Aldous Huxleyn kirjoittama ja vuonna 1932 julkaistu Brave New World on George Orwellin 1984:n rinnalla tunnetuimpia dystooppisen tulevaisuuden kuvauksia. HBO Nordicilla julkaistaan Huxleyn klassikkotarinaan pohjautuva yhdeksänosainen sarja 16. heinäkuuta.
Aldous Huxleyn Brave New World -romaani (suom. Uljas uusi maailma) sijoittuu meidän ajanlaskumme mukaan tulevaisuuteen noin 2500-luvulle, missä yhteiskunnan rakenne ja ihmisyksilöt ovat säädeltyjä keinotekoisesta hedelmöityksestä lähtien. Ihmiset kasvatetaan Fordin autotuotantolinjojen tapaan kasvattamoissa, heitä kloonataan ja heidän sosiaalinen paikkansa yhteiskunnan hierarkiassa määritellään jo ennen syntymää.
Uusi uljas yhteiskunta koostuu omaan ajatteluun kykenevistä alfoista, asiantuntijatehtävissä toimivista betoista ja jatkuu heistä eteenpäin työläis-epsiloneihin ja lähes robottimaisesti käyttäytyviin gammoihin.
Huxleyn maailmassa yhteiskunnan tähtäimenä on jokaisen ihmisen täydellinen onnellisuus, minkä vuoksi yksityisyys, yksiavioisuus ja perhe ovat kiellettyjä. Onnen tavoittaa jokainen nappaamalla päivittäin pillerin soma-nimistä huumetta.
Uuden maailman ulkopuolella elää kuitenkin luonnollisessa tilassaan vielä “villejä” ihmisiä, jotka lisääntyvät keskenään ja ovat ajoittain myös onnettomia. Uuden maailman asukkaille nämä villit ovat primitiivisine elämäntapoineen kuin eksoottisia sirkuseläimiä. Villit ovat kuitenkin myös uhka Uuden maailman kaikin puolin steriilille ajatusmaailmalle.
David Wienerin NBC Universalille luoma ja Suomessa HBO Nordicin esittämänä tv-sarjana Brave New World ottaa Huxleyn romaanista ymmärrettävästi vapauksia. Keskiössä ovat kirjasta tutut hahmot Harry Lloydin esittämä alfa Bernard Marx, Jessica Brown Findlayn beta Lenina Crowne ja Alden Ehrenreichin “villi” John.
Saimme ennakkoon katsottavaksi sarjasta vain kolme ensimmäistä jaksoa, minkä vuoksi tarinan arvioiminen kokonaisuuden osalta ei ole mahdollista.
Kolmen ensimmäisen jaksonkin perusteella voi kuitenkin sanoa, että luvassa on alkuperäisteosta enemmän toimintaa ja vähemmän filosofista pohdintaa. Sarjassa on myös erittäin paljon tuttua, tunnelmia monista muista viime vuosina julkaistuista tarinoista tulevaisuuden utopioiksi suunnitelluista maailmoista – Westworld nousee mieleen ensimmäisenä.
Sarjamuotoinen Brave New World sukeltaa suhteellisen aikaisessa vaihessa keskelle “villien” maailmaa ja nostaa Johnin heti alussa keskeiseen rooliin. Tarina tuntuukin ryntäävän vauhdilla keskelle toimintaa, eikä esimerkiksi esittele tarkemmin Uuden maailman yhteiskuntasysteemiä. Se ei kirjan tapaan kerro lapsista pulloissa tai kastijärjestelmän luomisesta, mikä on romaanin mielenkiintoisimpia anteja ottaen huomioon kirjoitusajankohdan, jolloin esimerkiksi geenitutkimus oli vasta aivan lapsenkengissä.
Brave New World pyrkii myös osoittamaan heti ensimmäisestä jaksosta lähtien, että kyseessä on aikuisille suunnattu sarja. Ensimmäisen jakson orgioissa nuoret ja kauniit vartalot hieroutuvat toisiaan vasten joukolla, mutta todellinen eroottisuus kohtauksesta kuitenkin puuttuu. Ehkä tämä on tekijöiden tarkoituskin, sillä niin seksi kuin läheisyyskin ovat Uudessa maailmassa steriloituja todellisista tunteista.
Keskuskolmikon lisäksi muissa rooleissa nähdään muun muassa Demi Moore, Nina Sosanya, Hannah John-Kamen, Joseph Morgan, Sen Mitsuji, Kylie Bunbury ja Kate Fleetwood.
Yhdeksänosainen Brave New World julkaistaan HBO Nordicilla 16. heinäkuuta. Kaikki jaksot tulevat nähtäville samaan aikaan.