Logitech C922 Pro Stream Webcam päästää edeltäjänsä C920:n eläkkeelle neljän vuoden jälkeen. Onko Logitech harpannut muutamassa vuodessa eteenpäin webkameramarkkinoilla vai onko C922 ainoastaan ohuesti päivitetty C920?
Logitech markkinoi syksyllä ilmestynyttä C922-webbikameraansa ammattilaislaitteena, jolla voi kuvata ja lähettää 1080p-täysteräväpiirtovideota 30 kuvan tai 720p-videota 60 kuvan sekuntinopeudella. Yritys lupaa viedä webkamerallaan pelilähetykset uudelle tasolle ja “erottaa streamaajan massasta”. Täysteräväpiirron lisäksi merkittävä uudistus on automaattinen taustanhäivytys, jonka pitäisi toimia ilman greenscreeniäkin.
Pakkauksen mukana tulevat itse kameran lisäksi pieni kolmijalka sekä livestreamaus- ja nauhoitusohjelma XSplitin kolmen kuukauden mittainen kokeilujakso.
Ulkonäkö
Logitech C922 vaikuttaa ensisilmäyksellä laadukkaalta kameralta edeltäjänsä tapaan. Vaikka kamera on valmistettu muovista, se on jämäkkä ja sen kääntyvät nivelet pysyvät lujasti paikoillaan. Niveliä on kamerassa kolme, joiden avulla kameran saa kiinnitettyä näytön ylälaitaan niin, ettei se liiku kovemmissakaan streamaussessioissa.
C922:n alaosassa on myös kolmen millimetrin ruuvikiinnike, jonka avulla kameran saa kiinnitettyä mukana tulevaan pieneen kolmijalkaan. Itse kolmijalka vaikuttaa melko tukevalta ja se on valmistettu teräksestä. Kolmijalan teleskooppijalkojen pituutta voi säätää noin seitsemästä senttimetristä noin 15 senttimetriin. Myös kameran kallistuskulmaa voi vaihtaa jalustassa olevan pallonivelen avulla.
Kamerassa on kaksi kiinteää ympärisäteilevää mikrofonia, joten erillistä mikrofonia ei välttämättä tarvitse hankkia. Erillinen mikrofoni on hyvä lisä streamausvarustukseen.
Logitech C922-webbikameran USB-kaapelilla on pituutta 1,8 metriä, joka riitti ainakin testikäytössä mainiosti. Johdon miinuspuolena on sen kumipinnoite, joka tekee johdosta erittäin jäykän. Kangaspäällysteinen johto olisi toiminut paljon paremmin.
Videolaatu
Yksi Logitech C920:n suosiota selittäviä tekijöitä oli hyvä kuvalaatu. C922 jatkaa edeltäjänsä linjaa. Sen videolaatu on webkameraksi erittäin hyvää. 1080p-tarkkuudella ja 30 fps:llä kuva on yllättävän tarkkaa, hyvällä valaistuksella kohinaa ei ole juurikaan. Testauksessa kävi ilmi, että kameran asetuksista terävyyttä kannattaa säätää hieman korkeammaksi paremman kuvan saamiseksi. Huonommassa valaistuksessakin C922 pärjää mainiosti. Pientä kohinaa on havaittavissa, mutta niin vähän, että siihen ei kiinnitä huomiota.
Kuten edeltäjänsäkin, C922 pystyy pitämään 1080p-tarkkuudella fps:n 30:ssä ongelmitta.
720p-laadulla 60 fps:n kanssa ilmeni pieniä puutteita. Näillä asetuksilla kuvalaatu on häiritsevän epätarkkaa. Tämä ei johdu puhtaasti resoluutiosta, vaan ongelma ilmenee vain silloin, kun fps on 60. 30 fps:llä ja 720p-resoluutiolla kohinaa on huomattavasti vähemmän kuin korkeammalla fps-asetuksella. On harmillista, että kohinanvaimennusta ei saa suljettua pois.
Vaikka Logitech lupaa videolaaduksi 1080p, kameran asetuksista saa valittua resoluutioksi myös 2304×1536 sekä 2304×1296. Tämä kuitenkin vähentää kuvataajuutta oleellisesti, joten suurempia resoluutioita ei kannata streamatessa käyttää.
Logitech C922 -webkameran asetuksia pystyy kustomoimaan helposti mieleisekseen. Muun muassa kuvan kirkkautta, kontrastia, värikylläisyyttä, terävyyttä, valkotasapainoa ja taustavalon kompensointia pystyy säätämään vapaasti. Muita muutettavia asetuksia ovat esimerkiksi zoomaus, tarkennus sekä valotuksen säätäminen. Asetuksista pystyy myös kytkemään päälle valaistuskompensaation, joka helpottaa videokuvan lähettämistä hieman hämärämmissä olosuhteissa.
Razor Stargazerin tapaan C922 tarjoaa dynaamisen taustahäivytyksen, joka osaa erottaa pelaajan taustasta ilman greenscreeniä eli vihertaustaa. Taustanhäivytykseen C922 käyttää erillistä Personify ChromaCam -ohjelmaa.
Testattaessa taustanhäivytys ei toiminut koko aikaa odotetulla tavalla. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, mitä taustalla on. Jos takana on paljon tavaraa tai värit vaihtelevat paljon, taustan häivyttäminen ei toimi. Testeissä kävi usein niin, että puolet kasvoista peittyi takana olevien tavaroiden takia tai kädet hävisivät niitä liikuteltaessa.
Kun tausta on siisti ja lähes yksivärinen, taustanhäivitys toimii kohtalaisesti. Hyvällä valaistuksella ja yksivärisellä taustalla häivytys toimi hetkittäin melkein ongelmitta – varsinkin, jos kameran edessä ei liikehditty. Logitechilla on tässä vielä paljon kehitettävää ja jos haluaa häivyttää taustan, on suositeltavampaa mieluummin hankkia kunnollinen greenscreeni.
Mikrofoni
C922:n mikrofoni toimii kuten useimmissa muissakin webkameroissa. Äänenlaatu on siedettävää, jos käytössä ei ole erillistä mikrofonia äänen nauhoittamiseen.
Nauhoitettu ääni kuulostaa melko tunkkaiselta ja ontolta. Jos äänenlaadun ei tarvitse olla omasta mielestäsi OK-tasoa parempaa, C922:n mikrofonit riittävät esimerkiksi videopalavereihin.
Yhteenveto
Logitech lupaili vievänsä lähetykset C922:lla uudelle tasolle, mutta mistään maailmaa mullistavasta laitteesta ei ole kuitenkaan kysymys. C922 täyttää odotukset, vaikka siinä pikkuvikoja ilmenikin. C922 osoittautui toimivaksi ja luotettavaksi, jonka videolaatu on todella hyvää webkameraksi.
Vaikka C922 onkin melko kallis, täyttää se yli sadan euron laitteen kriteerit. Se on erinomainen vaihtoehto aloitteleville streamaajille tai tubettajille helppokäyttöisyytensä vuoksi.
Hyvää
– Videolaatu
– Toimii myös huonommassa valossa
– Asetusten säätäminen
– Helppokäyttöinen
– Mukana tuleva kolmijalka
Huonoa
– Dynaaminen taustanhäivytys
– Kohinanvaimennus fps:n ollessa 60
– Mikrofoni
– Hinta
The post Testissä Logitech C922 -webkamera – parempaa kuvalaatua aloitteleville streamaajille appeared first on Dome.