendo Switchin siirreltävyydestä. Vain muutaman minuutin mittaiset tasot ovat erinomaista viihdettä vaikkapa bussi- tai metromatkalla pelattavaksi. Toisaalta peliin on toki helppo uppoutua myös pidemmäksi aikaa, mikäli juna- tai lentokyyti venähtää useamman tunnin mittaiseksi.

Super Mario Bros. U Deluxe tarjoaa Wii U:lta tutun kokonaisuuden, joka sisältää niin ikään Wii U:lle lisäosana julkaistun New Super Luigi U:n. New Super Luigi U on lisää vaikeustasoa kaipaaville pelaajille tarkoitettu haastetila, jossa tasoja on muokattu hieman eri muotoon ja niihin on lisätty 100 sekunnin aikaraja. Luigi saa haasteissa jalkaansa myös hiukan tavallista liukkaammat monot, jotka tekevät pelihahmon kontrolloimisesta suurpiirteisempää.

New Super Luigi U:n tarjoamat kentät eivät kuitenkaan välttämättä sovi kaikille. Haasteen ja kiireen tunnun puolesta ne eroavat jonkin verran perinteisestä Marioilusta, eivätkä ne siksi välttämättä tunnu yhtä hauskoilta niille jotka nauttivat peruspelistä ja haluaisivat vain lisää samankaltaista pelattavaa. Toisaalta New Super Luigi U ei kuitenkaa tee tarpeeksi pesäeroa perinteisiin kenttiin verrattuna, jotta se tuntuisi tuoreelta niille joita tavalliset kentät alkavat tylsistyttää.

New Super Mario Bros. U Deluxessa on tarjolla myös kaksi kokonaan uutta pelihahmoa Wii U -versiosta tuttujen Marion, Luigin ja Toadin rinnalle. Helpompaa vaikeustasoa tarjoava Toadette reagoi ohjaukseen muita hahmoja rivakammin ja osaa muun muassa uida tavallista paremmin. Toadette myös kerää tasoista enemmän 1UP-elämiä ja tälle on tarjolla Super Crown -niminen esine, joka muuttaa tämän ”Super-Peachiksi” jona Toadette pystyy liitelemään pitkin poikin tasoja. Super Crown on toki monille tuttu myös internetiä villinneestä Browsette-meemistä.

Toisena uutena hahmona tarjolla on vielä Toadetteakin helpompi Nibbit. Nibbitin erityiskykynä pelihahmo ei ota lainkaan vahinkoa vihollisista tai tasojen muista ansoista, jolloin ainoa tapa hävitä Nibbitinä on tippua rotkon pohjalle. Nibbit on tavalliselle pelaajalle todennäköisesti liian tylsä tapa läpipelata Super Mario Bros. U Deluxea, mutta se soveltuu hyvin sellaisten tasojen läpäisyyn jotka tuntuvat muilla hahmoilla mahdottomilta tai hyvin nuorien pelaajien käytettäväksi.

Värikkäillä ja hilpeillä grafiikoilla varustettu Super Mario Bros. U Deluxe onkin loistava perhepeli. Peliin voi liittää yhtä aikaa maksimissaan neljä ohjainta, jolloin ruudulla voi kirmata useamman hahmon kera. Kahdestaan pelaaminen sujuu hyvin jo pelkillä konsolista irrotetuilla Joy-Coneilla, sillä tasohyppelyn hyvin yksinkertaiset kontrollit mahtuvat helposti myös pienelle ohjaimelle. Toisaalta kontrollien muokkaamiseen toivoisi hieman enemmän monipuolisuutta. Nyt pelaaja voi valita vain kahdesta eri esiasetetusta nappulavalikoimasta, mutta olisi hyvä jos esimerkiksi juoksunapin voisi asettaa olkanäppäimiin.

Kokonaisuudessaan Super Mario Bros. U Deluxesta on vaikea löytää kovinkaan paljoa pahaa sanottavaa, mikäli 2D-tasoloikka ylipäätään innostaa. Peli täydentää hienosti Nintendo Switchin jo olemassa olevaa äärimmäisten laadukkaiden tasohyppelyiden tarjontaa, johon kuuluvat tällä hetkellä muun muassa The Messenger, Celeste, Shovel Knight, Super Meat Boy ja Rayman Legends. Mitään valtavia yllätyksiä Super Mario Bros. U Deluxelta on turha odottaa, mutta jos Peachin haluaa pelastaa jälleen pahasta pinteestä, on siihen nyt loistava mahdollisuus.

SUPER MARIO BROS. U DELUXE

”Super Mario Bros. U Deluxe tarjoaa hyvin perinteisen tasohyppelykokemuksen, joka ei ehkä yllätä mutta ei myöskään petä odotuksia.”

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/arvostelu-super-mario-bros-u-deluxe/

Aiheeseen liittyvät artikkelit