Ensituntumat | Little Nightmares 2 sekoittaa kauhun ja tasoloikan upean tunnelmallisella tavalla

Tarsier Studiosin kehuttu Little Nightmares saa jatkoa helmikuun 11. päivänä. Pääsimme testaamaan jo etukäteen, miltä odotettu jatko-osa vaikuttaa.   


Julkaisupäivä: 11.2.2021
Studio: Tarsier Studios
Julkaisija: Bandai Namco
Saatavilla: PC (testattu), Xbox One, Xbox Series S/X, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16


Muutaman vuoden takainen Little Nightmares oli piristävän erilainen kauhupeli. Sen tarjoama pelotevaikutus ei perustunut irvokkaisiin kulman takaa pelaajan kimppuu ryntääviin hirviöihin tai väkivallalla mässäilyyn, vaan kyse oli pienen pojan pakomatkasta ainutlaatuisessa painajaismaailmassa.

Little Nightmares 2 jatkaa alkuperäisestä pelistä tutulla linjalla, mutta keltahuppuisen pojan sijaan se kertoo uudesta henkilöstä, paperipussipäisestä hahmosta. Keltahuppuinen poikakin on toki edelleen mukana kuvioissa.

Paperipussipäisen hahmon taustoista ei kerrota pelin alussa sen enempää. Ei ole tiedossa, mistä hahmo tulee, mikä hänen nimensä on, tai minne hän on matkalla. Pelaajan ohjaama paperipussipäinen hahmo yksinkertaisesti herää sen enempää selittelemättä polun varresta ja lähtee pitkälle vasemmalta oikealle rullaavalle matkalleen.

Little Nightmares 2 on edeltäjänsä tavoin 3D-tasoloikka. Pääsääntöisesti matka etenee sivulta toiselle, mutta pelimaailmalla on myös pieni syvyyselementti. Tasoloikka ei ole erityisen vaikeaa eikä se vaadi tarkkuutta, vaan sen sijaan Little Nightmares 2:n pelaaja joutuu matkan varrella ratkaisemaan erilaisia älypähkinöitä. Esimerkiksi paperipussipäisen hahmon murskaavat karhunraudat täytyy laukaista vaarattomaksi heittämällä niihin kenkä, tai vipua operoiva kampi täytyy käydä etsimässä hieman kauempaa tasosta.

Little Nightmares 2:n paras puoli on, että sen esittämä kauhu on hyvinkin uniikkia. Verenhimoiset zombiet ja muut pelien kestosuosikit on nähty jo vaikka kuinka moneen kertaan, mutta Little Nightmare 2:n massasta eroavat kauhut ovat kuin suoraan lapsuuden painajaisista.

Paperipussipäinen hahmo kohtaa matkan aikana toverin, jonka kanssa yhteinen pakomatka painajaismaailman lävitse on mahdollista. Mukana ovat kaikki lapsuuden kauhut, kuten loputtomat kuilut, pelaajan perässä vyöryvät tukit sekä kamalat valtavat nukkemaiset oliot, jotka vaanivat paperipussipäistä sankaria. Jos pussipäiselle hahmolle käy kalpaten, kelautuu peli hieman taaksepäin ja matka jatkuu.

Tunnelmaa nostattaa myös se, ettei Little Nightmares 2:n ruutua ole ahdettu täyteen UI-elementtejä tai muutakaan ylimääräistä. Pelin alussa Little Nightmares 2 opastaa, kuinka liikkuminen ja tarraaminen tapahtuvat. Sen jälkeen pelaaja on käytännössä omillaan. Pelimaailmaa ei ole myöskään pilkottu esimerkiksi lataustaukojen, välivideoiden tai dialogien avulla, vaan matka jatkuu yhtenäisenä alusta loppuun saakka.

Pienenä miinuksena on todettava, että Little Nightmares 2:n kontrollit eivät tunnu yhtä tarkoilta kuin monissa muissa tasoloikissa, kuten vaikkapa erinomaisessa Ori and the Will of the Wispsissä. Liikkuminen on tuntuu tahmealta ja helppojakin hyppyjä joutuu tietyissä tilanteissa yrittämään useasti uudelleen, koska hahmo ei suostu menemään sinne minne toivoisi. Lisäksi välillä vastaan tuleva kamppailu ei tunnu erityisen hyvältä ja varsinkin iskujen ajoitus on hankalaa.

Onneksi varsinainen tasoloikka on varsin pienessä osassa Little Nightmares 2:ta, eikä tahmeus näin häiritse liikaa. On myös mahdollista, että Tarsier Studios ehtii korjata liikkumiseen liittyvät ongelmat ennen pelin lopullista julkaisua.

Ensituntumien perusteella Little Nightmares 2 on joka tapauksessa kokonaisuutena arvoisensa jatko-osa edelliselle pelille. Ensimmäisen pelin fanit nauttivat varmasti myös uudesta pelistä, mutta Little Nightmares 2 sopii aivan yhtä hyvin myös niille, jotka eivät ole kokeneet ensimmäistä osaa. Ensimmäisen pelin läpäisseille on tarjolla useita viittauksia, mutta sarjaan voi hypätä aivan hyvin mukaan myös suoraan toisesta osasta.

Hyvänä puolena alkuperäinen Little Nightmares on nyt jaossa kokonaan ilmaiseksi muutaman päivän ajan. Mikäli Little Nightmares 2 kuulostaa kiinnostavalta, ehtii aiemman seikkailun läpäistä vielä ennen toisen osan julkaisua.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/pelit/ensituntumat-little-nightmares-2-sekoittaa-kauhun-ja-tasoloikan-upean-tunnelmallisella-tavalla/

Aiheeseen liittyvät artikkelit