Marvel’s Guardians of the Galaxy on juuri sitä mitä Marvel’s Avengersin olisi pitänyt olla, eli vahvaan tarinaan nojaava yksinpeli. Square Enixin uusinta seikkailua voikin suositella kaikille Star-Lordin ja kumppaneiden ystäville.
Julkaisupäivä: 26.10.2021
Studio: Eidos-Montreal
Julkaisija: Square Enix
Saatavilla: PlayStation 4 & 5 (testattu), PC, Xbox One & Series X/S
Pelaajia: Yksinpeli
Ikäraja: K3
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 11 tuntia
Viime vuonna ilmestynyt Marvel’s Avengers tarjosi kohtuullisen yksinpelin, mutta kehno co-op-moninpeli jätti kokonaisuudesta keskinkertaisen kuvan. Square Enix on onneksi oppinut virheistään, sillä uusi Marvel’s Guardians of the Galaxy on jo huomattavasti onnistuneempi supersankariseikkailu.
Guardians of the Galaxy -sarjakuvista sekä elokuvista ammentava peli tarjoaa vaihtoehtoiselle aikajanalle sijoittuvan uuden tarinan, jossa Star-Lordin, Draxin, Grootin, Rocketin ja Gamoran yhteinen taival on vasta alussa. Sekalainen joukko ei ole vielä löytänyt yhteistä säveltä, minkä vuoksi tiimin jäsenten väliseen kinasteluun kuluu runsaasti aikaa.
Pelaaja astuu joukkoa yhteen liimaavan Peter Quillin eli Star-Lordin saappaisiin. Yhtenä pelin kantavista teemoista pelaajan täytyy pysyä järjen äänenä ja sovittelijana, kun jengin muut jäsenet ottavat yhteen.
Marvel’s Guardians of the Galaxyssa pelaajan eteen tulee tasaisin väliajoin Telltalen peleistä ammentavia dialogivaihtoehtoja.
Joskus kyse on päätöksistä, kuten siitä, mikä salakuljetettu tavara piilotetaan avaruusalus Milanon syvyyksiin, ja mikä jätetään intergalaktisten poliisien löydettäväksi. Joskus pelaaja taas sanoo viimeisen sanan siitä, onko Draxin järkevää heittää Rocketia rotkon ylitse. Rotkon ylitse heitetty (ei-)pesukarhu voisi avata muulle joukkiolle sillan, mutta samalla lyhytpinnainen Rocket todennäköisesti menettäisi malttinsa.
Osa päätöksistä on varsin triviaaleja, osa taas vaikuttaa pelin tapahtumiin vielä huomattavasti myöhemminkin.
Marvel’s Guardians of the Galaxyn tarina alkaa, kun joukkio tunkeutuu tapojensa mukaisesti luvattomalle alueelle. Nova Corpsit saavat rosvot kiinni rysän päältä ja lätkäisee heille valtavat sakot, jota ei enää makseta sohvan välistä löytyvillä hiluilla. Guardians of the Galaxy -joukkion täytyy lähteä keräämään sakkoihin vaadittavaa pottia kasaan, ja sekaantuvat samalla koko galaksin turvallisuutta uhkaavaan kriisiin, joka jää sankareiden ratkaistavaksi.
Marvel’s Guardians of the Galaxy etenee lineaarisessa putkessa, eikä mukana ole juurikaan nykypeleissä trendikkäitä avoimen pelimaailman elementtejä. Myös hahmojen kykypistejärjestelmä on varsin suoraviivainen, eikä mukana ole niin ikään yleistä valtavaa kykypuuta. Parhaimmillaan ”askeleet taaksepäin” tuntuvat jopa virkistäviltä, kun pelaaja saa keskittyä rauhassa pelin tarinaan yleisen haahuilun ja miljoonien sivutehtävien sijaan.
Tarina on nimittäin Marvel’s Guardians of the Galaxyn parasta antia. Joukkion jäsenien dialogi ja keskinäinen piikittely alleviivaa hahmojen persoonia loistavalla tavalla ja pelin huumori on aidosti hauskaa, ainakin mikäli Guardians of the Galaxy -leffoista tuttu ei-niin-tiukkapipoinen vitsailu uppoaa omaan makuun. Ilahduttavasti myös elokuvissa aavistuksen takaa-alalle jäänyt Drax saa pelissä merkittävämmän roolin.
Putkijuoksu ei haittaa siinäkään mielessä, että Marvel’s Guardians of the Galaxy on graafisesti näyttävä seikkailu. Vaikka peli eteneekin melko tiukoilla raiteilla, kannattaa pääpolulta eksyä välillä hieman sivuun, sillä tasoihin on kätketty kaikenlaisia kivoja pieniä keräilyesineitä.
Etenemistä rytmittää kamppailu, jossa Star-Lordia ohjaava pelaaja tykittää kamppailujen ajan blastereilla vihollisia, ja komentaa samalla joukkueen muita jäseniä. Kaikilla hahmoilla on omia erikoiskykyjään, joiden käyttämisestä pelaaja vastaa.
Käytännössä kaoottisessa kamppailussa ei tunnu olevan tarvetta kovinkaan suurelle strategioiden miettimiselle. Sen sijaan tehokkain taktiikka tuntuu olevan käyttää kaikki mahdolliset kyvyt niin usein kuin mahdollista, samalla kun Star-Lordilla liidellään ympäri kenttää vihollisten hyökkäyksiä väistellen ja takaisin ammuskellen.
Combopisteiden täyttyessä koko ryhmän voi kerätä kokoon, jolloin Star-Lord pääsee kertomaan ystävilleen rohkaisevia sanoja ja soittamaan voimaannuttavia tsemppibiisejä. Mikäli pelaajan valitsema pätkä dialogia sopii tilanteeseen, saavat taistelijat käyttöönsä hetkellisen voimabonuksen.
Eri hahmojen erikoiskykyjä voi käyttää myös kamppailun ulkopuolella kevyessä pulmanratkaisussa. Rocket voi hakkeroida ovia auki, kun taas Drax siirtelee painavia tavaroita paikasta toiseen. Gamora voi katkoa tien tukkivat kaapelit miekallaan. kun taas Grootin oksat luovat ryhmälle sillan kapeiden rotkojen ylitse. Star-Lordin visiirin avulla voi puolestaan etsiä vinkkejä siitä, mihin pelissä tulisi seuraavaksi edetä.
Kokonaisuudessaan Marvel’s Guardians of the Galaxy on mainio peli erityisesti Marvel-fanien näkökulmasta. Peli ei ehkä keksi mitään kovin uutta tai mullistavaa, mutta Star-Lordin ja kumppaneiden huumorintäyteinen matka galaksin läpi on silti mitä mainiointa viihdettä.
MARVEL’S GUARDIANS OF THE GALAXY
”Marvel’s Guardians of the Galaxyn tarjoama tarinavetoinen seikkailu avaruuden halki onnistuu aidosti naurattamaan.”
Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/peliuutiset/arvostelu-marvels-guardians-of-the-galaxy-on-loistava-peli-star-lordin-supersankarijengin-ystaville/