Arvostelu | HBO Nordicin uusi Stephen King -sarja ei ole ihan onnistunut – The Stand on tilkkutäkki, jonka alta katsojan on vaikea päästä pois

HBO Nordicilla julkaistava The Stand pohjautuu Stephen Kingin kauhufantasiaromaaniin Tukikohta. Sarjan keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Whoopi Goldberg, Alexander Skarsgård, James Marsden ja Amber Heard.

Stephen Kingin romaani The Stand (suom. Tukikohta) julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1978, mutta King laajensi sen tarinan vuonna 1990 julkaistuun versioon. Tiiliskivimäiseen (Suomessa myös kahtessa osassa julkaistuun) romaaniin pohjautuva The Stand julkaistiin ensimmäisen kerran neliosaisena minisarjana vuonna 1994. Tuolloin keskeisissä rooleissa nähtiin muun muassa Gary Sinise ja Molly Ringwald.

Nyt The Stand on tehty uutena, yhdeksänosaisena versiona, joka julkaistaan Suomessa HBO Nordicilla. Uuden sarjan luojina toimivat Josh Boone (The New Mutants) ja Benjamin Cavell (Justified).

The Stand kertoo maailmasta, missä outo virus tappaa yli 99 % ihmisistä. Eloon jääneet ihmiset alkavat nähdä outoja unia, missä vanha nainen kutsuu heitä liittymään seuraansa Coloradon Boulderissa. Toisissa unissa näkyy puolestaan mustiin pukeutunut mies ja Las Vegasin houkuttelevat nautinnot.

Nainen on Whoopi Goldbergin esittämä Äiti Abagail ja mies Alexander Skarsgårdin esittämä Randall Flagg. Heidän voi yksinkertaistetusti sanoa olevan tarinan hyvis ja pahis, joiden varaan ihmisten rippeet alkavat jälleen rakentaa uutta yhteiskuntaa.

Tarina lähtee liikenteeseen esittelemällä yksittäisiä, eloon jääneitä hahmoja, heidän taustojaan takaumien kautta ja matkaansa joko Abagailin tai Flaggin suuntaan. Näistä keskeisimpiä ovat muun muassa Stu Redman (James Marsden), Larry Underwood (Jovan Adepo), Nadine Cross (Amber Heard), Harold Lauder (Owen Teague), Frannie Goldsmith (Odessa Young), Tom Cullen (Brad William Henke) ja Nick Andros (Henry Zaga). Osa heistä muodostaa uuteen alkuun tähtäävän yhteiskunnan, jossa tiettyjä toimia hallitsevat ihmiset loksahtelevat rooleihinsa esimerkiksi lääkäreinä, opettajina ja poliiseina.

Pian nämä kaksi ryhmittymää huomaavat kuitenkin olevansa pelinappuloita yksittäistä ihmistä suuremmassa, yliluonnollisia voimia sisältävässä pelissä.

Saimme yhdeksänosaisesta The Standista kuusi jaksoa katsottavaksi ennakkoon. Sarja tuntuu tähän maailmanaikaan hyvinkin ajankohtaiselta vaarallisine, ihmiskuntaa mennessään niittävine viruksineen.

Tukikohta on yksi Kingin parhaiten koossa pysyviä teoksia, mutta uusi sarja hajottaa tätä rakennelmaa niin, että sen tarinaan on haastavaa päästä sisälle. Sarja nimittäin aloittaa tarinan kertomisen keskeltä ja ryhtyy siitä säteittäin rakentelemaan kokonaisuutta takaumien avustamana. Se ei käytä paljoakaan aikaa virukseen ja sen leviämiseen, mikä nykymaailman tilanteessa on luultavasti ihan oikea ratkaisu, etenkään kun tarinan lähtökohta ei nykyisin enää ole niin tajuntaa räjäyttävä kuin alkuperäisen romaanin julkaisun aikaan.

Tarinassa on valtava määrä hahmoja, minkä vuoksi sarjassa kuluu paljon aikaa heidän esittelyynsä, ja menee hyvinkin sarjan puoliväliin saakka ennen kuin mitään alkaa maailmanlopun jälkeen oikeasti tapahtua. Keskiöön nostetaan myös eloonjääneiden ihmisten keskinäisiä suhteita. Takaumat tekevät tarinasta tilkkutäkkimäisen, mikä saattaa joistakin katsojista olla hankalaa seurattavaa, mutta samalla myös nakertaa tarinakokonaisuuden ryhtiä.

Näyttelijöistä edukseen nousee etenkin Alexander Skarsgård, joka ei ole ensimmäinen ruotsalaisen veljessarjan jäsen, joka nähdään King-filmatisoinnissa. Pikkuveli Bill Skarsgård vakuutti karmivana Pennywise-klovnina It-elokuvissa sekä oli myös mukana Castle Rock -sarjassa. Muun muassa True Bloodissa ja Big Littles Lies -sarjassa vaikuttanut isoveli on erinomainen valinta The Flaggin rooliin, sillä hahmonsa tapaan hän huokuu seksikästä ja houkuttelevaa karismaa. Lisäksi pahiksissa kiinnostavaa ovat kontrastit: mieshän on söpö kuin hylkeenpoikanen, mutta kauniin ulkokuoren takana kuohuu maailmaa suurempi pahuus, ja tämän viettelevän yhdistelmän Skarsgård taitaa leikiten.

The Stand alkaa HBO Nordicilla 17. joulukuuta.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-hbo-nordic-the-stand-sarja/

Aiheeseen liittyvät artikkelit