Tenet on aikakääntämisen mestarillinen taidonnäyte

Yksi viime vuoden eniten elokuvamaailmaa kohahduttaneista teoksista on Christopher Nolanin käsikirjoittama sekä ohjaama Tenet. Tässä aikakääntämiseen perustuvassa elokuvassa päähenkilö taistelee koko maailman selviytymisen puolesta. Yksi elokuvien päähenkilöistä, John David Washington, matkustaa kansainvälisen vakoilun hämärämaailman läpi, jossa aika etenee jossakin reaaliaikaisuuden ulkopuolella.

Salaperäinen Tenet-järjestö värvää CIA-operaattorin, jonka tehtävänä on estää venäläistä Andrei Satoria aloittamasta III maailmansotaa. Andreita kuvataan elokuvassa oligarkiana, eli kevyesti suomennettuna superrikkaana pohattana. Tämän lisäksi oligarkit käsitetään monesti poliittisesti vaikutusvaltaisena, sillä suurien omaisuuksiensa avulle he maksoivat päättäjille tietynlaisen päätöksen tekemisestä. Lähestulkoon loputtomien varojensa lisäksi hänellä on myös niin sanottu ennakkotunnuskyky.

Päähenkilön tavoitteena on yrittää pysyä Andrein jalanjäljillä ja torjua mahdollinen tuleva uhka. Tähän hän käyttää apuna aikakääntämisen metodia.

Elokuvan muissa päärooleissa näyttelevät Robert Pattinson sekä Elizabeth Debicki. Elizabeth on tunnettu näyttelijä myös The Crownesta, hän näytteli myös Ayeshaa vuonna 2017 ilmestyneessä Guardians of The Galaxy 2:ssa. Muita mukana olevia päähenkilöitä ovat Dimple Kapadia, Michael Caine sekä Kennetth Branagh.

Elokuvien katselemisen ohessa, voi tutustua pienen minimitalletus 5e kautta nettikasinojen kuumimpiin uutuuksiin.

Tämä jättibudjetilla tehty jännäri on tosiaan asettanut elokuvalle paineita jo ennen sen julkaisemista. Se on herättänyt laajasti keskustelua niin elokuvakriitikoiden kuin katselijoidenkin keskuudessa. Vaikka se on saanut paljon kritiikkiä niin puolesta kuin vastaan, on sen ulkoista tyyliä verrattu paljon James Bond -elokuviin. Yhtäläisyyden puolesta puhuu herrasmies, joka pukeutuu tyylikkäisiin pukuihin. Sulavalinjaisen olemuksensa lisäksi, hän pystyy tappamaan vaikka paljain käsin tilanteen niin vaatiessa.
Tenet etenee aikajanallaan ympäri maapalloa näyttävissä maisemissa. Mukaan mahtuu runsaasti luksusjahteja, kalliita autoja sekä paljon nokkelaa sanailua. Sosiaalisessa mediassa keskustelua on herättänyt paljon Christoperin ohjaustyyli, joka pysyy Tenetissä tyylilleen uskollisena.

Tenet on visuaalisesti häikäisevä palapeli elokuvien ystäville avattavaksi. Sen yliluonnolliset elementit, sekä aikamatkailu palindromin tapaan ovat Christopher Nolanille hyvin tyypillinen tapa ohjata elokuvia. Tenetin kerronta etenee hieman nurinkurisesti, sillä sen käsikirjoitus on monimutkainen ja saakin katsojan älynystyrät heräämään kutkuttavalla tavalla.

Mitä Tenetistä jää katsomisen jälkeen päällimmäisenä mieleen? Itselleni jäi ainakin sen kiehtovan abstrakti olemus, jossa fysikaaliset ilmiöt, algoritmit, hyposentrumit ja monenlaiset jargonit leikittelevät keskenään eteen- sekä taaksepäin.

Tenet tarjoaa katsojilleen uskomattomia käänteitä, sekä sykähdyttävän komean kuva- ja äänimaailman.

”Älä edes yritä ymmärtää. Tunne se.”

Yksi suurimmaksi keskustelunaiheeksi on herännyt juurikin käsikirjoituksen monimutkaisuus. Se on herättänyt paljon keskustelua niin puolesta kuin vastaan. Osalle Tenetin abstrakti olemus uppoaa kuin nenä päähän. Osa katsojista on taas enemmän sen kannalla, että elokuvasta häviää ymmärrettävyys ja sen kokonaisuutta sekä liikkuvia palasia on liian hankala yhdistää toisiinsa järkevästi. Tenetin visuaalisen komeuden vastapainona kritiikkiä herättää myös Andrei Satorin rooli sekä tapa näytellä elokuvan pääpahista, jota ei pidetä elokuvan kannalta parhaana mahdollisena näyttelijävalintana. Positiivista palautetta ovat puolestaan niittäneet täydellisesti sovitetut taistelukohtaukset, jotka kietoutuvat yhteen kaksisuuntaisilla toimillaan, paljastuksillaan sekä maailmanloppuisilla seurauksillaan.

Tenetin syvimmän olemuksen voi varmasti ymmärtää hyvin monella eri tavalla eikä juonen lopulliseen tajuamiseen edes välttämättä ole yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa. Tenet on  selkeästi luotu suureksi ajatusleikiksi, jossa mielikuvituksella ei todellakaan ole rajoja. Christopher Nolanin valtavan mittakaavan, mukaansatempaavuuden sekä kunnianhimoisuuden siivittämä scifi-vakoojatrilleri, on yksinkertaisesti katsottava useamman kuin kerran, jotta sen olemusta voitaisiin täysin yrittää ymmärtää.

Millainen ohjaaja olet, Christopher Nolan?

Nolania pidetään tunnustettuna nerona, joka saa toteuttaa visionsa täysin omilla ehdoillaan, sillä hänen elokuvansa menestyvät hyvin myös taloudellisesti. Hänen luonnettaan kuvataan tinkimättömänä kontrollifriikkinä, joka pyrkii teoksissaan aina täydellisyyteen.

Yksi Nolanin tunnetuimmista tavaramerkeistä on hänen elokuviensa epälineaarinen tarinankerronta, joka käy ilmi esimerkiksi Mementoksessa, Batman Beginsissä sekä The Dark Knight Risesissa. Monesti Nolanin tuottamat elokuvat leikkaavat ensimmäisen kohtauksen tarinan kronologisessa järjestyksessä.

Christopher on käsikirjoittanut elokuviansa myös yhdessä veljensä Jonathanin kanssa. Esimerkiksi Mementon sekä The Prestigsiksen käsikirjoitukset ovat veljesten yhteistyötä.
Christopher on varmasti paikkansa ansainnut Hollywoodin Top 10:n rikkaimman ohjaajan listalla, hänen omaisuutensa arvellaankin olevan vaatimattomat noin 250 miljoonaa dollaria.  Vuonna 2016 kolme Nolanin elokuvaa – Inception, Memento ja Yön ritari – äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Be the first to comment on "Tenet on aikakääntämisen mestarillinen taidonnäyte"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*