Arvostelu: Tom Hanksin perinteikkäästä Netflix-länkkäristä News of the World on hiottu kaikki särmät pois

Netflixissä nähtävä News of the World näyttää komealta, mutta sen tekopyhä tarina aliarvioi katsojaa.


Ensi-ilta: 10.02.2021
Alkuperäisnimi: News of the World
Ohjaus: Paul Greengrass
Käsikirjoitus: Paul Greengrass ja Luke Davies, perustuu Paulette Jilesin kirjaan
Pääosissa: Tom Hanks, Helena Zengel, Michael Angelo Covino, Ray McKinnon, Mare Winningham, Elizabeth Marvel
Pituus: 118 minuuttia
Ikäraja: K12


Tom Hanks kulkee 1870-luvun villissä lännessä kylästä ja kaupungista toiseen lukemassa uutisia rahaa vastaan ja päätyy pitämään huolta orpolapsesta. Siinä News of the World -elokuvan juoni mahdollisimman simppelisti tiivistettynä.

Tietysti Paul Greengrassin vuonna 2016 julkaistun Paulette Jilesin saman nimisen kirjan pohjalta ohjaama elokuva yrittää sanoa jotain paljon syvällisempääkin. Päällisin puolin se muistuttaa perinteistä länkkäriä, mutta kertomus on aivan liian kaunisteltu kuvaus Yhdysvaltain sisällisodan jälkeisistä vuosista. Elokuva yrittää olla realistinen, mutta kertoo lopulta tarinan vain kahden ihmisen välisestä tavallisesta poikkeavasta suhteesta ja senkin turhan siirappisesti.

Amerikkalaiselokuvan virallinen kiltti isipappa Hanks esittää tällä kertaa etelävaltioiden puolella taistellutta veteraania, kapteeni Jefferson Kyle Kiddia, joka ansaitsee elantonsa lukemalla sanomalehdistä uutisia lukutaidottomille. Hän valikoi kertomansa tarinat tilanteen sekä paikan mukaan ja yrittää olla saamatta kuulijoitaan raivon valtaan kertomalla heitä liian henkilökohtaisesti koskettavia negatiivisia uutisia. Faktat muille tapahtuneista kamaluuksista ovat yleisölle mieluisampaa todellisuuspakoa. Vaikka Kidd vähän sensuroikin sanomisiaan, niin hän joutuu silti toistelemaan olevansa vain viestintuoja, joka välittää sanomalehtien kertomat totuudet eteenpäin.

Kidd on luonnollisesti kärsinyt sodassa ja menettänyt vaimonsa, mutta mies ei ole katkera. Hänet esitetään mahdollisimman kilttinä hahmona, jonka mahdolliset traumat on jemmattu niin syvälle, etteivät ne nouse pintaan kuin vain juonen vaatimalla hetkellä.

Traaginen hahmo saa tehtäväkseen kuljettaa vielä karmeampia asioita kokeneen Johanna-pikkytytön (Helena Zengel) satojen kilometrien päähän tämän sukulaisten luo. System Crasher -elokuvassa upean debyyttiroolinsa tehnyt Zengel on omaperäinen lapsinäyttelijä, joka ei yritä herättää katsojassa hoivaviettiä olemalla mahdollisimman hellyttävä tai suloinen. Kiowa-intiaaniheimo on siepannut Johannan tämän ollessa vasta taapero ja kasvattanut hänet heimon jäsenä. Nyt Johanna on jäänyt jo toistaa kertaa orvoksi menettäessään Kiowa-vanhempansa.

News of the World on komean näköinen ja ammattitaidolla tehty villin lännen road movie. Se on myös täysin ennalta-arvattava ja toimii vain Hanksin ja Zengelin välisen kemian takia. Lapsinäyttelijä tekee todella hienon roolin, vaikka myös Johannan traumat ovat aivan liian yksinkertaistettuja. Jostain syystä leffa ei näytä kunnolla kahden eri kulttuurin yhteentörmäystä, vaan Kiddin ja Johannan väliset ongelmat johtuvat lähinnä siitä, ettei heillä ole yhteistä kieltä.

Vaikka mukana on perinteisiä tulitaisteluja, takaa-ajoja ja panttivankitilanteita, niin suurimman osan ajasta Johanna ja Kidd vain kulkevat yhdestä komeasta maisemakohtauksesta toiseen, päätyen välillä isolla rahalla tehtyihin setteihin, villin lännen pikkukaupunkeihin ja hämärästi valaistuihin huoneisiin. Elokuvassa ei tunnu tapahtuvan oikein mitään.

News of the World on Greengrassin elokuvista kaunein, jossa ei nähdä hänen tavamerkiksi muodostunutta kameranheilustaan juuri lainkaan. Tästä lienee kiittäminen elokuvaaja Dariusz Wolskia, jonka panoraamakuvat ovat simppelin tyylikkäitä. Mukana on myös muutama mukavan jännittävä kohtaus, kuten pitkä tulitaistelu vuorenrinteellä, joka on oikeasti hieno homage genren vanhoille merkkiteoksille.

Leffa ei nimensä mukaisesti kerro suuren maailman asioista, vaan keskittyy pelkästään kahden valkoihoisen ihmisen henkilökohtaisiin ongelmiin. Mukana on kyllä kaikki 1800-luvun lopun Teksasin karmeudet tummaihoisten lynkkaamisesta alkuperäisasukkaiden kohteluun vailla ihmisarvoa. Intiaanien, entisten orjien ja meksikolaisten murhat ovat elokuvan maailmassa kuin itsestäänselvyyksiä. Jotain joka tapahtuu suurimmaksi osaksi taka-alalla, ettei yleisön tarvitse kiinnittää niihin liikaa huomiota. Siitähän saattaisi tulla katsojalle aivan liian paha mieli, varsinkin jos asioita joutuisi pohtimaan yhtään syvällisemmin. Eli kyseessä on melkein kaikin osin oikein perinteinen länkkäri.

Ärsyttävintä koko Oscar-täkyssä on silti sen yritys kommentoida nykyhetkeä menneiden tapahtumien kautta. Elokuva vetää mutkat aivan suoriksi ja aliarvioi katsojaa. Hanks on tehnyt useita vastaavia leffoja, joiden kertomuksissa menneisyyden ja nykyhetken välille voi vetää suoran viivan.

Greengrass esittää, että tietämättömyys ja uutisten kertomien faktojen kyseenalaistaminen ei ole mikään uusi juttu, vaan kautta aikain jonkin sortin vallitseva tila, jota vahvat populistiset hahmot käyttävät hyväkseen. Äänensä kuuluviin saavat epäilijät ja ihmismassojen manipuloijat muokkaavat maailman ja yhteiskunnan näköisekseen, oli vuosi sitten mikä tahansa.

Tarina yksinkertaistaa monimutkaista kuviota aivan liikaa, ja tekee sen vain siksi, että päähenkilöiden kertomukset ja kohtalot tuntuisivat mahdollisimman koskettavilta. Lopputulos on tekopyhää länkytystä, aivan samanlainen tyhjänpäiväinen stoori kuin Kiddin väkijoukoille lukemat viihdyttävät tarinat. Human interest -journalismi elää ilmeisen vahvana niin 1870-luvun sanomalehtijutuissa, nykyhetkessä ja elokuvan keskiössä.

Greengrass haluaa ilmeisesti olla seuraava Ron Howard. Se ei kuitenkaan onnistu vain komeilla kuvilla, sillä pelkkä pinta ja kliseinen tarina ei riitä. News of the World on pelkkää viihdettä ja länkkäriksi aivan liian kiltti ja särmätön. Leffa kannattaa silti katsoa pelkästään uskomattoman taitavan lapsinäyttelijä Helena Zengelin takia.

Elokuva tulee tarjolle Netflixiin keskiviikkona 10. helmikuuta.

NEWS OF THE WORLD

”News of the World on jälleen yksi Oscar-täky, jossa Tom Hanks esittää itseään, amerikkalaiselokuvan isipappaa, joka saa asiat kääntymään aina parhain päin.”

 

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-tom-hanksin-perinteita-kunnioittavasta-news-of-the-world-lankkarista-on-hiottu-kaikki-sarmat-pois/

Aiheeseen liittyvät artikkelit