Turtle Beach on julkaissut uuden version Stealth 600 -sarjan pelikuulokkeista. Erityisen mielenkiintoiseksi uuden sukupolven edustajan tekee edullinen hinta, jota voi pitää konsolipuolella suorastaan harvinaisena. Tämä näkyy rakenteessa, muttei liikaa. Ja löytyipä kuulokkeista hinnan lisäksi muutakin hyvää.
Vain PlayStation- tai Xbox-konsolien sekä Nintendo Switchin kanssa toimivien kuulokkeiden selkeä kohderyhmä ovat räiskintäpeleihin keskittyneet konsolipelaajat. Tämä olikin hyvä lähtökohta testille, jossa selvitimme toimiiko asetelma käytännössä, ja miten kuulokkeet pärjäävät pelikäytössä.
Turtle Beach Stealth 600 -kuulokkeiden toinen sukupolvi on hinnoiteltu testiaikana 89,90 euroon. Tässä hintaluokassa ei ole paljoa kilpailua langattomien kuulokkeiden kesken. Tarkka mallimerkintä on Turtle Beach Stealth 600P Gen 2, jossa viimeinen kirjain kielii yhteensopivuudesta Sonyn konsoleiden kanssa. Vastaavasti Turtle Beach Stealth 600X Gen 2 on suunnattu Microsoftin konsoleille.
PlayStation 4:n, ja sitä myötä erittäin todennäköisesti myös PlayStation 5:n, kanssa yhteensopivia haastajia on tähän hintatasoon Asuksen TUF Gaming H7 Wireless ja HyperX Cloud Stinger Wireless. Molempien hinnat vaihtelevat 89 ja 99 euron tienoilla. Pykälää laadukkaampiin vaihtoehtoihin siirtyminen on mahdollista vaikkapa Sonyn omilla Platinum Wireless -kuulokkeilla, jotka maksavat 129,90 euroa.
Langattomasti Xbox Onen kanssa toimivia vaihtoehtoja ei tähän hintaluokkaan oikeastaan muita ole. Toki 3,5 millimetrin kaapeliliitännällä ohjaimen kautta toimivia vaihtoehtoja löytyy molemmille konsoleille lukuisia. Langattomuudesta hyötyvät selkeimmin lähinnä ne pelaajat, jotka käyttävät myös muita ohjaimia kuin konsolin perusohjaimia, kuten esimerkiksi ajamiseen tarkoitettua rattia.
Turtle Beachin kuulokkeiden pakkaus sisältää hyvin yksinkertaisesti itse kuulokkeet, kompaktin USB-vastaanottimen ja muutaman kymmenen sentin mittaisen USB-C – USB-A -kaapelin kuulokkeiden lataamiseen.
Itse kuulokkeet ovat rakenteeltaan pitkälti muovia. Kokosäätö löytyy pannasta.
Toisesta korvakupista löytyy USB-C-liitäntä, kaksi äänen säätörullaa, painike äänitilan vaihtamiseen ja virtapainike. Mode-tilavalintapainikkeen takana on kuulokkeiden äänelle neljä eri esiasetusta.
Samaisen kupin etupuolella on sivuun taittuva mikrofoni, joka mykistyy ylös taittaessa.
Kuulokkeet päähän laittaessa huomaa korvakuppien erikoisen muotoilun. Hieman neliskanttiset pehmusteet sopivat kokonaisuuden kulmikkaaseen tyyliin, mutta eivät ole käytössä yhtä mukavat kuin pyöristetymmät. Korvat on aseteltava pehmusteiden sisään tai käyttämisestä tulee nopeasti epämukavaa. Muutoin kuulokkeissa riittää hyvin säätövaraa myös isommalle päälle.
Muovirakenne ei valitettavasti antanut itsestään erityisen hyvää kuvaa testijakson aikana. Kuulokkeiden yleisolemus muuttui jo vähäisen käytön jälkeen käytetyn oloiseksi, eli rakenne alkoi löystymään. Tämä ei lupaa hyvää kuulokkeiden pitkäkestoisuuden puolesta, mutta viimeistä sanaa ei tietenkään voi sanoa vielä parin viikon testijakson perusteella.
Äänentoiston puolesta Stealth 600 -pelikuulokkeet noudattavat Turtle Beachille ominaista bassopainotteista ääntä. Valittavista esiasetuksista kolme neljästä ovat hyvinkin bassovoittoisia ja muilta osin hieman tunkkaisia äänentoistoltaan.
Neljäs asetus on vastaavasti erityisesti moninpeliräiskintöihin tarkoitettu. Se vastaa pitkälti ultra performance -tilaa, joka on myös aiemmin testauissa Elite-sarjan Turtle Beacheissa. Asetustilasta oli selkeästi apua Call of Duty: Warzonessa ja Player Unkown’s Battlegroundissa.
FPS-asetus ei kuitenkaan sovi oikein muuhun kuin kilpailuelementtiä sisältäviin räiskintäpeleihin. Se nostaa tietyt äänialat niin äärimmilleen, ettei muiden sisältöjen kuuntelu tai yksinpelien pelaaminen ole miellyttävää asetuksen kanssa.
Mikrofoni riittää laadultaan keskusteluun, vaikkei ole edes headsetin mikrofoniksi erityisen hyvä. Äänenlaatua haittaa varmasti mikrofonin sijoittelu, joka tekee siitä suhteellisen alttiin myös ulkoisille äänille. Kuulokkeista löytyvät äänenvoimakkuuden ja äänitasapainon säätö toimivat molemmat varsin hyvin. Äänibalanssi säätää keskusteluäänien ja peliäänien tasapainoa.
Mitään hallintaohjelmaa ei ole, eivätkä kuulokkeet toimi PC:hen kytkettynä. Ainoastaan firmware olisi mahdollista päivittää, mutta testiaikana päivityksiä ei ollut saatavilla.
Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 on hinta- ja tuoteluokassaan toistaiseksi ainoa Muropaketin käsittelyssä käynyt tuote, joten suoraan vertailua sen kilpailijoihin ei voida tehdä. Lisäksi kuulokkeiden kohderyhmä rajautuu tarkasti vain PS4 ja tai Xbox One- ja Xbox Series- sekä Nintendo Switch -pelaajiin, sillä PC-tukea ei ole saatavilla lainkaan.
Kuulokkeet eivät tee äänentoiston puolesta ihmeitä. Parhaaksi ominaisuudeksi tällä saralla jää FPS-peleihin tarkoitettu äänitila, joka ajaa asiansa loistavasti. Muutoin varsin bassovoittoinen ääni tuntuu halvalta. Myöskään rakenteen lujuus ei erityisemmin herätä lupauksia.
Näitä kritiikinkohtia lukuun ottamatta Turtle Beach Stealth 600P Gen 2 -pelikuulokkeet hoitavat kuitenkin hommansa hyvin. Akku kestää luvatun 15 tuntia ja latautuu suoraan konsolin liitännästä parissa tunnissa.
Ja onhan kevyt rakenne päässä mukava.
Moni nuorempi, joka voisi olla kuulokkeiden mahdollista kohderyhmää, saattaa kuitenkin nyt kaivata myös PC-tukea kuulokkeiltaan. Koulu tai opiskelu voi hoitua etänä, mikä puoltaisi myös PC-tuen sisältävien kuulokkeiden hankintaa.
Hyvää
- Mukavuus
- Akkukesto
- FPS-asetustila toimii halutuissa peleissä
Huonoa
- Muovinen rakenne
- Turhan bassopainotteinen ääni
- PC-tuen puute
Tärkeimmät tekniset tiedot Turtle Beach Stealth 600P/X Gen 2
- Hinta: 89,90 €
- Kuuloke-elementit: 50 millimetrin neodyymimagneetit
- Taajuusvaste: 20 – 20 000 hertsiä
- Akku: 900 mAh, 15 tunnin luvattu kesto
- Mikrofoni: yksisuuntainen
- Liitännällisyys: Langaton yhteys USB-vastaanottimella
- Alustat: PS4, PS5, Nintendo Switch (ainoastaan telakoituna) tai Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch (ainoastaan telakoituna)