Arvostelu | Disney Plussan aikuisille suunnattu Solar Opposites on raivostuttava animaatiosarja, jonka loputon rääkyminen, kiroilu ja kohellus saa suonen katkeamaan päästä

Rick and Mortyn tekijöiden uutuus on malliesimerkki siitä, mikä on vialla moderneissa animaatiosarjoissa.

Eilen 23. helmikuuta Disney Plus -palveluun tarjolle tulleen aikuisille suunnatun Star-osion uudemmat sarjat ovat järjestäin Yhdysvaltalaisen Hulu-suoratoistopalvelun alkuperäistuotoksia, joista monet ovat olleet viime vuosien parasta tv.tä. Rick and Morty -animaatiosta tuttujen Justin Rollandin ja Mike McMahanin Solar Opposites -animaatio on jotain aivan muuta. Sarja tuntuu hätäisesti kasaan raavitulta rahastukselta, Rick and Morty -faneille suunnatulta mukarankalta ja -rivolta kyhäelmältä, jonka loputon mekastus on lähes sietämätöntä.

Animaatiokomedian ensimmäinen kahdeksasta jaksosta koostuva kausi nähtiin Jenkeissä jo viime keväänä. Toinen kausi alkanee meilläkin maaliskuun lopussa, ja sarjaa on tilattu jo kolmaskin kausi.

Voi vain ihmetellä miksi, sillä koko ensimmäisen kauden aikana taisin naurahtaa kerran ja hymähtää ehkä kolmesti.

Solar Opposites -sarja kertoo neljästä Shlorp-planeetalta kotoisin olevata avaruusolennosta, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaailmansa tuhoa. Kööri on ehtinyt asua omakotitalossa yhdysvaltalaislähiössä vuoden verran sarjan alkaessa.

Korvoa (Justin Roiland) ja Terryä (Thomas Middleditch) Maapallo ja ihmiset lähinnä ällöttävät, kun taas high school -ikäiset Yumyulack (Sean Giambrone) ja Jesse (Mary Mack) yrittävät sopeutua joukkkoon. Se olisi ehkä helpompaa jos Yumyulack ei vähän väliä kutistaisi luokkatovereitaan tai saisi heitä trippailemaan erittämällään kaasulla.

Koko kööri suojelee Pupaa, heidän kotonaan elävää supertietokonetta, joka on ympäriinsä mateleva ja köpöttevä keltainen löllerö. Köyhän miehen Baby Yodasta on tarkoitus kehittyä maailmojentuhoaja, joka nielee alienit ja muuttaa Maan mieleisekseen.

Pupa on sarjan ainoa simppelillä tavalla hauska otus, joka haluaa ja yrittää syödä suunnilleen mitä tahansa. Sen toivoisi tuhoavan mahdollisimman pian kaiken, vieden mieluusti mukanaan koko sarjan hahmoineen.

Käytännässä jokainen Solar Opposites -jakso menee näin: fuck sitä ja fuck tätä ja fuck, fuck ja fuck you, dick, shit ja vielä vähän lisää muita rumia sanoja. Loputonta kiljumista, rääkymistä ja kohellusta ilman järkevää juonta, kiinnostavia hahmoja tai omaperäistä ideaa. Lisäksi mukana on ääriväkivaltaa joka ei naurata tai edes ällötä.

Siinä kaikki mitä animaatiosarjalla on tarjota.

”Vihaan Maata, sillä kukaan ei nussi vanhuksia, minä nussin mieluusti vanhuksia.”, sanoo esimerkiksi Korvo kolmannen jakson lopussa.

Tämä selvä.

Rick and Morty -fanit ehkä diggaavat tekeleestä jo pelkästään piirrosjäljen perusteella, mutta tuskin kukaan jaksaa innostua sarjasta oikein kunnolla vain visuaalisen samankaltaisuuden takia.

Rick and Mortyn seikkailut päättyvät myös usein katastrofeihin ja väkivallanpurskahduksiin. Sen hahmoihin kuitenkin muodustuu tunneside. Solar Opposites on pelkkää perseily-slapstickia, joka ei kosketa tai sano mistään yhtikäs mitään. Ja ei, pelkkä avaruusolentojen havainto ihmisten ärsyttävyydestä ja ällöttävyydestä ei riitä.

Melko vapaasti eteenpäin koheltavasta tajunnanvirrasta saisi taatusti tehtyä paljon paremmankin animaation. Hyviä esimerkkejä löytyy viime vuosilta useampia, sillä täysin sekopäinen ja vain löyhästi minkään sortin juonen ympärille kietoutuva häröily voi olla myös hauskaa.

Mainitaan esimerkiksi vaikkapa kaiken oikeasti oksettavan överiksi vetävä, todella sairas Mr. Pickles -animaatiosarja, joka löytyy HBO Nordicista. Hyvä vertailukohta on myös aivan omilla leveleillään leijaileva Netflixin psykedeelinen The Midnight Gospel.

Pelkkä perseilykin voi toimia, kuten klassikkosadut uusiksi laittava JJ Villard’s Fairytales, joka muokkaa niistä ihanan oksettavia kymmenen minuutin pläjäyksiä, joista tulee oikeasti fyysisesti paha olo.

Mainitaan myös Bob’s Burgers, joka sekin on täynnä modernin animaatiosarjan syntejä, eli turhanpäiväistä kohellusta ja huutoa. Sarja kuitenkin hauskuuttaa, koska hömelöistä hahmoista löytyy tarttumapintaa.

Solar Opposites -sarjan päähenkilöiden ääninäyttelijät sentään suoriutuvat kiitettävästi, kuten myös sivuosarooleissa ja vierailevina tähtinä kuultavat näyttelijät. Mukana ovat muun muassa ja ainakin Tiffany Haddish, Alfred Molina, Andy Daly, Christina Hendricks, Alan Tudyk, Tom Kenny, Jason Mantzoukas sekä monia muita.

Kauden loppua kohden sarjan parantaa menoaan sentään hieman, sillä parissa viimeisessä jaksossa on ihan kunnon ideoitakin ja jopa juonentapaiset. Provosoiva kuudes jakso saakoon kehut käsitellessään sarjan ja sen hahmojen sukupuolia ja sukupuolirooleja.

Loppu sisältää siis lupauksen paremmasta, mutta Solar Opposites saa loikata melko korkealle, jotta sen tuleva kakkoskausi olisi oikeasti hyvä. Ensimmäisen kauden voi tiivistää sarjan dialogin tyyliin muutamaan sanaan: ei helvetti mitä paskaa.

Solar Opposites -sarjan ensimmäinen kausi tuli kokonaisuudessaan tarjolle Disney Plus -palveluun eilen tiistaina 23. helmikuuta.

MAINOS | Star-osio on nyt avattu ! Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/elokuvat/elokuva-arvostelut/arvostelu-disney-plussan-aikuisille-suunnattu-solar-opposites-on-raivostuttava-animaatiosarja-jonka-loputon-raakyminen-kiroilu-ja-kohellus-saa-suonen-katkeamaan-paasta/

Aiheeseen liittyvät artikkelit