Jos omasta televisiosta ei löydy mahdollisuutta katsoa suoratoistopalveluita tai muita medioita, apu löytyy erillisen mediatoistimen muodossa. Suomalaisille ovat aikojen saatossa tulleet tutuiksi esimerkiksi Nokia-digiboksit, mutta nyt tuttu tuotemerkki löytyy myös mediaboksin kyljestä. Kokeilimme, miten tällainen laite toimii.
Googlen Chromecast on osoittautunut erinomaisen helpoksi tavaksi muuttaa vanhemmat televisiot ”älylaitteiksi”. Sen ohjaamiseen tarvittiin pitkään jokin muu samassa langattomassa verkossa oleva laite, mutta uusimman Google Chromecast with TV -version myötä käytössä on myös omat sovellukset ja kaukosäädin. Laite ei kuitenkaan ole vielä Suomessa virallisessa myynnissä.
Vastaavat toiminnot onnistuvat kuitenkin myös muilla mediatoistimilla. Yksi esimerkki on kokeiluun otettu Nokia Streaming Box 8000, joka esiteltiin ja tuotiin kauppoihin maaliskuussa suositushintaan 99 euroa. Suomalaisille tutusta nimestään huolimatta valmistuttaja on itävaltalaisen StreamView, joka on lisensoinut Nokia-tuotemerkin käytettäväksi niin televisioissa kuin mediatoistimissa.
Suora kilpailija Nokia-toistimelle on esimerkiksi Muropaketissakin kokeiltu Xiaomi Mi Box S. Kilpailijoiksi pitää nähdä myös Googlen kaikki Chromecast-versiot. Näistä Full HD -tarkkuuteen kykenevä laite on paljon halvempi, mutta 4K-toistoon kykenevä Ultra-versio on lähes saman hintainen ja TV-versio asettuu vielä näiden yläpuolelle. Näistä vain viimeinen ei tarvitse tuekseen ohjauslaitetta. Lisäksi on vielä Apple TV, mutta se on halvimmillaankin Nokiaa kalliimpi.
Myyntipakkauksessa on itse mediatoistimen lisäksi kaukosäädin paristoineen, virtalähde, HDMI-kaapeli ja käyttöopas.
Nokia-merkillä myytävät televisiot ja mediatoistimet perustuvat Android TV -käyttöjärjestelmään, joka on Googlen Android-käyttöjärjestelmän mediatoistoon optimoitu versio. Sen ehdoton etu on sovellustarjonta. Käytössä on tuhansia Google Play -kaupasta löytyviä sovelluksia, kuten YouTube, Yle Areena, Ruutu, Disney Plus tai Netflix. Mediatoistosovellukset ovatkin olennaisempia kuin vaikkapa pelit, joita niitäkin on tarjolla. Testilaitteessa on käytössä puhdas Android-käyttöjärjestelmä, jonka hyväksi puoleksi voi nähdä tietoturva- ja ohjelmistopäivitykset. Testilaitteessa oli toukokuussa tietoturvapäivitykset maaliskuun tasolla.
Itse laitteessa ei ulkoisesti ole mitään ihmeellistä. Se on neliskanttinen, täysmuovinen ja littana laatikko terävin kulmin. Televisioon boksi liitetään HDMI-liitännällä, mutta äänet saa ulos myös optisesta tai stereoliitännästä. Laite osaa toistaa videot 4K-tarkkuudella ja Dolby Digital+ -monikanavaäänillä. Ulkoisen massamuistin voi liittää kyljen USB-A-liitäntään, sillä USB-C on varattu vain virransyöttöön esimerkiksi puhelimen lataamiseksi. Nettiin boksin voi liittää joko ethernet-liitännällä tai WiFi-yhteydellä. Testissä käytettiin jälkimmäistä.
Isokokoinen kaukosäädin on taustavalaistu ja siinä on paljon painikkeita. Toimintojen ytimessä on neliohjain, jonka keskellä on painike. Sen alanurkkiin on sijoitettu paluu- ja asetuspainikkeet.
Omat painikkeet on tarjolla myös YouTubelle, Prime Videolle, Netflixille ja vielä Google Playlle – myös Google Assistant on saanut oman painikkeensa neliohjaimen vierelle kotipainikkeen tapaan.
Kaikki edellä mainitut painikkeet löytyvät helposti. Toisto/pysäytys, kelaus ja äänenvoimakkuus sekä kanavavalinta painikkeet sen sijaan ovat keskenään samankaltaisia ja melko pieniä – niiden erottaminen ei onnistu ihan luontevasti. Vain vaimennuspainikkeessa on hyvin pieni uloke, samoin kuin 5-painikkeessa.
Väljempi asettelu ja hieman karsittu painikemäärä tekisi käytöstä suoraviivaisempaa. Kapulan rakenne on ihan tukeva, mutta jo pieni vääntö saa sen nitisemään. Bluetooth-yhteyteen perustuvana sitä ei tarvitse osoitella laitetta kohti ja kantama on hyvä. Boksin voi tämän ansiosta siis piilottaa vaikkapa television taakse. Myös Bluetooth-näppäimistöjä tuetaan, mikäli tällaista joku kokee tarvitsevansa.
Painiketuntuma on varsin tavanomainen, mutta kuitenkin riittävän ongelmaton. Taustavalaistus miellyttää kovasti näin paljon painikkeita sisältävässä kaukosäätimessä. Pimeyttä arvostava saa nämä myös kytkettyä pois. Kaukosäätimen kautta käytettävä Google Assistant tunnistaa puheen riittävän luotettavasti. Näppärintä sillä onkin etsiä sisältöä vaikkapa YouTubesta.
Boksin tehtävä on siis toimia mediatoistimena. Toiston voi hoitaa joko laitteeseen asennetuilla sovelluksilla, mutta se sisältää myös Chromecast-toiminnon, eli se toimii myös puhelimesta tai muusta ulkopuolisesta lähteestä hallitun median toistajana. Jälkimmäisen kanssa ohjaus hoidetaan puhelimella tai muulla vastaava laitteella. Nokia Streaming Box 8000:n sisäisiä sovelluksia ohjataan kaukosäätimellä, joka osaa myös pysäyttää ja jatkaa Chromecast-toiston.
Käyttöönotto alkaa kaapelien kiinnittämisen jälkeen kaukosäätimen parittamisella, joka onnistuu kahden painikkeen yhtäaikaisella painamisella. Tämän jälkeen voi valita käyttökielen. Sen jälkeen tarjotaan mahdollisuus puhelimella suoritettavaan ”helppoon” kytkeytymiseen kodin WiFi-verkkoon. Pitkästä aikaan vastaan tulikin laite, jota Googlen Home-sovellus ei suostunut löytämään. Oli siis turvauduttava verkon valintana ja perinteiseen verkon salasanan syöttämiseen. Sen jälkeen sisäänkirjautuminen Google-palveluihin onnistui kuitenkin ulkoisen laitteen nettiselaimen kautta.
Käyttöönottoon ei tämän jälkeen mennyt kuin muutama minuutti, sillä asennusvaiheessa saa valita mitä oletussovelluksia asennetaan.
Google Play -kaupasta asennettavissa ovat esimerkiksi videopalvelut C More Suomi, Disney+, Discovery+, Elisa Viihde, Viaplay, HBO Nordic, Mtv Suomi, Netflix, Prime Video, Ruutu, Yle Areena ja YouTube.
Osa sovelluksista on selvästi tyytyväisempiä, mikäli toistava laite on Googlen virallisesti tuettujen laitteiden listalla. Nokia on onneksi sellainen, toisin kuin esimerkiksi aiemmin testattu Xiaomi. Tämän myötä sovellukset asentuvat ja niiden ominaisuudet, kuten 4K-tarkkuuden, HDR-laajasävytoiston tai Dolby Atmos -äänet saa käyttöön, mikäli sovellus niitä tukee.
Musiikkia kuuntelevat löytävät esimerkiksi YouTube Musicin, Spotifyn, Deezerin sekä Tidalin. Mediatoistoa varten asennettavissa on esimerkiksi Kodi. Android TV -sovellusvalikoimasta löytyy paljon muitakin sovelluksia. Play-kaupasta löytyy myös liuta Android TV -pelejä, mutta kaukosäätimellä pelaamien ei vetoa ainakaan itseeni alkuunkaan.
Nokia Streaming Box 8000 osoittautui käytössä monilta osin täysin käyttökelpoiseksi. Moneen vain parinkin vuoden takaiseen Android TV -käyttöjärjestelmään perustuvaan televisioon verrattuna käyttö on nopeaa ja mukavaa. Vaikka mistään varsinaisesta tehomyllystä ei ole kyse. Pellin alla on neliytiminen Amlogic S905X3 -mobiilisuoritin, ja grafiikka pyörittää ARM Mali-G31 MP2. Käyttömuistia on vain kaksi gigatavua ja tallennustilakin rajoittuu kahdeksaan gigatavuun.
Sovellusten aukeamiseen saattaa kulua muutamia sekunteja, mutta sovellusten sisällä esimerkiksi sisältölistassa nimikkeestä toiseen vaihtaminen onnistuu käytännössä samaan tahtiin kun kaukosäädintä naputtaa.
Myös eri sovellusten grafiikka piirtyy riittävän rivakkaan tahtiin, ilman pahempia viiveitä. Mikäli on availlut liudan sovelluksia ja hyppii niiden välillä, muisti saattaa loppua kesken ja toiminnot hidastuvat. Tätä ei kuitenkaan ilmennyt niinkään normaalissa käytössä, vain kun tätä nimenomaisesti kokeiltiin.
Varsinaisen toistettavan materiaalin kuvanlaatu osoittautui täysin käyttökelpoiseksi, vaikka testialustoina oli kaksi 4K HDR -televisiota kokoluokissa 50 ja 75 tuumaa. Virheettömänä sitä ei voi pitää, sillä Nokia kytkee HDR-television jatkuvasti HDR-kuvatilaan, mikä ei-HDR-materiaalilla ole läheskään paras mahdollinen ratkaisu. Myös Chromecast-toiminto boksin kautta pakottaa television HDR-kuvatilaan.
Käytännössä tämä pakottaa säätämään joko käytettyä kuvatilaa tai vähintäänkin television kirkkautta normaalisti käytetyistä asetuksista. HDR-materiaalin kanssa vastaavaa ongelmaa ei luonnollisestikaan ole. Käytännössä tämä näkyy hyvin selvästi esimerkiksi lätkämatsissa, jossa jää palaa reippaasti puhki. Tästä syystä boksi toiminee mukavammin sellaisen television kanssa, joka ei HDR-kuvaa tue. Kuitenkaan esimerkiksi kuvataajuuden kanssa ei kuitenkaan ilmennyt samanlaisia ongelmia kuin aiemmin testatut Xiaomi Mi Box S:n kanssa.
Google-hyväksynnästä tämän laitteen kohdalla on monessa kohtaa iloa. Äänistä toistuivat tällä kertaa pakatut Dolby Digital+ -muodot, mutta ilahduttavasti myös Dolby Atmos -äänet toistuivat sitä tukevista palveluista.
Kaikki vastaavat mediatoistimet ovat vähän ahtaassa markkinaraossa, sillä uusimmat televisiot osaavat suurimmat osan samoista tempuista kuin tämän ryhmän tuotteet. Jos oma laadukas televisio ei kuitenkaan tue jotain toivottua sovellusta, eikä Apple TV tule kysymykseen hinnan tai ekosysteemin vuoksi kyseeseen, niin Nokia Streaming Box 8000 on toimiva ratkaisu. Se tuo mukanaan mahdollisuuden käyttää useimpia Suomessa suosittuja striimaussovelluksia itse laitteessa, mutta lisäksi toki myös Chromecast-toiminnot.
Pääosin hyvä ja monipuolinen Bluetooth-kaukosäädin on myös selkeä valtti käytössä. Lisäksi tuki HDR-laajasävykuvalle ja Dolby Atmos-äänille ovat mainioita lisiä heille, joiden laitteet ominaisuuksia tukevat. HDR-asetusten pakkokäyttö taas häiritsee aivan varmasti kuvanlaatua arvostavia.
Jos käyttö on satunnaista, eikä tarvetta 4K-tarkkuudelle ole, niin halpa Google Chromecast on puutteineenkin edelleen mainio vaihtoehto. Jos taas käytössä on 4K-tarkkuuden kuvaa tarjoavia palveluita ja niitä tukeva näyttö, kannattaa tästä ottaa kaikki irti. Monipuolinen kaukosäädin ja esimerkiksi Xiaomi Mi Box S -toistinta luotettavampi ja sujuvampi käyttö tekee Nokia-tuotemerkille kunniaa ja hieman pitkästä hinnasta huolimatta ihan järkevän vaihtoehdon tämänkaltaista laitetta etsivälle. HDR-television omistajan pitää kuitenkin varautua kuva-asetusten tarpeettomaan säätämiseen.
Hyvää
- Riittävän ripeä toiminta
- Kaukosäätimen taustavalaistus
- Laitteen Google-hyväksyntä
- Kaukosäätimen kantama
Huonoa
- HDR-tilan pakkokäyttö
- Kaukosäätimen painikkeiden järjestely
- Hinta hieman yläkanttiin
Tärkeimmät tekniset tiedot Nokia Streaming Box 8000
- Hinta: 99 €
- Prosessori, GPU: Amlogic S905X3 (Neliydinsuoritin Cortex-A55-ytimin), ARM Mali-G31 MP2
- Muisti: 2 Gt RAM (DDR3), 8 Gt (eMMC)
- Enimmäistarkkuus: 4K (60 FPS)
- Liitännät: HDMI, USB-A, USB-C, SPDIF, 3,5 mm ulostulo, ethernet
- Käyttöjärjestelmä: Android 10
- Langattomat yhteydet: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
- Mitat, paino: 112 x 112 x 24 mm, 147 g
- Muuta: Chromecast-yhteensopiva, taustavalaistu kaukosäädin mikrofonilla
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/tietotekniikka/kokeilu-nokia-streaming-box-8000-mediatoistin/