AMD julkisti kolme Zen 3 -mikroarkkitehtuuriin perustuvaa mobiiliprosessoria keynote-puheen yhteydessä

AMD:n Lisa Su julkisti keynote-puheen yhteydessä kolme uutta mobiiliprosessoria. Ryzen 7 5800U on tarkoitettu ultrakannettaviin 15 watin TDP-arvonsa turvin. Järeämpää kastia edustavat Ryzen 9 5900HX ja Ryzen 9 5980HX, joiden TDP-arvoksi on määritetty +45 wattia.

CES 2021 -virtuaalimessujen julkistuskimaraan liittyi myös AMD. Toimitusjohtaja Lisa Su esitteli puheensa yhteydessä kolme Zen 3 -mikroarkkitehtuuriin perustuvaa mobiiliprosessoria.

Ultrakannettaviin suunnattu Ryzen 7 5800U on 8-ytiminen prosessori, josta löytyy SMT-tuki. Prosessorin yhden ytimen boost-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 4,4 gigahertsiin. Suorituskyvyn puolesta Su luonnehti prosessoria kokoluokkansa tehokkaimmaksi. Puheiden tueksi esiteltiin suorituskykyvertailua Intelin Core i7-1185G7 -prosessoriin (Tiger Lake-U). AMD:n uutuus ohittaa kilpailijansa kaikissa testeissä varsin selvin numeroin. Ainoastaan PCMark 10 Applications -testissä ero jää seitsemään prosenttiin.

Suorituskykyä janoaville tulee tarjolle Ryzen 9 5900HX ja Ryzen 9 5980HX -prosessorit. Ne ovat niin ikään 8-ytimisiä prosessoreita SMT-tuella. Kaksikko on keskenään hyvin samankaltainen. Kummassakin mallissa L2- ja L3-välimuistin määrä on 20 megatavua ja TDP-arvona on +45 wattia. Selkeimmäksi ja samalla ainoaksi eroksi muodostuu kellotaajuus. Ryzen 9 5900HX -mallin yhden ytimen boost-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 4,6 gigahertsiin. Kärkimallin, Ryzen 9 5980HX, boost-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 4,8 gigahertsiin. Uutta prosessoreissa on se, että ne ovat ylikellotettavissa. Se selittää osaltaan hieman epämääräisen TDP-arvon.

Suorituskykyvertailussa Ryzen 9 5900HX -prosessorin kilpakumppaniksi on valikoitunut Intelin Core i9-10980HK. Odotetusti uutuus ohittaa Intelin edellisen sukupolven kärkimallin selvin numeroin.

Hieman vaatimattomaksi jäänyttä kattausta hyvitettiin paljastamalla se, että RDNA 2 -arkkitehtuuriin perustuvat mobiilinäytönohjaimet ovat tulossa vielä tämän vuosipuoliskon aikana. Luvassa on myös jatkoa työpöytänäytönohjaimiin, kuten huhut ovat antaneet ymmärtää.

Ensimmäisten Ryzen 5000 -mobiiliprosessoreilla varustettujen kannettavien toimitukset alkavat helmikuun aikana.

Lue koko artikkeli: https://muropaketti.com/tietotekniikka/tietotekniikkauutiset/amd-julkisti-kolme-zen-3-mikroarkkitehtuuriin-perustuvaa-mobiiliprosessoria-keynote-puheen-yhteydessa/

Aiheeseen liittyvät artikkelit