Oletko sinä kenopelin kunkku? Tässä viisi vinkkiä kenoiluun

On ehkä hyvä tietää pohjaksi, että jo Han dynastia käytti yli 2000 vuotta sitten kenoa saadakseen kansalaisilta rahat, joilla sitten rahoitettiin Kiinan suurta muuria. Sittemmin peli tuli Portugalin hallussa olleen Macaon kautta Eurooppaan ja ennen kaikkea Pohjois-Amerikkaan missä 30-luvulla keksittiin häkissä pyörivät pallot, joilla arvottiin oikeat kenonumerot.

Keno ei siis pelinä todellakaan ole aivan eilen keksitty, mutta Suomeen se saapui virallisesti kuitenkin vasta 80- luvun lopussa. Keno on pelinä helppo pelata, ja siksi onkin helppo ymmärtää, miksi se on pelinä niin suosittu. Jokainen voi pelata sitä omilla ja vaikka lastensa syntymäpäiville sillä ideahan on valita 1-10 numeroa yleensä 60,70 tai 80 numerosta. Aikoinaan Kanadassa pelattiin versiota, jossa piti yrittää saada kaikki Kenon arpomat 20 numeroa oikein, nykyään yleensä riittää arvata 10 oikein noista 20:sta arvottavasta numerosta – siinäkin siis on aivan tarpeeksi tekemistä.

Kenoa voit pelata kioskipelinä, nettipelinä ja aivan helposti myös missä tahansa omalla älypuhelimellasi mobiilisti, mutta mennään vihjeisiin, joilla ei ole mitään tekemistä tutkitun tiedon kanssa.

Vihje yksi: sattumaa se vain on

Tiedäthän, miten todennäköisyydet lasketaan? Esimerkiksi sen, että heittämällä kolikkoa saat 50 % mahdollisuuden, että saat klaavan ja 50 % todennäköisyydellä saat kruunan. Mutta jos heität sata kertaa, et saa kuitenkaan 50 kertaa klaavaa ja 50 kertaa kruunaa, tai voit saada, mutta todennäköisesti. Tämä koska matematiikka antaa meille todennäköisyyden, mutta se ei kerro etukäteen mitä oikeasti tapahtuu. Tämä 100 % satunnaisuus jokaisella pelikerralla tekee Kenostakin niin suositun.

Vihje kaksi: oma suosikkirivi

Päinvastoin kuin todellisuus on sattumaa, me ihmiset haluamme uskoa voivamme vaikuttaa siihen. Meillä voi olla nimenomaan omiin syntymäaikoihin tms liittyvät keno-numerot, joita käytämme viikosta toiseen ja vakuutamme itsellemme joka viikko olevamme lähempänä sitä kymmentä oikein. Todellisuus ei valitettavasti kuitenkaan mene näin, vaan se sattuma alkaa jokaisen arvonnan jälkeen aina nollasta. Todennäköisyyslaskelmien perusteella mahdollisuutemme muka paranisivat joka kerta, mutta valitettavasti todellisuus ei pidä tässäkään yhtä matemaattisen toden kanssa.

Vihje kolme: haluat voittaa paljon

Useimmat Keno-pelaajat haaveilevat siitä jättipotista, joka toisi niin paljon rahaa kerralla käyttöön, että voisi päivittää vähän omia tavaroita ja toteuttaa kenties pari unelmaa. Jos tämä oikeasti on taustalla oleva tavoite, on ainoa keino siihen tavoitella sitä täyttä kymmentä oikein ja tehdä se omin päin, vaikka sitten vain automaatin arpomilla numeroilla, jolloin itse numeroihin ei liity mitään omia uskomuksia, vaan ne vain sattuman sanelemat 10 kenonumeroa. Niillä koneen arpomilla numeroilla on aivan yhtä mahdollista voittaa, kuin jos pitäisit samat kymmenen omaa numeroasi kymmenen vuotta, etkä välttämättä voittaisi kertaakaan sitä päävoittoa.

Vihje neljä: Päävoittoa hamutessa voittaa muuta

Jos tähtäin on päävoitossa, voi matkan varrella tipahdella useita pienempiä voittoja, jotka valavat omalla tavallaan uskoa siihen, että jonain päivänä se iso pottikin vielä osuu kohdalleen.

Vihje viisi: pelaa vastuullisesti

Liian paljon yhä vielä saamme lukea erilaisista julkaisuista, kuinka joku on pelannut talonsa. Saman aikaisesti emme kuitenkaan Suomessa saa lukea niistä sadoista ihmisistä, jotka ovat toteuttaneet unelmansa kenovoitolla, mutta mitä voimme tehdä, on että opettelemme pelaamaan entistä vastuullisemmin. Se tarkoitta pelaajakohtaisesti oman pelaamisen analysointia. Se tarkoittaa myös sitä, ettei pelata liikaa omaan kukkaroon ja tulotasoon verrattuna. Kenopeli on kuitenkin ajanvietettä parhaimmillaan, pelaat sitä sitten nettikasinolla tai katsot television kenoarvontaa. Sattuman sataprosenttisuus on jokaiselle jokaisen kierroksen pelaajalle täsmälleen yhtä suuret mahdollisuudet voittaa se pääpotti, tai ettei kukaan osu pääpottiin sillä kierroksella.  Maailmalla onkin paljon eri kenopelejä, joissa pääpotti kasvaa kuin suomalainen lottopotti, ennen kuin joku onnellinen osuu kaikilla kymmenellä numerolla ja toteuttaa unelmansa.

Pelaa siis vain, kun se on hauskaa ja viihdyttävää äläkä koskaan yritä pelaamalla voittaa häviämiäsi rahoja vaan jatka samanlaista pelaamista kuin aiemminkin, jos se on omalle budjetillesi sopiva pelitapa.

Onnennumerot pöytään

Onni on meille ihmisille vähän kumma käsite, sillä toisaalta me ymmärrämme, ettei sellaista oikeasti ole, mutta kuitenkin meillä voi olla onnennumero, onnenamuletti ja monella ammattiurheilijalla on tietynlaisia asioita, jotka pitää tehdä pelipäivänä tai ennen ottelua, jotta urheilija saavuttaa omassa mielessään parhaan mahdollisen tilan, ja tuntee onnekkaalta.

Be the first to comment on "Oletko sinä kenopelin kunkku? Tässä viisi vinkkiä kenoiluun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*